Glukózová revolúcia
Jessie Inchauspé
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Přidat komentář
Kniha, která je hodně populární a je třeba rady v ní brát dost s nadhledem, protože ji nepsala expertka na výživu. V rámci studia jsem si ji také přečetla, ale jsem nohama na zemi. V knize nenajdete nějaké zázraky, které vám magicky pomohou, naopak je třeba být obezřetný a trochu přemýšlet, protože pro člověka nejsou některé rady v ní "přirozené" a jejich dodržování by mohlo vést k poškození psychiky.
Pro doplnění dojmu z knihy doporučuji díl podcastu Ne hladu "Stabilní glykémie jako alfa a omega zdravého jídelníčku?" kde se ke knize dost fundovaně vyjadřují a poskytují jiný úhel pohledu, který je po určitých zavádějících informacích v knize NUTNÝ. Popř. i jiné zahraniční odborné podcasty v angličtině. Zjišťujte si informace ;-)
Kniha, ktorej obsah by sa dal zhrnúť do rád na jednej A4, avšak tieto rady sú zároveň obohatené o názorné grafy (otázna je ich precíznosť a verifikovateľnosť) a príbehy zo života ľudí, ktorí mali uvedené rady aplikovať. Kniha sa číta ľahko a dá sa prelúskať za pár hodín, ostáva už len overiť teóriu v praxi.
Knihu jsem si vybrala opravdu tak náhodně podle obalu (nesuďte mě :-))
Nicméně dobře popisuje pár jednoduchých zásad, jak je možno zploštit svoji glykemickou křivku a zlepšit tak své zdraví. Teď už to jen zkusit převést do praxe.
Takhle dlouho jsem nebyla z naučné literatury v šoku! Četla jsem ji na cestě letadlem a myslím, že po celou dobu letu mi spadla brada, až jsem musela vypadat komicky:) Knížku mi doporučila kolegyně v práci, jelikož věděla, že jsem milovník sladkého a potřebovala bych nějaký nakopávač, jak s tím trochu přestat bojovat. Tak jsem ráda, že mi knihu doporučila, protože tohle je opravdu skvělý nakopávač! Donutí vás to minimálně o všech věcech přemýšlet jinak. Co jíte, jak to jíte, proč to jíte, proč to naopak nejíte... doporučila bych to nejen všem, kteří třeba bojují s váhou a navykem na sladké, ale také všem, kteří chtějí zjistit, jak to v našem těle funguje, aby třeba pak dávali cenné rady ostatním. Tímto děkuji kolegyni za půjčení a s hrdosti oznamuji, že jsem autorku začala sledovat i hrdě na instagramu:) doporučuji 100/10!
P.S. fakt se to skvěle čte a ještě je to zábavný!
No ty brdo. Informace obsažené v této knize zní velice logicky. A teď už chápu proč mám takové výkyvy cukru, i když se mu už roky vyhýbám. Určitě doporučuji přečíst a vyzkoušet na sobě. Neuvěřitelné. Funguje to.
Celkem zajímavá kniha, určitě vyzkouším jeden den ty rady a tipy, co tam paní psala. Každopádně si myslím, že je to bohužel dost nereálné. Např.tam radí, aby lidé zplostili glykemickou křivku, musí si nejdřív dát zeleninu a bílkoviny a nakonec sacharidy. Takže když si chcete dát sendvič, nejite ho vcelku jak jste zvyklý, ale nejdřív si dáte zeleninu a pak až ten samotný toust. No nevím, možná na tom něco bude, ale kdo by chtěl takhle pořád kouskovat jídlo a nejíst ho jako celek, když jako celek chutná úplně božsky?:))
Edit. Knihu čtu ještě dál a autorka tam pak i radi zajímavé věci jak to přizpůsobit životu. Takže měním hodnocení ze 3 hvězdiček na 4. Opravdu se tam najdou určitá zamyšlení, které by běžného člověka nenapadlo, že to takhle může všechno souvise. Doporučuji přečíst.
Kniha se mi líbila a vědecký základ rad je moc fajn. Rady se dají užívat v běžném životě a podle popsaných příběhů pomáhají se snižováním glukózových špiček.
Překvapila mě informace o fruktóze (ovoci), že není úplně ideální.
