Harry Potter a Ohnivý pohár
J. K. Rowling (p)
![Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29810/bmid_harry-potter-a-ohnivy-pohar-V8M-29810.jpg?v=1663412186)
Harry Potter série
Čtvrtý školní rok v Bradavicích není o nic méně napínavější a divočejší než ty předchozí. Ještě před jeho začátkem se zapálený fanoušek Harry zúčastní spolu s Weasleyovými mistrovství světa ve famfrpálu, v jehož závěru se mu na obloze objeví znamení zla. V Bradavicích se v závěru školního roku bude konat soutěž, jaká se neudála stovky let a do které jsou zapojeny konkurenční školy čar a kouzel. Její vyvrcholení je ale nečekaně tragické.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2002 , Albatros (CZ)Originální název:
Harry Potter and the Goblet of Fire, 2000
![Kosta96 Kosta96](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jak se Harry vypořádá se situací, kdy ho někdo úmyslně postaví do turnaje ve kterém musí soupeřit se staršími a zdatnějšími kouzelníky jak z Bradavic, tak i z jiných kouzelnických škol? Proč to ten někdo udělal? A není to součást plánu Harryho nepřátel? Na konci se ukáže tíživá pravda, která z pohádkového příběhu začne postupně vytvářet ponurejší příběh.
![1Cannis 1Cannis](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/452960/m_1cannis-65bf471f385b9.png?v=1707034399)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Dostala se mi do rukou čirou náhodou. Zkusil jsem, když je to tak populární. No nic moc. Takové čtení, které by mě možná oslovilo ve 12. Ale v té době už jsem četl od takových autorů, jako např Remarque, Hemingway...
![Charming Charming](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/170452/m_charming-2n3.gif?v=1689180181)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Čtvrtý díl byl zase o něco akčnější než třetí. V knížce bylo daleko víc vysvětlení než ve filmu, takže člověk si mohl lépe některé věci spojit. Dále zde bylo více příběhů, např. o skřítcích. Tento díl se velmi hezky četl a těšil jsem se, co vždy bude na další stránce.
![StateOliver StateOliver](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/426204/m_stateoliver-PFI.jpg?v=1691859196)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Na tomto díle se mi líbí, že se na konci dílu objeví ve skutečné podobě lord Voldemort. Také byl zajímavý Turnaj tří kouzelníků, kde se Harry potkal s ostatními dětmi z jiných škol. Zase jsem se ponořil do světa kouzel, který mě moc baví.
![stanislav0373 stanislav0373](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/246950/m_stanislav0373-giM.jpg?v=1540926547)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Vzhledem k tomu, že znám zatím jen filmové zpracování, jsem rád, že mi kniha dokáže odpovědět na několikero otázek, které jsem po shlédnutí měl. Je samozřejmé, že je kniha vždy bohatší, nicméně zde si to začínám užívat. Už opouštíme vody pohádek a jdeme vstříc temnému příběhu. Naštěstí.
![Silber Silber](https://www.databazeknih.cz/img/users/95_/95584/m_dinosaur-661b16e3988e1.jpg?v=1713051363)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
(SPOILER) (9/10) Když odhlédnu od toho, že mi přijde trochu za vlasy přitažené, že nějaký pohár řekne, že se musíte účastnit turnaje a basta (i když bylo zcela jasné, že to někdo musel zmanipulovat), tak jde o další skvělý a promyšlený díl. Ale vážně - co by se stalo, kdyby se Harry odmítl zúčastnit, nebo si to někdo ze šampiónů na poslední chvíli rozmyslel? To by mě zajímalo :) Rozuzlení ohledně rodiny Skrkových bylo velice zajímavé a závěr jasně dává najevo, že tady nám končí legrace a jde do tuhého.
![bear_girl bear_girl](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/450125/m_bear-girl.jpg?v=1739524022)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Do tohohle dílu jsem se začetla jako do druhého nejvíce protože tahle kniha je plná předstírání a věcích který nejdou podle plánu.Takže doporučuji a kteří to ještě nečetli tak ty ať si to honem přěčtou!!!
![Shindo Shindo](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
(SPOILER)
Do naivného detského čarovného sveta pomaly ale isto vstupuje temnota (v podstate to začalo už predošlým dielom), ktorá vygraduje scénou na cintoríne s oživením Voldemorta a vraždou Cedrica.
Ako dieťa som túto knihu miloval. Ako dospelák si uvedomujem, že Trojčarodejnícky turnaj mohli rozpracovať o niečo lepšie, Rita Skeeter by sa spoľahlivo uchytila v ktoromkoľvek bulvári a Dobby a jeho ušatí kolegovia boli vlastne novodobí otroci.
