Hadži Murat
Lev Nikolajevič Tolstoj
V této povídce se obrací Tolstoj k námětu boje kavkazských horalů za národní svobodu. Titulní hrdinou je smělý a energický "zbojník", bojovník za nezávislost Hadži Murat. Žádá Rusy o pomoc proti společnému nepříteli, diktátorskému Šamilovi, který vězní Muratovu rodinu. Když však Murat vidí, že se pomoci od Rusů nedočká (zde si nenechá Tolstoj ujít příležitost k pranýřování tuposti a krutosti cara Mikuláše a podlézavé proradnosti jeho dvořanů),Murat se rozhodne k samostatnému činu. Na útěku z ruského tábora je však po bitce, v které se brání do posledních sil, zabit a rozšavlován. - Ačkoli psal Tolstý povídku ve své poslední tvůrčí periodě (vznikala v letech1896-1904),jsou její protistátní zaměření, vřelé sympatie k Hadži Muratovi a jeho Čečencům, protikladnost k heslu "neprotivení se zlu násilím", nepochybné, M. Gorkij správně poznamenal, že umělecká díla Tolstého "v jádře odporují jeho náboženské filosofii"... celý text
Jojo Kavkaz je velmi zaujimavý. Moc se mi líbily pasáže o životě Murata a všední dny cara Mikuláše a Šamila.
Kniha od ruského spisovatele s neruským hrdinou, který nesnáší Rusy, ale dočasně s nimi musí spolupracovat. Ukazuje se ale, že pořádní parchanti jsou ale i militanti ímáma Šamila. Těžko pak volit menší zlo.
Co trochu vadí při čtení, je nesrozumitelnost historie Hadži Murata. Co se ale děje v přítomnosti, to už je srozumitelné dobře.
Mám rád příběhy z muslimského prostředí. Tolik lásky, tolik krutosti, tolik věrnosti i zrady! Jako by vše měli do krajnosti. Příběh, který se v knize vypráví je starý více než 100 let a přece, pokud posloucháte zprávy, jako by byl z dnešních dnů. Na Kavkaze se bojuje stále...
ruská literatura novely ilustrace, knižní malba světová literatura Lev Nikolajevič Tolstoj, 1828-1910
2012 | Anna Karenina |
1969 | Vojna a mír I. |
2005 | Vojna a mír |
2018 | Kreutzerova sonáta |
1959 | Smrt Ivana Iljiče |
Dojemný, silný a krásně vyprávěný příběh. Jen trochu moc odboček a epizodních postav, vzhledem k rozsahu novely. Hlavní problém je neznalost kontextu. Příběh je zasazen do let 1851-2, kdy probíhala kavkazská válka. O té prakticky nic nevím a proto je pro mě těžké se zorientovat v příběhu Hadžiho Murata. Musím si přečíst Kavkazskou tragédii od p. Votápka, pak budu snad moudřejší.