Jen za mě je také důležité mít nižší příjem než výdej, to prostě "neočůráš".
První část knihy vysvětluje, co je glukóza, jak vzniká, proč je důležitá. Druhá část popisuje, proč jsou prudké vzestupy a poklesy glykemické křivky škodlivé. Často je řeč také o fruktóze a o tom, že škodí víc než glukóza (což neznamená, že nemáme jíst ovoce, ale že ho máme jíst celé a ne ve formě smoothie, džusů a fruktózových sladidel). Třetí část představuje 10 triků, jak glykemickou křivku zploštit a vyhnout se tak negativním následkům nevyrovnané glykémie jako jsou neustálý hlad, neodolatelné chutě, chronická únava, špatný spánek, akné, artritida, deprese, srdeční onemocnění, cukrovka atd. atd.
Autorka doporučuje např. jíst jídlo v pořadí vláknina, pak bílkoviny/tuky a až nakonec sacharidy, hlídat si vyrovnanou glykemickou křivku především ráno, sladkosti připojit k jídlu jako dezert a nejíst je jako samostatnou svačinu, hýbat se po jídle, dát si před samostatnou sladkostí sklenici vody s lžící octa, sacharidy konzumovat v kombinaci s bílkovinami a/nebo tuky apod.
V knize je spousta příběhů posbíraných na instagramu autorky a spousta grafů. Kniha je čtivá, místy vtipná a velmi srozumitelná (někdy se mi zdálo zjednodušené vysvětlení na úkor přesnosti). Autorka se odkazuje na studie, takže koho zajímá víc, může si dohledat další zdroje.
Faktem je, že nejvíc glykemickou křivku zploštíme, když vynecháme sacharidy. Ale toto doporučení by většina lidí nestrávila. Takže jde autorka mírnější cestou, snaží se o relativní přístup (zda je dané jídlo pro nás vhodné nebo ne záleží mj. také na tom, co bychom si dali jiného místo něho) a říká, že i malá změna je lepší než žádná změna.
Kniha je vhodná hlavně pro ty, kdo chtějí pro své zdraví (a obvod pasu) něco udělat, nechtějí svůj životní styl ani stravu nijak zásadně měnit a jsou ochotní k malým změnám. Některé z doporučovaných triků jde skutečně zařadit velmi snadno. Většina triků je vlastně v souladu se současnými výživovými doporučeními - zařadit zeleninu, nebát se tuků, jíst pestře, sportovat.
Kniha je psaná svižně, přehledně a čtivě i pro ty, kteří o fungování těla čtou poprvé. Je zde krásně stručně vysvětleno základní fungování těla v závislosti na cukru, nicméně tato zjednodušená forma má svá omezení. V několika tématech jsem narazila na informace, které až tak úplně nesedí (nevím, jakou měrou přispěl i překlad)
Každopádně to nijak nesnižuje sdělení knihy, kdo má zájem o hlubší porozumění, může si vše snadno dohledat.
Rady a tipy z knihy jsou opravdu snadno aplikovatelné, neomezují a mohou pomoci zbavit se nezdravých návyků a přejít ke stravě, která dělá člověku dobře.
Kniha je skvělá, vtipně a čtivě napsaná. Složitější vědecká a lékařská témata jsou opravdu srozumitelně popsána. Kniha obsahuje základní informace o fungování glukózy a inzulínu v těle. Autorka mnohokrát píše, že je potřeba zploštit své glykemické křivky a předkládá 10 jednoduše aplikovatelných triků, jak toho docílit, aniž by bylo nutné radikálně omezovat jídelníček. Celé mi to dává smysl a triky reálně aplikuji a aktuálně zkouším i CGM senzor na měření glukózy.
SPOILER ALERT: Na kaloriích nezáleží ! Opakuji hlášení: na kaloriích nezáleží.
Kniha o prevenci a o tom mít se rád a naslouchat svému tělu.
Jsme zemí tlouštíků a cukrovkářů. Dobrá zpráva je, že ten stav můžeme změnit a cukrovku dokonce vyléčit. I tu druhého stupnẽ. Nemusíme čekat na doktora až nám předepíše bobule a začleníme se do zdravotnického systému. ale můżeme hodně změnit prevencí.
Tahle kniha vám otevře oči a pomůže.
Myslím, že velmi inspirativní, takhle po vánočním hřešeníčku...
