Harry Potter a Ohnivá čaša

Harry Potter a Ohnivá čaša
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/263398/bmid_harry-potter-a-ohniva-casa-LIM-263398.jpg 5 13450 13450

Harry Potter série

Harry Potter je znovu na prázdninách u otravných Dursleyovcov. Chce sa od nich odpútať, a tak sa zúčastní na Svetovom pohári v metlobale spolu s Hermionou, Ronom a Weasleyovcami. Okrem toho sa po sto rokoch na Rokforte pripravuje Trojčarodejnícky turnaj a majú sa na ňom zúčastniť dve ďalšie čarodejnícke školy. Harry aj naďalej túži byť obyčajným štrnásťročným čarodejníkom. Má však smolu, lebo nie je obyčajný - dokonca ani podľa čarodejníckych meradiel. V jeho prípade to môže mať smrteľné dôsledky..... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Ikar (SK)

Harry Potter and the Goblet of Fire, 2000

knizninadsenec
26.05.2022 5 z 5

Jako milovník Harryho Pottera se musím přiznat, že re-reading čtvrtého dílu nedělám moc často.
Každopádně bylo milé si jej po dlouhé době přečíst / oprášit děj nebo okamžiky. Něco je zkrátka v knize jinak, než ve filmu.

Děj je krásně plynulý a příběh se dobře čte. Turnaj tří kouzelníků je napínavý a zajímavý. I když si u knihy (či filmu) vždy pobrečím, přestože vím, co přijde. Postavy jsou také zajímavé.

Prostě miluji knihy o Harry Potterovi. ️

Hanncha
23.05.2022 5 z 5

Kniha super, film, ač ho mám ráda, měl s knihou stejný snad jen název. Což mě mrzelo. Ale čtvrtá kniha je taková už vhodnější i pro starší.

Littlemonday
15.05.2022 3 z 5

(SPOILER) SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER
Pokud jsi necetl/a ctvrty dil, dal necti!!!

Nooo, ctvrty dil byl hodne rozlicny. Zacatek jsem rozecetla nadsena a natesena, ale pak se neco stalo a ja zhruba do poloviny knizky premyslela, proc a o cem to vlastne ctu. Moje nuda asi zacala uz na mistrovstvi ve famfrpalu.
Nudila jsem se, vsechno mi pripadalo silene pomale, nez se clovek dostal k tomu, ze se bude soutezit, kdo bude soutezit a jak se bude soutezit, tak jsem mela vazne sto chuti se na to vykaslat.

ALE!!!
Zhruba v pulce se dej konecne rozbehnul, nasi tri hrdinove se temer prestali dohadovat a zacala se rozpletat tajemstvi. Konecne jsem zase poznavala ten prijemny pocit pri cteni HP, ktery me od prvniho dilu naplnoval a uzivala jsem si postup pribehu. ️

Zaver uz jsem hltala a jen se soustredila na vsechny nuance, aby mi jic neuniklo.
Hodne me mrzela smrt Cedrica, zvlast kdyz se projevil jako fajn kluk, chteli s Harrym vyhrat spolecne, poctive, tymove. Do posledni chvile jsem doufala, ze treba Brumbal dokaze udelat neco, co by ho probralo.
S tim tedy souvisi i to, ze mi uplne nesedela reakce rodicu Cedrica, to bylo takovy hodne… neuveritelny?

Kazdopadne jako celek je to fajn pokracovani, doufam, ze dalsi dily budou mit zase stoupavou tendenci a ja z nich budu odvarena! ️

Urcite se zase ohlasim. ️

Jinak budu rada, kdyz me budete sledovat i na IG: little.monday
️️️

Čmeláček
14.05.2022 5 z 5

Výborná kniha, i když už dost temná. Harry Potter je i přesto prostě nejlepší :))).

AlexandraBane
01.05.2022 5 z 5

Tak pohádka nám skončila, tímhle dílem začíná drama.

hanka24
27.04.2022 4 z 5

Baví mě tento díl asi nejvíce ze všech filmů. Knížka opět odhaluje víc než bylo natočeno. Za mě super, moc si příběhy užívám a vnímám jak autorka píše čím dál napinaveji. V podstatě z dětských knížek se začíná stávat fantasy literatura pro větší děti.

Mistři
29.03.2022 5 z 5

Další skvělá knížka o Harry Pottrovi. Harry nikdy neomrzí!

JointlieKat94
06.03.2022 4 z 5

Ačkoliv 4.díl nemám tak úplně v lásce, hodnotím velice kladně. Co se týká filmu, vždy se na něj těším nejméně. Asi už to tady není žádná dětská pohádka. :)

Kniha má strašně moc stránek, a stejně jako do filmu, se mi do ní moc nechtělo. Což svědčí i o době, jakou jsem knihu četla. Vážně možná i déle, než dva týdny..

V podstatě už se tu začínají řešit takové ty puberťácké věci.. láska a to, co si o nás mohou druzí pomyslet. Rita Holoubková je neskutečná mrcha. :D tady větší, než ve filmu (a dobře si to s ní Hermiona nakonci vyřídila!) a celkové prožívání Turnaje mě teda dost napínalo. Vlastně se tady řekla a vysvětlila (jak jinak) velká spousta otázek! Taky mě moc mrzí, že ve filmech nevystupuje Protiva a Winky, a v tomhle díle i víc Dobby (moc se mi líbila ta představa s kravatou a ponožkami).

