H. U. S. (Hus úplně světovej)

H. U. S. (Hus úplně světovej)
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490023/bmid_h-u-s-hus-uplne-svetovej-Km4-490023.jpg 4 27 27

Zkušená autorka popularizačních naučných knih pro děti Klára Smolíková zpracovala aktuální dějepisné poznatky o Janu Husovi formou napínavého příběhu, určeného čtenářům kolem třinácti let. Jeho protagonistou není Jan Hus, ale gymnazista Petr, který má o Husovi napsat školní práci. Do zadaného tématu se mu ani trochu nechce – stejně jako vůbec nechce bydlet v Hrobech u Tábora, kam se jeho rodina ze dne na den přestěhovala z Prahy. Ale když se dá do řeči se spolužačkou Magdou a s dalšími lidmi, kteří o Husovi něco vědí, vyklube se z nechtěného úkolu dobrodružná cesta. Historická postava vytesaná do kamene před Petrem postupně ožívá stejně jako Husovi současníci, jeho doba, různá působiště i myšlenky, kterými ovlivnil pozdější české myslitele, umělce, učence i politiky. Každý si z Husa vzal něco jiného a každá doba si ho přizpůsobovala ke svému obrazu. Také Petr hledá a nalézá ty stránky jeho osobnosti, které jsou blízké jemu a mají co říct i jeho tátovi, který se jako odvážný novinář ocitl v úzkých. Příběh nápaditě dokreslují ilustrace Lukáše Fibricha i parafráze skutečných výroků historických postav. Pro hloubavější čtenáře doplnil odborný poradce publikace Richard Vlasák na závěr knihy vysvětlivky, které objasňují historické souvislosti, přibližují odlišné směry křesťanství a uvádějí spolehlivé původní zdroje pro současné poznání Husova života a díla, z nichž příběh vychází.... celý text

Přidat komentář

mikusikl
17.02.2021 5 z 5

Skvěle napsaná kniha. Jednoduchou a poutavou formou popisuje život Jana Husa a jeho následovníků. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavostí, na které jsem zatím nikde jinde nenarazila. Četla jsem příběh a vůbec jsem neměla pocit, že jsem vlastně v hodině dějepisu. Takových knih by mělo být víc.

kolacky
13.01.2021 5 z 5

Tak tuhle knížku by si měl přečíst úplně každý Čech. Příjemnou hravou formou se člověk dozví spoustu informací nejen o Janu Husovi, ale i o jiných osobnostech, a přitom to vůbec nevyzní dětinsky. Moc užitečná a dobře napsaná knížka.
A pro mě, Pražáka, navíc procházka známými místy...


Toffee
15.04.2019 5 z 5

Jsem nadšená, že někdo dokáže postavu z hodin dějepisu takhle jednoduše představit nejen v souvislostech 15. století, ale i v současnosti. Tohle mi v hodinách dějepisu chybělo - učit se o Husovi a husitech a současně o hádkách při stavbě Národního muzea, o tom, co byl Hus pro Masaryka, Beneše... Už mi sice dávno není dvanáct (ani by to nešlo předstírat), ale zdálo se mi to dobře a srozumitelně napsané, že by to i dvanáctileté "děcko" mohlo pobrat. Stačí jen sledovat Petra a postupně s ním všechno objevovat.

milary
26.01.2019 5 z 5

Mně tu knížku zapůjčila dcera s malinko potměšilým "maceško, to se ti bude líbit"...
Hahaha, sebevědomí mi teda rozhodně do začátku nechybělo; křesťanstvím dotčena už nějaký pátek jsem, že, něco si doplním o Husovi a... Přestože doporučenou věkovou hranici dvanácti let několikanásobně převyšuju, začetla jsem se bez problémů. Začetla.., no, měla jsem dvě záložky a pilně jsem kolotala mezi vysvětlivkami a textem před zraky udivených spolucestujících v dopravním prostředku; knížku jsem si vzdorovitě neobalila :-)...
Byla bezvadná. Četla se krásně, nebyla podbízivá, pobavila jsem se, poučila, vysvětlivky byly skvěle nezaujaté a srozumitelné (kdo chce, může se od nich odpíchnout k dalším informacím). A - asi není třeba se obávat toho, že si člověk na tzv. "první dobrou" neodnese a nezapamatuje všechno. Něco určitě. Myslím, že záměrem takhle báječných knih je především - podle mého - vzbudit zájem, který trvá. A o to bych u takhle napsané knížky strach neměla.

broskev28
20.08.2017 5 z 5

Souhlasím s Terjac - můj třináctiletý, velmi sečtělý syn, měl problém knížku přečíst a rozumět. Zato neteř, čerstvá absolventka VŠ technického směru, se prokousávala s nadšením. Takže zřejmě kniha pro starší -náctileté (doporučení od 12 let bych nebrala vážně - 15 až 16 let nejméně), a jak bývá u Kláry Smolíkové zvykem, kniha velmi kvalitní a čtivá!

helusa2
26.05.2017 5 z 5

Moc pěkná knížka - včetně mnoha dodatků a vysvětlivek, která pomohou zorientovat se i těm, kteří jsou např Křesťanstvím zcela nepolíbeni.

TerJac
09.09.2016 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Propojení takové dávky informací z historie s příběhem se moc povedlo, a bylo to tak velmi zajímavé. Jako věčnému zájemci o historii se mi kniha moc líbila. Jen nevím, jak toto kvantum informací pojmou děti, kterým je kniha určena. V poslední třetině knihy, kdy se Petr toulá s Magdou Prahou, létají kvanta informací, je to celkem i dlouhé, a pokud zrovna dotyčný nebude skutečný nadšenec historie, tak nevím, zda to pro něj nebude nuda. Ale každopádně je to velmi dobře napsané!!!