Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá
Jack Thorne
Harry Potter série
< 8. díl
Speciální vydání pracovního scénáře. Harry Potter to nikdy neměl snadné a teď, jako přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků, to má ještě těžší. Potýká se s minulostí, která nechce zůstat tam, kam patří, a jeho nejmladší syn Albus se mezitím musí prát s tíhou rodinného dědictví, o které nikdy nestál. Minulost a současnost se čím dál hrozivěji prolínají a otec i syn zjišťují nepříjemnou pravdu: temnota někdy vyvěrá z nečekaných míst.... celý text
Divadelní hry Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Cursed Child, 2016
Pro mě jakožto obrovské fanouška Harryho Pottera se přečtení této hry jeví skoro jako povinnost. Děj vůbec není špatný a dobře plyne, co i ovšem vadí je popírání zákonitostí o cestování časem tak, jak bylo nastíněno samotnou Rowlingovou ve třetím díle.
Popravdě, neměl jsem dobré očekávání na tuto knihu vzhledem k velké kritice fanoušků a nejsem příznivcem nekonečných pokračování a to navíc po tak slavné sérii , která se dnes mezi mladými fanoušky řadí ke klasice žánru fantasy. Bál jsem se, že to celému vyznění skvěle ukončeného díla J.K. Rowlingové akorát ublíží.
Ale opak se stal pravdou. Sice my ze začátku vadilo časté cestování časem, které za chvíli z HP 8 udělalo takový fantasy Interstellar ( jedna scéna je tu zde velice podobná :D ), ale nakonec si s tím tvůrci poradili velice dobře. Děj byl překvapivý, tempo bylo napínavé a Rowlingová skvěle doplnila některé otevřené linky z původní série. Došlo mi tedy, že kniha je jedinečným dílem příběhu o Harrym Potterovi a jeho přátelích, která tentokrát nevypráví o malém chlapci z přístěnku pod schody, ale líčí nám příběh o vztahu otce se synem, ze kterého se toho můžeme hodně naučit.
Ne. Tohle ne. Dalo se to přečíst, to ano. Ale přišlo mi to jako totální parodie (nic proti parodiím). Možná by se mi to i líbilo, kdyby to ovšem neoznačili za regulérní osmý díl. Ne, tohle pro mě není pokračování. Já skončila u sedmičky.
Hrůza. Naprosto zbytečné tahat do příběhu opět Voldemorta - copak neexistují na světě jiná zla? Příběh Voldemorta byl ukončen v sedmém díle a tím to hasne. Kniha mi nepřipadá lepší než obyčejné fanfikce od fanoušků.
Kniha se mi jako celek nelíbila. Nebylo to vůbec propracované, působilo to na mě dojmem průměrné fanfikce. Některé nápady se mi ovšem líbily, jako například, když si autoři usmysleli to s časem a tou dekou, že na ni "vyryjou" vzkaz. Kdyby to byla kniha a ne divadelní scénář, bylo by to možná lepší.
Vzhledem k nižšímu hodnocení zde na DK jsem neměla velká očekávání. Byla jsem pak ale nesmírně pozitivně překvapena. Forma scénaře mi vůbec nevadila, text ve mně navozoval stejně plastickou představivost jako běžným způsobem napsaná kniha, čtenářský požitek jsem měla stejně výrazný. Pro mě to byl zcela plnohodnotný 8. díl HP. Nepřišlo mi to jako nějaký mini příběh - formou scénáře děj plyne sice rychle, protože jsou to vše hlavně dialogy, ale v příběhu se toho podle mě stane strašně moc, je tam spousta zákrutů a zvratů v ději - přijde mi to srovnatelné s prvními třemi díly HP (z hlediska toho, jak moc se tam toho odehraje). Jsem ve stejném věku, jako dospělá varianta Harryho v tomto díle, možná i proto to pro mě bylo tak přirozené pokračování. Vžít se do Harryho v jeho 11,12....17 letech pro mě nebyl problém, zrovna tak ale pro mě nebyl problém udělat skok do 37...40 let v tomto díle. Člověku, který už v tomto věku je, to také přijde jako chvilka, co byl malý. Dospěláckou variantu hlavních představitelů jsem vnímala jako