Harry Potter a vězeň z Azkabanu
J. K. Rowling (p)
Harry Potter série
Ze tmy se vyřítí Záchranný autobus a se skřípěním zastavím přímo před Harrym Potterem. Začíná další neobyčejný rok v Bradavicích. Sirius Black, masový vrah a následovník Lorda Voldemorta, je na útěku a proslýchá se, že má spadeno právě na Harryho. Na první hodině jasnovidectví profesorka Trelawneyová v Harryho čajových lístcích spatří znamení smrti. Ale ze všeho nejděsivější jsou mozkomoři, kteří hlídají školní pozemky. Jejich polibek vysaje člověku duši…... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 1999
(SPOILER) Sirius pro mě v knihách vždycky bude vypadat tak, jak ho ve filmech ztvárnil Gary Oldman. Mrzí mě, že ho ta kráčmera nechala umřít a při sledování filmů (které jsem mimochodem dokoukala teprve nedávno) jsem si říkala, proč to ta husa Harrymu udělala - všechny, který měl rád, mu umřeli. Můžeme bejt rádi, že z rodiny Weasleyových (za to ji ale taky nenávidím) zabila "jen" Freda a ne Ginny. Nebo Rona, či Hermionu, která pro Harryho vlastně byla jako sestra. Ale to už by ji asi fanoušci šli upálit. :D
Vězeň z Azkabanu se mi moc líbil. Děj rychle plynul a líbil se mi i nápad s návratem v čase.
Vše je dokonale promyšlené, vše do sebe dokonale pasuje, vše má nějakou souvislost.
Prostě úžasné.
Komentář může obsahovat spoiler!
Jean Jacques Rousseau kdysi řekl, že "Dobře využitý čas činí čas ještě mnohem drahocennější."
Čas je abstraktní pojem, který hýbe nejen naší realitou (pokud věříme jen na tu naši), naším světem ale také světem kouzelníků a čarodějek. Náhody neexistují a vše má svůj řád a běh. A čas je pro Harryho v tomhle díle opravdu drahou ale zároveň velmi potřebnou komoditou.
Ač se v tomto příběhu už třináctiletý Harry vůbec nesetkává s Pánem Zla, poznává jeho z prvu nenápadného společníka.
To nejdůležitější se odehrává v posledních cca 70 stránkách, kdy prostě čtěte, a i když víte, jak děj skončí, nic vám nedovolí přestat číst, i když už je půl druhé v noci a vy ráno vstáváte do práce. Ty ohromné dějové zvraty nabírají na rychlosti i atraktivitě a jediné, v co doufáte, je, že všechno dobře dopadne a přitom stále ještě tápete, komu věřit a pokládáte si otázku, co je to vlastně šťastný konec?!
Brumbálova moudrost je opět na svém místě, skrytá a přitom účinná. Zatím to vypadá tak, že on je v pozadí všeho, co se v Bradavicích za celý školní rok šustne - ať už se jedná o cokoliv.
Nutno podotknout, že Vězeň z Azkabanu je můj nejoblíbenější díl, co se týká filmového zpracování a nejinak to bude i v tom knižním. Možná je to právě tou absencí jedné z nejhlavnějších postav, nebo právě tím, jak jsou akčně popsány famfrpálové zápasy i konečný "souboj", dá-li se to tak nazvat.
Tento díl už není tak dětský jako první dva. Autorka zde už dost přitvrdila, ale bude ještě hůř.
Harry Potter and the prisoner of Azkaban.
Dil se skvělým rozuzlením. Vysvětlení kdo je kdo.
Další úžasné pokračování. Do děje se dostávají postavy důležité pro pokračování příběhu. Hlavně můj oblíbený Sirius Black. A profesor Lupin je prostě nejlepší učitel obrany proti černé magii.
Moje asi nejoblíbenější kniha z příběhu o Harrym Potterovi. Napínaví děj, zvraty a když už člověk ztrácí iluze, tak překvapivá změna děje. Skvělá kniha, dá se číst kdykoliv, ber rozdílů věku, nadčasová, prostě skvělá. Doporučuji.
Vězeň z Azkabanu za mě patřil k těm lepším knihám ze série. Zajímavý, nápaditý s nečekaným vyústěním... Navíc si pamatuji, jak jsem se jako malý bál při scénách, kdy se zjevil ten velký strašidelný pes. Kniha navíc zajímavě posouvala děj s ohledem na celou sérii.
K těmto knížkám nemá smysl psát nějaký komentář, jsou zkrátka skvělé. V mnoha ohledech se mi líbí více než filmy.
Ve filmové verzi můj nejoblíbenější díl a nezklamal ani v té knižní (po cca 25 letech, kdy jsem jej četl poprvé). Tady už je patrné - na rozdíl od prvních dvou dílů - jak filmaři děj poněkud zjednodušili a v některých ohledech také změnili. Našim klukům, kteří už opakovaně celou sérii viděli na DVD, se konečně leckteré věci osvětlily a i já sám jsem byl překvapený, že se na některé - docela podstatné - věci nepamatuji (hlavně na roli Křivonožky, která je ve filmu jen podřadná).
Tento díl se mi určitě líbil více než film:))))zjistila jsem mnoho věcí, které nejsou uplně z filmu jasné:)))jinak v tomto případě je hodně scén ve filmu pozměněno
doporučujiiiii 5/5
Nemám slov. Opět nemám slov. Za mě zatím nejlepší kniha ze série, ačkoli naprosto BOMBASTICKÉ jsou všechny tři, které jsem zatím četla...
Kniha je dokonale promyšlená - obzvlášť cestování časem. Na konci jsem se úplně klepala, rukama svírala stul a myslela jsem, ze asi exploduji - ač je to divný výplod fantazie. Taková je kniha Harry Potter a Vězeň z Azkabanu - napínavá, promyšlená, úžasná...
Opět přečteno za jediný den. Neodtrhnete se, to zaručuji ;-)
přátelství kouzla Harry Potter zfilmováno tajemství čarodějové fantasy pro děti internát pro dospívající mládež (young adult) britská literatura
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Moc pěkná kniha líbí se mi moc