Mokrá ryba
Volker Kutscher
Gereon Rath série
1. díl >
Knižná predloha úspešného seriálu Babylon Berlín 1929. Berlín prekypuje neresťami: kokaín, ilegálne nočné kluby, politické nepokoje. Kriminálka má plné ruky práce. Do tejto atmosféry vstupuje mladý komisár Gereon Rath s pošramotenou minulosťou. Nespokojný s degradáciou na mravnostné hľadá príležitosť, ako sa dostať späť na oddelenie vrážd. Keď sa objaví telo mŕtveho muža so stopami krutého mučenia, bez váhania sa púšťa do vyšetrovania na vlastnú päsť. Netuší však, kam až siahajú korene prípadu, a zaplieta sa doň čoraz viac...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2019 , LindeniOriginální název:
Der nasse Fisch, 2007

Tak i já se zařadím do fronty lidí, které knížka zcela pohltila. Detektivní příběh je zasazen do doby mezi světovými válkami a také mezi politické síly tehdejšího Německa. Je fakt, že příběh je lehce předvídatelný, ale to mu neubírá nic na čtivosti a už teď se těším na další díly s komisařem Rathem.

Mě to bavilo. Víc než seriál Babylon Berlín, ve kterém jsem se místy trochu ztrácela. Asi bych čekala opak, protože knížku jsem nečetla, nýbrž poslouchala. Ale interpreta (Jana Teplého) bylo možno "nevnímat" a zcela se oddat ději. Neklamná známka toho, že četl skvěle.
Jsou tu moc zajímavé komentáře. A já si znovu uvědomuji, jak je hodnocení závislé na tom, co komu z nás v danou chvíli sedne. Seriál Babylon Berlín měl - kdyby nic jiného - atmosféru jako hrom. A tady mi ji krásně dotvářely popisy, a také místopisné názvy; udržovalo mne to stále v náladě prostředí, připomínalo se mi to ve chvíli, kdy jsem poslech nuceně přerušila (například proto, že jsem už opravdu nedokázala "ujít" další kapitolu na trenažeru :)), nutilo mne to "vidět". Bažila jsem po charekteristických znacích; nerušilo mne vypočítávání cigaret, ani nic jiného, za sebe jsem neměla pocit, že by mi v textu (bezvadně přeloženém) něco zásadního scházelo. Vůbec nepopírám níže uvedené argumenty, mě ale příběh chytil od začátku a do konce nepustil. Výhrady? I kdybych je měla, v podobných případech je zametám pod koberec.
Myslela jsem hodně na to, co kdesi v komentáři použila mnou vysoce respektovaná kap66. Upustila tehdy od svých sofistikovaných a nadmíru výstižných postřehů ke čtenému, a velkoryse shrnula přístup k autorským vzepětím (jistěže v ohraničené oblasti žánrů) nějak v tomhle smyslu: Pobavils mě? Mám tě ráda. Pobavils mě hodně? Mám tě hodně ráda... :)
Pro mě to znamená čtyři hvězdy pro Kutschera. A dala bych i pět. Ale šetřím. Dílů je hodně :).

Přednacistické Německo. SA, policie, Rusové, organizovaný zločin, vraždy a lidé .... Lidí tam bylo tolik, že jsem se v nich opravdu ztrácela. Možná, že jsem to poslouchala jako audioknihu, ale to obvykle problém nebývá. Možná to bylo i tím, že mě to moc nebavilo. Zajímalo mě to vše okolo, ale samotné zločiny a jejich motivy mi byly dost jedno. Za nějakou dobu dám šanci druhému dílu, ale znovu jen proto, že mě zajímá období, ve kterém se kniha odehrává.

Knihu mi doporučil syn na základě shlédnutého seriálu. Byla jsem přesvědčená, že v naší malé okresní knihovně nic takového nevedeme, ale jaké bylo moje překvapení, když jsem v katalogu objevila hned několik dílů!
Vrhla jsem se na ten první a jediné, co mě zachránilo před ponocováním, byla karanténa škol, a tedy naděje, že se dnes vrátím domů dříve, než tomu bývá za běžného školního provozu. Povedlo se a já jsem dnes dočetla. Potvrzuju pravdu ověřenou například v knize Město stínů, že prostředí Berlína roku 1929 je pro detektivní příběh jako dělané, odkazy na prušáctví v policejních řadách všudypřítomné a čtivost prvního dílu dostatečná na to, abych se hnedle pustila do pokračování. Čtenářům doporučuju totéž.

Pěkná detektivka zasazená do zajímavě popsaného prostředí meziválečného Berlína, která má potřebný spád a dokáže udržet čtenáře v napětí, pro mě i výzva k přečtení dalších z této série.

Delší, avšak napínavé čtení, zajímavý popis meziválečného Německa. Zaujalo, rád bych ve čtení pokračoval.

Kniha, která mě donutila přeorganizovat si víkend. Prostě jsem ji nemohl odložit, dokud jsem nedočetl. Skvěle napsaný příběh, uvěřitelný hlavní hrdina a ty popisy Berlína... Pecka. Děkuju Ježíškovi, že mi naježil celou sérii, jinak bych asi ještě dnes mazal do knihkupectví pro další díl:-)

Prvních 100 stran bylo matoucí. Všechna jména, názvy. Ale pak se to rozjede a člověk nepřestane číst, dokud není kniha u konce. Nastínění Německa bylo velmi působící. Krize, kokain vládne státu, potyčky, korupce, zabíjení. Po dlouhé době dobrá detektivka, která dokáže oslnit i něčím jiným, než morbidně zavražděnými obětmi.