Veľké rozdiely medzi knihou a filmom sú samostatná kapitola.
![_wejunkaa_ _wejunkaa_](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/418915/m_wejunkaa-6609d661775dc.jpg?v=1711920737)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jak už je u této série skoro zvykem, drama a napětí. Přijde mi, že ohnivý pohár spíš takový odpočinkový. Z mého pohledu zde autorka JKR hodně přemýšlela, kam příběh dál posunout. Ovšem nesmím zapomenout vyzdvihnout, že v některých věcech se film a kniha dokonale rozcházejí a to je správné kouzlo. Dramatický konec tohoto dílu je dokonale dotažen, proto už nyní sahám po dalším díle a těším se na plno magických večerů, které díky této knize mohu prožívat.
![Tituss Tituss](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/270681/m_tituss-659b29db32c1b.jpg?v=1704667611)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
V tomto pokračovaní už ide veru do tuhého a z čarovného rozprávkového sveta sa začína stavať temnejšie fantasy, rozvíjajú sa ľudské vzťahy, prvé vzťahy, ide o život...a nikto oň aj príde, Harry už veru nie je viac dieťa
![Cassidy.L Cassidy.L](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/373572/m_lucie5631-TUv.jpg?v=1659338949)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pro mne velmi zásadní díl, který rozděluje pohádkový svět HP a drastická stránka a příběhy mladého kouzelníka a jeho přátel.
![Niu Niu](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/155709/m_155709-hCZ.jpg?v=1483182201)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jak jsem se zdráhala dívat na film jen, co vyšel, a náctileté roky odmítala koukat na jakýkoli film o Harrym Potterovi, ve svých 23 letech jsem dostala celou sadu :o) Od té doby jsou jak knihy tak filmy mé nejoblíbenější, a to hlavně na podzim. Už uběhla řada let a já se do Bradavic stále ráda vracím. Myslím, že celou sérii jsem četla už tak 8x v češtině a 1x v angličtině. Pro mne je to jak malina. Čtení v roce 2023 je pro mne trošku jiné. Všímám si více chyb v překladu vět. Na druhou stranu - on ten Ron je fakt vtipný. Já úplně nejsem tábor jen Harry Potter, protože si myslím, že má víc štěstí než rozumu, ale líbí se mi celý ten svět se vším všudy.
![Amneris Amneris](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/217731/m_amneris-7I6.jpg?v=1668582815)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Stejně jako u předchozích třech dílů, i zde se člověk ocitne v kouzelnickém světě. Musím říct, že se mi líbilo, jak jsou scény ohledně Turnaje tří kouzelnických škol více popsány než to bylo ve film (chápu, že se do filmu všechno nevešlo). Jsem zvědavá na pátý díl, ten jsem jako náctiletá nečetla a film mě z celé série baví nejméně. Vůbec se nedivím, že je série o HP pořád tolik čtená, protože se paní Rowlingové podařilo napsat naprosto unikátní knižní dílo :-)
![smazenaryba smazenaryba](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/161682/m_161682-Eot.jpg?v=1477000526)
Rowlingová krásne zúročuje svet, ktorý vybudovala a rozvíja ho ďalej. Bohaté fantasy, príbeh o priateľstve, ale aj detektívka z britskej školy. Deti sa síce chvíľami trošku strácali, najmä pri finálnom rozuzlení, no myslím, že sa napriek tomu výborne bavili. A trošku aj báli. Ideme ďalej.
![Tomk0 Tomk0](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/389297/m_tomk0.png?v=1734877021)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Čtvrtý díl mě ohromil svou akcí a soutěžními scénami Triwizardského turnaje. Bylo vzrušující sledovat Harryho v náročných úkolech a zkouškách. Některé části příběhu byly ale trochu předvídatelné, nicméně napětí a intenzita zůstávají silné po celou dobu čtení.
87%
přátelství, kamarádství kouzla láska zfilmováno tajemství čarodějové fantasy pro děti bludiště, labyrint mezilidské vztahy ocenění Hugo (literární cena) pro dospívající mládež (young adult) fantasy světová literaturaAutorovy další knížky
2014 | ![]() |
2015 | ![]() |
2008 | ![]() |
2001 | ![]() |
2004 | ![]() |
Tenhle díl považuju za hodně zlomový. Od dětského příběhu se posunujeme do čím dál temnějšího. A také se nám některé postavy přesouvají z temné strany na stranu dobra, další nejsou tím, kým se zdají. No prostě zmatek a někde mezi tím chudák Harry bojuje o život a tentokrát i o kamarádství.