Gerda: Příběh velryby
Adrián Macho
Laskavé vyprávění o podmořském světě s působivými ilustracemi. Malá velryba Gerda si užívá spokojené dětství. Jednou se však přihodí něco nečekaného a Gerda zůstane sama, bez rodiny. A tak osamocená a smutná bloudí oceánem, až nakonec potká nové přátele. Kosatky, tučňáky, racky nebo třeba chobotnice. Od každého kamaráda se dozví nejen zajímavosti o jejich životě, ale především o fascinujícím světě, kterým proplouvá. Najde nakonec malá Gerda to, co hledá?... celý text
Veľrybu Gerdu si obľúbite. Obľúbite si ju preto, že je veľrybou – zatiaľ malou, ale za to majestátnou, krásnou a so srdcom ešte väčším ako sám oceán. Pripomína vám presne to, čo má Adrián Macho na prímorských krajinách tak rád. Spolu s Gerdou budete cestovať veľkým a tmavým oceánom, hľadať pre ňu nový domov, spoznávať výnimočných priateľov, a to cez príbeh, ktorý je vám dôverne známy. Tento príbeh je totiž podobným tým príbehom, v ktorých má svoje miesto nielen nádej, viera, vytrvalosť či odvaha, ale aj strach z neznáma, súženie, pomalá zmena a rozprávkový koniec, ktorý k takýmto knihám neodmysliteľne patrí. Pokiaľ sa vie autor vyhrať s pointou, posolstvom či symbolikou, vie vás aj sto razy taký istý motív milo prekvapiť. V tomto prípade platí toto pravidlo dvojnásobne.
Adrián Macho je síce autorom knihy, ale o sprievodný text sa postaral Peter Kavecký. Obraz je dominantný a veľmi dobre funguje aj bez jazykovej zložky. Bez ohľadu na túto skutočnosť dokázal Peter Kavecký jednotlivé vyobrazenia doviesť do dokonalosti. Podobne ako Adrián Macho aj on sa hrá s čitateľovou fantáziou a podnecuje ju pútavým rozprávaním. Rozprávanie nie je ucelené, delí sa na menšie celky – kapitolky, ktoré postupne skladajú život veľryby Gerdy do jedného plastického fragmentu. Sú dynamické, stručné a popri tom plné náučných vecí. Detského čitateľa oboznamujú so životom v mori, inou kultúrou a rôznymi nástrahami. Vedia ho rozosmiať, rozplakať, zarmútiť aj prinútiť zamyslieť sa nad etickými hodnotami, ktoré sa ukrývajú či už v rodine, vzťahoch medzi ľuďmi, spoločnosti, do ktorej patríme, alebo v situáciách, ktoré nás formujú a pomáhajú z nás robiť takých ľudí, akými sme. Dospelého čitateľa tak trošku vystrašia aktuálnosťou, rozmaznajú intertextualitou a zabavia krásnou detskou naivitou, ktorú už dlhé roky miluje na Petrovi Panovi alebo Malom princovi.
Krásný příběh s neotřelým tématem, hodnotný nejen co se týče ponaučení, ale také z hlediska jazyka. Kniha navíc obsahuje nádherné ilustrace, které potěší nejen děti, ale i dospělé čtenáře.
Úžasné ilustrace, hezký příběh s hlubším podtextem... Krásně obohacuje mou knihovnu v sekci dětských knih.
Nádherné ilustrace, které mi evokovaly krásnou Píseň moře a možná i kvůli tomu jsem od příběhu čekala daleko víc. Dle mého vkusu mohl být ucelenější a hlubší. A když už naráží na ty velké globální problémy (což je samozřejmě dobře!), tak by si to dle mého zasloužilo o kousek víc prostoru. Přesto má putování Gerdy své kouzlo a při pohledu do jejích smutných očí vás bolí u srdce.
Ještě bych dodala, že jsem knihu netestovala na dětech, takže je dost dobře možné, že přesně tato forma je ta správná, jen já to přes ty dospělácké oči nevidím :-)
Nádherná knížka,ilustrace kouzelné,bezkonkurenční. Příběh se čte pěkně a vybízí dítě k otázkám směřující na rodiče,což je dobře. Nad obsahem knihy by se měl zamyslet i dospělý člověk,k čemuž mu dopomůže právě dítě svými otázkami proč a co to všechno je a z jakého důvodu se to velrybám děje. Prostě paráda,s dcerkou doporučujeme.
Ilustrace jsou rozhodně výborné. Ale ten příběh... Připadá mi to jak Paul Coelho pro nejmenší. Já vím, že má miliony obdivovatelů, ale tohle já nějak nedávám...
"Kamkoliv se vydáš, kohokoliv potkáš a cokoli na světě zažiješ, zůstaň vždy sama sebou. Tvé srdce tě povede správným směrem. Je to kompas našeho života. Naslouchej mu, Gerdo, a jistě nalezneš, co hledáš."
Na knížku jsem se já osobně strááášně těšila, rozhodně víc, než dcera :-) Ilustrace jsou bezkonkurenční a absolutně dokonalé, pro nás tvoří hlavní "gró" knížky. Příběh je také velice hezký, ale upřímně, za mě jsem čekala asi víc, úplně neumím uchopit v čem konkrétně, ale asi jsem čekala hlubší myšlenku. Putování oceánem a pozvání nových přátel je úžasné, ale ten závěr byl pro mě takový nějaký nijaký...
Překrásné ilustrace přes celou stránku, krátké kapitoly, takže čtení "vydrží" i menší děti. Jemné, něžné, hezké. Doporučuji.
Něžný a láskyplný příběh, které děti učí, že v životě člověka potká mnoho strastí, ale i díky nim se dá najít na zdánlivě těžkých situacích spoustu pozitivního. O tom, proč se nevzdávat, proč poslouchat své srdce, o tom, jak důležitý je domov...
Krásný příběh, který chytí za srdce. V příběhu jsou skryty věci, které by člověku mohly pomoct či jim otevřít oči. O nádherných ilustracích ani nemluvím ♥
Kniha má nádherné ilustrace a nádherný motivující a poučný text pro děti. Myslím, že i když nejsem cílová skupina, tuto knihu si ještě někdy přečtu.
Zatiaľ najkrajšia detská knižka, ktorú som čítala. Krásne ilustrácie, poučný príbeh aj pre deti J pre dospelých. Pohladí po duši a je to jeden zo skvostov v mojej knižnici. Snáď sa raz bude páčiť aj mojim deťom a vnúčatám.
pohádky moře a oceány sourozenci mořští savci mořské ryby velryby
2018 | Gerda: Příběh velryby |
2019 | Gerda: Příběh moře a odvahy |
2022 | Stane se zázrak |
2021 | Gerda: Malá veľrybka |
2018 | Gerda - kufrík (kosatka) |
Kniha má krásné ilustrace, které pohladí oko. Příběh je rovněž moc milý. Líbila se dcerce, i mi. Gerda prokázala obrovskou odhodlanost v touze po najití své ztracené rodiny a koho zajímá, zda její úsilí bylo okořeněno úspěchem, ať si knihu přečte, určitě nebude litovat.