Uvidíme, vyzkoušíme :-)
No já nevím, mě zase kniha moc nového nedala. Občas jsem i přeskočila stránku. Ale určitě si své příznivce najde.70%.
Kniha me nadchla. Hned vyzkousim vsechny popsane triky. Na knize je velmi skele to, ze je pomerne utla, strucna a vystizna. Neupada, tak jak vetsina ostatnich knih, svoji zbytecnou ukecanosti, i kdyz si take neodpousti jisty zpusob vypraveni zkusenosti na pratelich autorky. Prvni pulka knihy je vylozene vecna, informativni a poucna. Vzhledem k tomu, ze jsem nedotcen cukrovkou - nastesti, ale v mem okoli se o teto problematice dosti mluvi, tak ted vim o cem se moji kolegove, pratele bavi a nejsem odsouzen jen k nepochopeni.
Audiokniha je trochu toporneji namluvena, ale jinak ok. Pozor obrazky, co jsou v knize, bohuzel jako prilozene PDF k audioknize nedostanete!
Vše je vždy o úhlu pohledu. Jistě ho lze mít jako seržant_vrbno, na druhou stranu jsou i jiné pohledy. Kdy se v problému stravy "plácají" a hledají rozumné stravitelné a hlavně pochopitelné informace. Vlastně i seržant_vrbno souhlasím, jenže to prostě není pro každého, seknout s tím úplně, každý na to nemá disciplínu. A pro někoho i malé kroky, kroky jsou. Kdo stravování měnit nechce ani kniha ho nezachrání, vždy je to o tom vystoupit ze zóny komfortu a něco udělat.
Co je pro mě důležité, kniha je psána velmi srozumitelně i mě dala nové informace. Na druhou stranu mohla být klidně kratší, brala jsem to tak, že se informace opakují jen v jiných příbězích. Opakování je matka moudrosti, třeba se někomu rozsvítí až po x-tém přečtení principu.
Kniha má jistě potenciál rozšířit obzory, jak na cukr. A za mě důležité informace jsou stravitelní i pro laika. Jsme ráda, že jsem si ji koupila, rozhodně ji nepovažuji za zbytečnou. Pro mnohé bude přínosem.
Asi jako: "Pravda o nikotinu. 10 triků, díky kterým si vyrovnáte hladinu nikotinu a dál si můžete vychutnávat své oblíbené cigárko." Není ještě lepší prostě přestat kouřit? Je, že, ale komu se chce tuto nepříjemnou pravdu sdělovat kuřákům.
Zkrátka, kdo chce mít trvale rozumnou hladinu glukózy, optimální "trik" je vyhnout se úplně jednoduchým cukrům (mouka, těstoviny, rýže, mléčné výrobky atd.), resp. jídlům s vyšším glykemickým indexem i vyšší glykemickou náloží a konzumovat hlavně zeleninu, ovoce, luštěniny, ořechy a houby.
A mimochodem, co má ještě vyšší glykemický index než bramborová kaše? Bramborová kaše s masem. Proteiny z masa hladinu inzulínu ještě zvyšují.
Než mne ukamenujete, zdůrazním, že každý svého štěstí strůjce a ať každý jí, co chce, ať kdo chce kouřit, kouří atd. Jen mi přijde "šišaté" vymýšlet triky, díky nimž mohu dál dlabat zdraví škodlivá jídla a mít pocit, že jsem něco udělal pro své zdraví.
Úžasná knížka. Doporučuji každému kdo se zajímá o zdravou výživu. Může být třeba jiného názoru než autorka avšak myslím si že si čtenář rozšíří obzory. Navíc se krásně čte a je srozumitelně napsaná.
Malo knih Vas nenasilne donuti jednat.
Jessie nestrasi, ale prijemne vysvetluje a da vam nastroje, jak zmenit sve stravovani postupne a bez dramatu. Uzasna kniha, kterou rozhodne neposlu dal, ale budu se k ni vracet.
AUDIOKNIHA
***
Kniha se moc dobře poslouchá, dozvěděla jsem se pár zajímavých informací, které musím prozkoumat více, ale jinak je to vlastně pořád stále dokola. Takže ten, kdo se o toto téma trošku zajímá, tak asi nenarazí na nic moc nového.