Bylo to hezké, čtivé, napínavé, mnoho vysvětlující ale straaaašně zdlouhavé. :)

Enforcer
06.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Na čtvrtém díle série mě nejvíce zaujalo s jakým klidem dokáže autorka přepínat mezi stále ještě dost dětskými tématy - hrátky s karamelkami a slizkou, temnou atmosférou za kterou by se nestyděli ani králové hororu typu Clive Barkera - zrození Voldemorta.
Tento zlom je asi tím nejzajímavějším z knihy, jinak ale poprvé při čtení Harryho Pottera cítím poněkud rozpaky
Ohnivý pohár je pořád hodně dobrou knihou, poprvé však u Harryho Pottera přemýšlím, zda autorka trochu nepřepálila stopáž a neučinila tak na úkor spádu knihy, který byl u prvních tří dílů série opravdu dechberoucí. Ohnivý pohár se oproti nim místy poněkud vleče.
Stále je to za pět hvězdiček, ale tentokrát jsem přemítal i nad tím, že bych kvůli té rozvleklosti dal hvězdičky pouze čtyři.

Anastazie0810
01.03.2022 4 z 5

Ohnivý pohár patří k jedním z nejzajímavějších dílů celé série. Opět se zde vyskytnou nové postavy a čekají nás nová dobrodružství. Zase se zde setkáme s hromadou napětí a akce.
To je dá se říct možné psát o každé knížce z této série. Ale ony jsou opravdu skvělé.

Tereziee
01.03.2022 5 z 5

Ohnivý pohár je rozhodně jeden z mých nejoblíbenějších dílů celé série. Opět jsem si oživila spoustu důležitých situací, které se do filmů nevešly. A bylo to jako vždy skvělý.

vinebitch
24.02.2022 5 z 5

Ohnivý pohár byl vždycky jeden z mých oblíbených dílů - ještě více nových informací, kterých se nám nedostalo ve filmu, se nám objasnily v knize. Například jak to vlastně bylo se Skrkem, a také se mi líbila se mi scéna s Voldemortem. I když, musím podotknout, že kniha nemusela být tak dlouhá, myslím, že je dokonce nejdelší v sérii... no co už :)

Winster
19.02.2022 5 z 5

Dokonale krásný příběh pro lidi s fantaziíí...

veveropysk
19.02.2022 5 z 5

Myslím si, že kniha je akorát pro můj věk.
Ale zálibu si v ní najdou i starší lidé než já.
Knížka mě ze začátku moc nebavila, ale pak mě úplně pohltila.
Souhlasím s Brumbálovím názorem, že by se měli z Azkabanu vyhnat mozkomorové.

Terezinka890
05.02.2022 4 z 5

Četla jsem verzi s ilustracemi Jima Kaye.
Jednoduše nádhera.

Adrim
04.02.2022 5 z 5

Nejspíš to bude znít všedně, jako by to psalo mnoho jiných, ale asi na tom tedy něco bude - ta kniha je naprosto úžasná. Plná humoru i napětí.

Johny_H.
01.02.2022 2 z 5

Zcela upřímně jsem tuto knihu chtěl přeskočit pomocí audioknihy, ale ani ta se poslouchat nedá skončil jsem po Harryho 2 úkolu a ne pro lidi jako jsem já tato kniha určená není. Upřímně jsem se do této ságy pustil jen abych pochopil co je na tom tak úžasného když je tolik lidí s Pottera tak hotových a stále to nechápu. Možná mám dlouhé vedení a rozhodně nejsem čtenář určen na fantasy literaturu i když pár knížek jsem s tohoto žánru přečetl. Například Pána prstenů kterého považuji za jednu z nejlepších knih a sérii Bratrstvo krve která ač je u mě velmi špatně hodnocená je ve výsledku opravdu vynikající počin jenom dle mého pro lidi chodící do 6/7 třídy a ne pro skoro 30 leté. To je můj úhel pohledu četl jsem také komplet odkaz dračích jezdců a i když k této knize najdu opravdu mnoho výhrad tak je několika násobně lepší než Harry Potter. Nevím filmy mi nebavily jako malého a kniha je dobrá tak první možná druhá. A upřímně si neumím představit že si dospívající vezme knihu o 800 stránkách jako v případě 5 knihy. Sestra a sestřenice by se mnou nesouhlasily a je to v pořádku každému se líbí něco jiného a já nevidím jeden jediný důvod proč tuto knihu číst dál či snad celou sérii. Pokud mi už teď nezajímá jak to dopadne a jediný Hagrrid je sympatická postava tak se obávám, že to opravdu nemá cenu. :-(

morienhithwen
01.02.2022 5 z 5

Určitě moje nejoblíbenější kniha z celé série. Perfektní mix všeho, co je na Harrym nejlepší. (Anglicky.)

PREBURDA
26.01.2022 5 z 5

Harry Potter, to je pro mě srdcovka, jak v knižní podobě, tak i ve filmové. Tento čtvrtý díl jsem znovu a ráda, vytáhla z mé knihovny k přečtení na popud ČV. Kniha je mnohem poutavější, napínavější. Úžasné knižní dílo, které by nemělo chybět v žádné domácí knihovně.

Petronelka123
23.01.2022

Tak čtvrtý díl už není taková pohádka jako předchozí tři, na scénu opět přichází lord Voldemort a začíná jít o život. Děj byl strhující a opět jsem si Harryho dobrodružství moc užila. "Co má přijít, to přijde....a my se tomu budeme muset postavit."