Grófka

Grófka
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538029/bmid_grofka-663aaf9745451.jpg 3 80 80

Prsty princezny, oči tygřice, rysy světice, pohled generála, úsměv přítelkyně. Čím platíme za zásadní životní rozhodnutí? Cena nemusí být tak vysoká, když v pravý čas potkáme svou dobrou vílu. Skvěle napsaný román plný tajemství od autorky žijící ve Francii. Kdo je tajemná žena, která mladinké Aně řekne na hřbitově Père-Lachaise: „Postarám se, abys byla šťastná.“ Češka Ana v den svých osmnáctin rozhodne o svém životě a nenastoupí do vlaku, který ji po týdenním kolektivním pobytu ve Francii měl odvézt domů. Vezme si od zkoprnělých soudruhů pas a vlak se rozjede… Aniny kroky vedou na hřbitov, kde dojde k osudovému setkání s tajemnou, krásnou a rozporuplnou ženou, která si nechá říkat Grófka. Anina dobrá i zlá víla. Zaváže ji slibem mlčenlivosti, mnoho se ale od ní Ana nedozví. Přivede ji do baru, kde se Any ujmou majitel Bernard, malíř Albert a jeho kamarád Eugène. Ti všichni Anu provázejí na její cestě do dospělosti, jejím hledání sebe sama. Z nesmělé dívky v cizí zemi se stává mladá, sebevědomá žena, která nakonec může promluvit.... celý text

Romány Literatura česká
Vydáno: audiokniha , Tympanum

Une verriere sous le ciel, 2018

Interpreti: Martina Hudečková

fifinka8
15.05.2019 3 z 5

Čekala jsem něco trošku jiného, ale ve výsledku vlastně zklamaná nejsem...
Akorát mě na knize bavil pouze začátek a konec, u prostřední části jsem se musela ke čtení hodně přemlouvat.

Luciiis
21.04.2019 2 z 5

,,No nevim...“ řekla jsem si po přečtení knihy nahlas.

Předešlá autorčina kniha Marie a Magdaleny pro mě fungovala na všech úrovních a proto jsem se do čtení Grófky pouštěla s nadšením. Jako kdyby mi snad v další knížce mohla autorka osvětlit více i k románu, který mě nadchnul. Naivní, vím, ale přeci.

Grófka však nemá nic z toho, na co jsem se těšila. Tedy obyčejný a přesto silný příběh, neokázalý a přesto čtivý jazyk. Naopak. Příběh a postavy, které doprovázejí hlavní hrdinku jsou krkolomně vystavěné a duchaplná moudra rozdávají na potkání jako v básnické sbírce. Na mě to bylo bohužel moc a každou druhou stránku jsem si říkala, že už to nezvládnu.
Věřím ale, že pro jemnou četbu a rozjitření smyslů umělce hledajícího inspiraci to bude to pravé.

,,Zdalipak v pohádkách všech zemí světa jsou víly vždycky tři? Jsem odsouzená si klást neustále otázky? O tohle jde, když se žije jinde? O kladení otázek, které by mě nikdy nenapadly, kdybych byla zůstala doma? A co odpovědi, kde k nim přijdu?"