Marie a Magdalény přehled
Lenka Horňáková-Civade
Magdaléna, Libuše, Eva… jedna rodová linie a stejný osud: všechny vyrůstají bez otce. Magdaléna zažila nacistickou okupaci, Libušino dětství, rámované kolektivizací, končí za okupace vojsky Varšavské smlouvy, Eva je dítětem normalizace. A jedna po druhé svým osobitým způsobem vypráví o lásce, o naději, o světle v temnotách a o vnitřním zdroji síly, která každé z nich umožní nést hlavu vztyčenou navzdory nepřízni osudu i historie. A jedna po druhé vypráví i o Marii, jejich matce, babičce a prababičce, která jako archetypální ženské božstvo onu sílu opatruje a šíří. Lenka Horňáková-Civade pevným, a přitom křehkým, průzračným a zpěvným stylem prostřednictvím svých hrdinek vystavěla rodinnou ságu, příběh jedné rodiny, navzdory tragickým okolnostem velmi prostý, navzdory velké historii velmi všední a navzdory obyčejnosti velmi silný.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2017 , ArgoOriginální název:
Giboulées de soleil, 2016
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Marie a Magdalény. Přihlašte se a napište ho.
Zajímavé téma, ale za mě je to psané takovým zvláštním jazykem a to se mi úplně nelíbilo.
Ať už se vám bude, nebo nebude líbit obsah, tak jedno kniha opravdu má. Nádherný jazyk.
Velký knižní čtvrtek - 16. března
17.02.2017
Ocenění knihy (1)
2016 -
Prix Renaudot des Lycéens
Kniha Marie a Magdalény v seznamech
ženy 20. století rodinné vztahy rok 1968 socialismus vesnice osudy žen ságy matky a dcery český venkov
2017 | Marie a Magdalény |
2019 | Grófka |
2010 | Provence jako sen |
2020 | Symfonie o novém světě |
2011 | Lanýže |
Lenka Horňáková-Civade vo svojej knihe vykresľuje životy troch generácií žien z Východnej Európy, spájajúc ich osudy s historickými udalosťami 20. storočia. Autorka, ktorá sama pochádza z tohto regiónu, prináša do románu hlboké porozumenie ženskej skúsenosti v kontexte spoločenských a politických zmien. Kniha sa vyznačuje poetickým jazykom a detailným vykreslením ženských charakterov. Autorka sa tu zamýšľa nad témami materstva, identity a slobody, ktoré sú prepletené s historickými udalosťami ako vojny a komunizmus.
Napriek svojej hĺbke bola kniha pre mňa príliš introspektívna a pomaly plynúca. Negatívum pre mňa osobne bol práve poetický štýl a zložitejšie historické súvislosti, ktoré si niekedy vyžadovali odo mňa väčšiu pozornosť.