Trochu váhám nad hodnocením. Kniha se četla dobře, i když zpočátku jsem se nějak nemohla začíst, ale dále už to bylo v pohodě. Hlavní hrdina mně dost vadil, k srdci mi tedy určitě nepřirostl.

Tak nakonec první jako poslední. Opět výborné. Seriál jsem viděl jako první, což je vlastně i důvod, jak jsem se ke Gereonovi dostal. Dle mě značný rozdíl oproti seriálu a proto mi to bavilo víc, než jsem čekal. Bohužel teď je třeba čekat na První padlé a poté snad na další přeložené díly. Zatím mě Kutscher nezklamal!

Než se pustíte do čtení knihy a chcete si o ní nejdříve něco zjistit, stačí ji jen otočit. Na zadní straně, úplně stačí hodnocení novin. Ty dvě věty říkají úplně všechno. Nejen že se z Berlína stává Chicago Evropy, ale Vy mužete být u toho. Skvěle vykreslená dobová freska 20.-30. let minulého století a ještě lepší detektivka v jednom. To vše na cca 600 stranách. A jakmile knížku otevřete, Gereon Rath Vás nepustí. Do posledního písmenka, do poslední tečky. Těším se na další díly a tohoto mladého (byť namyšleného) muže přesouvám do své zlaté truhličky nejlepších detektivů.

Pěkné čtení. Hlavní hrdina, ač pěkný fracek, je sympatický a držíte mu palce. Před očima mi běžel černobílý film, tak působivě byla vykreslena atmosféra předválečného Berlína. Takže si asi taky pustím seriál Babylon Berlin, do kterého se mi dosud nechtělo.

No...pořád jsem se rozhodovala mezi 3 a 4*, stále myslím, že je to někde mezi, nicméně nakonec mě kniha přece jen vtáhla a byla zajímavá, tak dávám 4. Budu nejspíše zkoušet i další díl, jelikož mě zajímá, jak se budou postavy dále vyvíjet, ale jen velice doufám, že si v dalších knihách už autor odpustí neustálé popisy cest a představ kudy tudy jít a vyjmenovává uličky a ulice atd. atd.... někdy jsem to už přeskakovala, protože mi to lezlo na nery :-)

Kniha mi připomínala spíše sondu do meziválečného Berlína než detektivku. Napětí stoupalo až v poslední části příběhu. Vzhledem k tomu, že detektivky skoro nečtu, zas tak mi to nevadilo. Tehdejší doba byla rozhodně zajímavá. Hlavní hrdina Gereon Rath mi nebyl příliš sympatický, uvidím, jestli si přečtu i další díl.

Skvělé, i když ne perfektní. K slabinám počítám zde již zmiňovanou přílišnou fascinaci mapou Berlína dvacátých let - těch místopisných popisů cest komisaře Ratha je až moc. A snad až pomalý rozjezd, kdy se dlouho neděje nic moc podstatného. Jinak ale skvělá noirovka s neřestí prosyceným meziválečným Berlínem v hlavní roli a kotlíkem politických proudů pomalu se dostávajících do varu. Tedy něčím, co lze oproti klasické americké drsné škole počítat jako malý bonus. A jelikož mám tuhle dobu rád, z mé strany spokojenost a skvělý úvod do série. Před další knihou jdu ale nejdříve skouknout první řadu Babylonu Berlin ...

Atmosféra meziválečného Berlína super. Ale měla jsem velký problém dočíst tak tlustou knihu, když hlavní hrdina mi byl od začátku tak strašně nesympatický. Komisař, který nechce nálepku prominentního synáčka, ale chová se přesně jako prominentní rozmazlený fracek. Nakonec jsem za těch pár náhod, které děj urychlily, byla vděčná. Druhý díl ještě zkusím, ale kvůli Gereonovi to nebude...
detektivní a krimi romány německá literatura Německo Berlín 30. léta 20. století historické detektivky krimi meziválečné období (1918-1938) Výmarská republika zfilmováno – TV seriálAutorovy další knížky
2017 | ![]() |
2018 | ![]() |
2019 | ![]() |
2019 | ![]() |
2021 | ![]() |
Slusny start jiste slusne serie, ktery me presvedcil k tomu precist si dalsi dily. Kulisy mezivalecneho Berlina funguji vyborne. Napred jsem take videla serial v televizi a prekvapilo me, jak moc se nektere veci v knize a v serialu lisi. Nektere sceny, ktere byly v serialu (atentat na policejniho prezidenta) nebo postavy (kamaradka Charly, jeji rodina) v knize uplne chybi, nektere postavy maji trochu jiny charakter (Charly) o nekterych se v knize skoro jenom mluvi, zato v serialu je vidime porad (hrabenka Sorokina). Plus veci tykajici se Gereonovy rodiny ....nechci zde vyzrazovat... Nebo ze by se autori scenare k serialu ohledne nekterych scen/postav inspirovali v dalsich dilech serie a pridali je k zapletce z dilu prvniho...? I to je mozne. Kazdopadne kdyz hodnotim samostatne "Mokra ryba" me presvedcila k precteni dalsich dilu. Vypraveni ma spad a slusnou atmosferu.