konzistentní s jejich osobnostmi v dětství, přišlo mi, že takovými lidmi by prostě opravdu po 20 letech mohli být. Hlavní postavy tohoto příběhu - jejich děti, jsem si oblíbila a to, že to bylo hlavně o nich, pro mě prožitek z příběhu nesnižovalo. Vlastně se mi tento díl líbil spolu s pátým dílem HP snad dokonce nejvíce. Prostředí Bradavic a všeho bylo stejné, pro mě prostě úplný návrat do světa HP. Rowlingové spoluautorství mi zde přišlo zcela citelné, dle rozhovorů s ní je jasné, že bděla nad každým slovem i zápletkou, i když to do podoby scénaře spolusepsal i někdo jiný - byla ale celou dobu při vymýšlení každého slova. Podle mě tento díl vhodně doříkává spoustu linií příběhu a já jsem prožívala naprosté souznění s tím, proč je příběh doříkáván právě takto. Rowlingová vícekrát říkala že v HP je pro ni důležité téma smrti, postoje k ní, její zpracování... a i k tomuto tématu tento díl něco dalšího podstatného přináší. Dále je podle mě důležité, že více zakusíme, od čeho Harry Potter svět zachránil, jak by to vypadalo, kdyby ne... Důležité mi také přišlo odkrytí toho, jak Harry později zpracoval určité postavy - hlavně Snapea. Ze sedmého dílu to není tolik zřejmé, z tohoto ano, a já byla nadšená, že to bylo dořeknuto. Rowlingová tu opět pracuje s tématy, které se celou sérií HP prolínaly - outsiderovství a jeho různá pozadí a různé způsoby jeho překonávání. Tato rovina mi v tomto dílu opět přijde skvělá. Dále téma, jakým břemenem může být mít slavného otce. Také téma, jak určité maličkosti v minulosti determinovaly pozdější vývoj událostí - ať už vnějších, nebo vývoj něčího charakteru - také super k přemýšlení a zde opět skvěle zakomponováno do příběhu. Za mě prostě spokojenost. Jediným mráčkem bylo až když jsem si po dočtení knihy četla různé komentáře upozorňující na nekonzistentnost používání obraceče času v tomto díle oproti tomu, jak se používal v díle třetím. To já už trochu pozapomněla, ale ano, je to nekonzistentní, bohužel. Navíc samozřejmě kdyby šlo takto stále se vracet do minulosti a něco tam měnit, proč by to Voldemort neudělal už mnohokrát, že? No jo no.....je to nelogičnost, ale umožnila se v příběhu podívat na alternativní možnosti vývoje událostí a já za to byla ráda. Poněkud jinak ale tento díl hodnotila moje dcera (11). Líbilo se jí to, ale prý to prostě nemůže počítat do série HP. Pro ní je to prostě jiná knížka, nepatřící do té linii, protože ty dospělácké verze hlavních hrdinů jí prý vůbec nepřipomínaly ty verze dětské, vnímala je jako jiné lidi, a navíc jí vadily takové nesrovnalosti, jakože Harry znovu rozumí hadí řeči, přitom ta část v něm, díky které jí rozuměl, přeci zemřela...(má pravdu, je to další nesrovnalost). Vnímání tohoto dílu tedy možná i závisí na věku, ve kterém ho člověk čte.
Za mě ne. Jsem milovnice kouzelného světa HP, ale tohle se nepovedlo, ani jako béčková fanfiction. Naprosto jsem se v ději ztrácela, za mě příběh naprosto bez solidní zápletky a děje...
Hezká kniha. Jenom mě mrzí, že nesedí (vzhledově) k ostatním knihám a vlastně ji ani nenapsala J.K.Rowlingová. Taky mi vadí, že je jinak zpracovaná, ale určitě stojí za to si ji přečíst
Mohla to být docela dobrá kniha, příběh byl dost dobrý (asi jako všechny potteroviny) a to nemusím příběhy o cestování v čase (tady ale právě byly docela dobře představený možné důsledky) a také se mi líbíl vývoj jedné postavy známe s příběhu o Harrym Potterovi. Po prvním přečtení bych napsala: dost dobré, ale proč to není normální kniha?
Tento komentář píšu po druhém přečtení a zařazuji to do kategorie "nic moc". Proč to není normální kniha?!
