Harry Potter a Polovičný princ
J. K. Rowling (p)
Harry Potter série
Harry trávi letné prázdniny opäť u Dursleyovcov. Tento rok má však plnú hlavu udalostí na Ministerstve mágie. Rozmýšľa nad smrťou svojho milovaného krstného otca Siriusa Blacka, pripomína si hrôzostrašný zápas so smrťožrútmi i neľútostný súboj profesora Dumbledora s lordom Voldemortom. Teraz nervózne čaká vo svojej izbietke na riaditeľovu návštevu. Harry si nevie vysvetliť, prečo sa s ním chce Dumbledore stretnúť práve teraz. Musí to byť niečo dôležité, ak to nemôže počkať do začiatku školského roka. Navyše sa obáva reakcie Dursleyovcov na nečakanú návštevu rokfortského riaditeľa. Verše prebásnila Jana Kantorová-Báliková.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2015 , Ikar (SK)Originální název:
Harry Potter and the Half-Blood Prince, 2005
Opět úžasný díl a pomalu se blížím k závěru této nádherné série. Autorka má doopravdy ten příběh krasně propracovaný. Děj hezky plynul, žádná zdlouhavá místa jako v pětce se nevyskytovala. Čtení jsem si opět velice užila, obzvlášť měn bavilo zjišťovat věci z Voldemortovy minulosti a ke konci ukáplo několik slz.
Při pátém dílu jsem se do HP už beznadějně hluboce ponořila a tak jsem šestý díl přečetla velkou rychlostí a často při velké unavě, jelikož jsem kvůli četbě chodila pozdě spát. Je proto možné, že únava znemožnila hlubší emocionální prožitky - díl se mi jako ostatně všechny ostatní díly také líbil, ale přišel mi slabší než díl pátý, který je pro mě zatím úplně nejlepším z celé série. Tento mi přišel zajímavý a četla jsem také jedním dechem, ale přišlo mi to tak nějak jako sled událostí, které musí být odvyprávěny, abychom toho dost pochopili, a aby se pak mohl odehrávat závěr v dílu sedmém. Nebylo tady tolik momentů, které by ve mně tak hluboce zůstaly, jako momenty z dílu pátého. Konec jsem neprožila emocionálně vůbec, protože postavě, která zradila, jsem věřila i poté, co zradila, a tudíž jsem stále očekávala, že postava, která zemřela, určitě nezemřela doopravdy, a že se ukáže, že vše je jinak. To, že se tak nestalo, mě zanechalo ve zmatku. Harryho posedlost Malfoyem mě docela nudila a trochu otravovala. Citová vzplanutí mi zde přišla mnohem méně dobře vykreslená než v díle pátém, který mi v tom přišel geniální. Zde mi vznik nových vztahů nepřišel vykreslen tak přesvědčivě, přišlo mi to trochu uspěchané a emocionálně jsem v tom tolik nebyla. Časté dost explicitní líbačky po chodbách Bradavic mi přišly pro daný příběh v něčem jakoby trochu možná nehodící se, platoničtější rovina citových vztahů v pátém díle byla mnohem podmanivější a sedělo mi to tam víc. Ale jasně - jsou už starší. Vzpomínky na malého a mladého Voldemorta mě bavily a ta rovina, že Harry o něm musí co nejvíce poznat, aby byl na boj s ním připraven, mi přišla dobrá. Tento díl mě nezanechal tak naplněnou jako díly předchozí, více se u mě prožitek držel na povrchu, pořád jsem očekávala, že se to nějak rozvine, což se pro mě úplně nestalo, pak byl ve mně ten zmatek na závěr - no celé to na mě opravdu působilo jako vysvětlující prolog před posledním dílem, což nebylo špatné, ale chybělo mi tam i něco dalšího. Také humoru nebylo tolik a když, tak nebyl tak brilantně vypointovaný. Uvidíme, co se bude odehrávat dál.
Harry Potter je pro mě naprosto nadčasová série, která nabízí čtenáři v každém věku to své a každý z nás si v tom něco najde. Tento díl nebyl výjimkou. Nebylo tam tolik akce a začátek byl pozvolný, ale důležitých informací tam nebylo málo. Stále nemohu uvěřit tomu, že JKR vytvořila něco tak dokonalého, geniálního a nadčasového. V tomto příběhu každý detail hraje svou důležitou roli. ♥ HP je zkrátka srdcovka a tou zůstane!
Jako vždycky ukápla slzička...Jinak mě moc bavily výlety s myslánkou a pomalé odkrývání dílků skládačky.
Moja najobľúbenejšia časť z tejto série. Je vtipná, ale zároveň aj veľmi smutná. Toľko sĺz som ešte nevyronila, ako tu. Páči sa mi, že Joanne ukázala aj Hermioniny pocity a že aj Harry začal milovať správnu osobu...
Napínavé čtení, které bylo občas i mírně hororové. Série dospívá a nabízí čtenáři zajímavý příběh s emočně nabušeným koncem.
Opět napínavé a dobré čtení. A ten závěr... mnohým určitě vyhrkly slzy. Dnes jsem už z HP vyrostl a necítím absolutně žádnou potřebu si ty knížky a filmy opět přečíst a shlédnout, nicméně před lety jsem z toho byl u vytržení. Takže ze sentimentu 5 hvězdiček.
Kniha je skvělá, intenzita je bravurně vystupňovaná, zápletka má smysl a je překvapující. Pohodové čtení, které prostě vtáhne čtenáře a najednou nesedíte doma v obýváku, ale jste součástí Bradavic...... kdy, sedíte u Nebelvírského krbu a čtete fascinující příběh.
Úžasný díl, akorát mě mrzí (SPOILER), že tady umřel Brumbál. Jinak se mi kniha moc líbila a bavila mě, určitě doporučuji :)
Rozhodně nejemotivnější kniha celé série. Umřel v ní malý kousek mé dětské nevinnosti a naivity. Přesto kniha dokonalá, milovaná, přečtená za asi 30 hodin.
Takže nejdřív chci řict že nejsem fanoušek fantasy ale Harry Potter mě zaujal svým propracovaným filmovým příběhem ( obdivuji i vytvořenou celou minulost postav ad.). A knihu sem tak přečetl protože jsem se byl zvědavý na minulost Lorda Voldemorda. Začatek je zajímavý a celkově je v knize dobře vyličená atmosfera nastupujícího teroru. Děj na hradě mě však příliš (téměř vůbec) nebavil ( oproti filmu ) . Možná by mě kniha více nadchla kdybych nebyl příliš zaujatý filmem a o pár let mladší. Jinak Harry Potter je kult a už za to 70 %
Já jsem velký fanoušek Harryho Pottera. Tahle kniha byla skvělá, napínavá a velice čtivá. Doporučuji milovníkům fantasy. Samozřejmě si nejdřív přečtěte ty předchozí. 5*/5*
přátelství Harry Potter smrt zfilmováno čarodějové fantasy pro děti černá magie pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Harry Potter se po šesté vrací do Bradavic a opět posouvá laťku o stupínek výše. Rowlingová předvádí absolutně skvělý výkon a knize není absolutně co vytknout. Před velkým finálem v podobě Relikvie smrti je Princ dvojí krve skvělou předehrou, která nám blíže odkrývá některá doposud skrytá tajemství a motivace jednotlivých postav včetně mého oblíbeného Severuse Snapea. S hodnocením proto není třeba ani chvíli váhat, jasných 5 hvězd.