Harry Potter a Dary smrti
J. K. Rowling (p)

Harry Potter série
Harry čaká na Privátnej ceste. Fénixov rád prichádza, aby ho čo najbezpečnejšie presunul preč od Voldemorta a jeho pomocníkov. Ale čo bude Harry robiť potom? Ako má splniť dôležitú a zdanlivo nemožnú úlohu, ktorú mu zanechal profesor Dumbledore? Okrem nich však musí čeliť pokušeniu, ktoré prenasledovalo čarodejníkov po niekoľko generácií. Dá sa zlákať túžbou po Daroch Smrti?... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2015 , Ikar (SK)Originální název:
Harry Potter and the Deathly Hallows, 2007

Poslední díl byl opět naprosto ohromující. Zatímco první polovina příběhu byla trochu pomalejší, ve druhé polovině se děj rozjel na plné obrátky. Možná to v minulosti tolik nevadilo, ale tentokrát jsem si toho všimla víc. Příběh je naprosto dechberoucí, přičemž se to na konci přehoupne do pořádného tempa. I po všech těch letech mě příběh stále emocionálně zasahuje a dává nové perspektivy na postavy i události. J.K. Rowlingová opravdu umí zaujmout a vytvářet silné momenty. Jediné, co bych knize vytkla, je ten pomalejší začátek, ale jinak je to i nadále jedna z nejlepších knižních sérií, jaké jsem kdy četla!

Přečteno kdysi v mládí, nyní jsem se k Harrymu Potterovi vrátil a prostě pořád baví. i filmy jsem viděl několikrát :)

Je možné, aby člověk v padesáti letech cítil smutek z toho, že dočetl poslední ze série příběhu, který zná přes dvacet let z televize téměř nazpaměť? Ano, je to možné. A dobře no, tak v jednapadesáti :-)

(SPOILER) Skvělý závěr této série. Jsem ráda, že nakonec zvítězilo dobro, a tak to má být. HP jsem si hned zamilovala a i když jsem fantasy nikdy moc neměla ráda, tak kouzelnický svět HP miluju už napořád. Prožívala jsem snad všechny emoce i po přečtení knihy. Prožívala jsem příběh do poslední stránky. Skvělé dílo, opravdu.

(SPOILER)
Nepolíbená už je políbená. Toto byl hukot hned od začátku!
Předchozí knihy byly takové jakože nic nic a až ke konci děj gradoval. Tady jsme byli hozeni do vřavy lítého boje s Voldemortem hned.
Opravdu už to není moc kniha pro děti, i když - pořád to ještě jde, film si radši nepředstavuji:)))
Za mě fakt super! Jsem ráda, že Harry zvítězil a přežil, vše se vysvětlilo (ty veletoče se Snapem a Brumbálem byly fakt hustě vymyšlené!). Myslím, že si to celé brzo přečtu znovu.

Není to jeden z mých nejoblíbenějších dílů, ale i tak je to velmi povedená kniha. Nejprve jsem viděla film, takže moje napětí nebylo takové, bohužel, ale o to víc jsem se zaměřila na detaily a na věci, co se do filmu nevešly. Povedené zakončení celé série a je dobře, že se na sílu nepokračovalo (Prokleté dítě ignoruju, to je přešlap, který ani pořádně nenapsala J. K. Rowling). Harry pro mě navždy zůstane srdcovkou.

Myslím, že je moja najmilšia z celej série o HP, pretože pri každom čítaní objavím ešte nejaký nový a perfektne premyslený detail, kde sa odkrýva nové a nové majstrovstvo autorky pracovať s linkami a súvislosťami. Bravúrna predstavivosť a schopnosť ju zúžitkovať. Čo dodať, pani Rowlingová vytvorila rokmi preverený fenomén pre čitateľov takmer všetkých vekových kategórií.

Bude mi smutno a proto se těším na další čtení hezky od začátku, jen skoda ze jsem nezačal dřív, byla to prostě filmova pohádka i když v sérii se postumem mrazení v těle stává součástí.

Tiež patrím k deckám čo s Harrym vyrastali a J.K.Rowling ma priviedla k čítaniu, začo som veľmi rád, keďže som mal 10 rokov keď u nás vyšiel prvý diel a postupne som vždy pri vydaní dostal ďalšiu.
Nostalgia je mocný nástroj a skrz jej optiku viem napriek odstupu času knihám velmi veľa odpustiť.
Úplne stačí vidieť obálku hociktorej z nich alebo si k nim len pričuchnúť a prenesú ma okamžite do detstva a za tento skok späť v čase, odpustím knihám aj tie najväčšie
pokryvkávania, kde je náhoda hlavným hnacím motorom príbehu.
Nevadí, každá kniha odo mňa dostala krásne, nostalgické 4 hviezdy, byť však Voldemortom ja, tak by som určite vyhral:)

Pokračování tradice a díl Harryho Pottera přes Vánoce. No jak celá série gradovala, už to moc čtení pro děti a na vánoční pohodu není. Všude samá krev a mrtvoly, to bych chtěl číst nebo dát číst malým dětem :-) .
Byť rozsahem epos, četlo se to docela dobře. Byť stejně jak u předchozích dílů to bylo hodně ovlivněno tím, že už jsem několikrát viděl filmy.
Nicméně jsem rád, že jsem celý ten sedmidílný komplet dal, byť ke konci jsem už jel dost ze setrvačnosti. Ale celkově hodně dobré...

Dech beroucí zakončení celé série. Příběh je plný dobrodružství a zvratů, které přicházejí v pravý čas. Hlavní hrdinové překonávají společně překážky, dostává se jim vysvětlení předchozích situacích, kdy jim nebylo jasné proč to tak bylo.

Předchozímu dílu jsem dal plný počet hvězd, tato kniha je taky skvělá, ale o něco slabší. Uzavření celého příběhu mi připadalo dostačující, i když smrt některých postav mi přišla dost zbytečná (vlastně pouze jedna z nich mi přišla, že byla dobře napsaná). Všechno je jinak skvělé a čtení jsem si nakonec užil.

Rozuzlení celé série stojí stoprocentně za to! Nejdříve se příběh trochu pomalu a depresivně táhne. Druhá polovina příběhu má ale neskutečný spád a závěr je doslova lahůdka. Po dočtení série se mi bude po Harrym a Bradavicích stýskat. Neskutečné to dílo!

Tak je to za mnou.
Relikvie smrti určitě není dokonalá kniha. První půlka, a především ta část, kdy táboří na různých místech, nic moc se neděje a děj se nikam neposouvá, by chtěla zkrátit. Ve druhé polovině se naštěstí tempo zrychlí a závěr s bitvou o Bradavice pomalý rozjezd vynahradí.
Knížka jako závěr série funguje dobře a epilog po 19 letech příběh hezky doplňuje. Teď už si ale rád přečtu něco jiného.

Môj najobľúbenejší diel z celej série, asi najviac akcie, ale zároveň aj najsmutnejší čo sa týka smrtí postáv. Filmy vychádzajúce z tejto časti moje úplne úplne, že najobľúbenejšie a nikdy ma neomrzia. Odporúčam a chcem pokračovanie (HP a prokleté dítě fakt nerátam).
zlo přátelství, kamarádství magie, kouzla zfilmováno čarodějové nebezpečí dobrodružství černá magie pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2014 | ![]() |
2015 | ![]() |