I když jsem ostatní díly HP nečetla (pouze viděla), kniha mě moc nezaujala...skoro vůbec to nenavazuje na předchozí dobrodružství HP a jeho kamarádů. Sice bylo pěkné poznat jejich děti, ale to bylo asi tak vše, protože děj stál úplně za nic.
Knihu jsem sice přečetla za 3 dny, protože je to scénář, ale i tak jsem se těšila, až ji přečtu a budu moct číst něco jiného.
Když se mě někdo zeptá, kolik je dílů HP, vždycky mu odpovím sedm. Tento díl neuznávám. Celý děj je v podstatě postavený na naprosto nesmyslných věcech (ku příkladu, obracečem času nelze cestovat zpátky o víc než pár hodin) a postavy jsou takové nemastné neslané. Mám pocit jakoby Rowlingová dala do knihy jenom jména postav a zbytek napsali ti spoluautoři. Knihu jsem přečetla za jeden den a nehodlám to opakovat. Doufám, že to podobně vidí i ostatní fanoušci HP, kteří předchozí díly stejně jako já přečetli několikrát.
Bylo skvělé setkat se znovu s mými oblíbenými postavami a vidět Harryho jako otce.
Scénář je nádherně zpracovaný zvenku u zevnitř.
Děj mě sice až tak nezaujal, ale všechny ty postavy a HP svět....Skvělé.
Wow! ✨ Tuhle knihu jsem přečetla během snad ani ne dvou dní. Tím, že je to psané jako scénář, se to dobře a rychle čte. Sice právě na tohle hodně lidí nadávalo, ale mě to vyhovovalo. Musela jsem rychle pokračovat na další a další scénu, protože jsem nutně potřebovala vědět, jak to bude s Albusem a Scorpiem, synem Draca Malfoye, dál. Prostě pecka!
Kniha mě zklamala. Velké odchýlení od původní série. Snape naprosto mimo svůj charakter, Ron na nakopnutí, postavy mi přišli naivní až místy hloupé. Možná na prknech divadla v podání herců má příběh svou váhu, ale jako kniha mě zklamal. I když nápad a kostru příběhu musím ocenit.
Myslím, že kdyby byla kniha podaná J.L. Rowlingové a nebyla napsaná jako divadelní hra, mohla to být krásná knížka.
Scénař ne-e.
Knihu jsem prostě musela mít! Tenhle styl psaní mi ale úplně nevyhovuje. Děj nebyl špatný. Ale moje oblíbená postava Severuse prostě...no nebylo to ono. Za přečtení ale stojí.
Když jsem začala číst, chvíli mi trvalo přesvědčit samu sebe, že ve čtení chci pokračovat. Je to opravdu něco jiného než mých milovaných 7 dílů... Je to strohé...je to scénář. Ale SPOILER! ten krátký okamžik, kdy byl Snape zase mezi živými... aach....
Jako fanfikce dobrý. Jako divadelní hra jistě taky. Ale jako kniha, která dějově navazuje na HP a dokonce je jeho pokračováním? Děs. Postavy totálně out of character (kdy přesně prodělal Ron lobotomii?), jsou tu snad všechny nejhorší scénáristický berličky z příběhů o cestování v čase (plus za sebe můžu říci, že obraceče času jsou největší nedomyšlenost už v samotný původní sáze), a spousta docela důležitých postav tu chybí (jeden příklad za všechny - syn Remuse Lupina a Nymfadory Tonksové, kterému po smrti rodičů šel Harry za kmotra - není tu o něm ani zmínka!) - takže se ani moc nedá mluvit o nějaký návaznosti na původní ságu, když se řada věcí ignoruje.
Jasně, je to daný tím že je to scénář a ne beletrie a bla bla bla... Nezájem. Tohle prostě očekávání nesplnilo, ani nemohlo a jen fakt že to není vyloženě mizérie mi brání nedat tomu odpad. Ale to opravdu není žádná výhra, žejo...
Pokud Rowlingová jednou řekne, že pokračování HP nebude, tak se toho má držet. Tohle je nedomrlá polovičatost, kterou mi bylo líto číst. Mělo se zůstat jen u uvedení té hry a tohle prostě nevydávat...