Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá
Jack Thorne
Harry Potter série
< 8. díl
Speciální vydání pracovního scénáře. Harry Potter to nikdy neměl snadné a teď, jako přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků, to má ještě těžší. Potýká se s minulostí, která nechce zůstat tam, kam patří, a jeho nejmladší syn Albus se mezitím musí prát s tíhou rodinného dědictví, o které nikdy nestál. Minulost a současnost se čím dál hrozivěji prolínají a otec i syn zjišťují nepříjemnou pravdu: temnota někdy vyvěrá z nečekaných míst. Divadelní hru Harry Potter a prokleté dítě na námět J.K. Rowlingové, Johna Tiffanyho a Jacka Thornea napsal Jack Thorne. Je osmým příběhem ze série o Harrym Potterovi a zároveň prvním, který se oficiálně dočkal divadelního zpracování.... celý text
Divadelní hry Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2016 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Cursed Child, 2016
Hodně jsem se tohoto příběhu bála, právě díky recenzím. (Protože jak jistě víte, strhla se kolem tohoto dílu velká debata. Mnoho lidí příběh chválilo, ale samozřejmě se našli i tací, kterým se nelíbil.) Já osobně se musím přiznat, že jsem si další příběh z této ságy (skoro) zamilovala. Příběh je poměrně dobrý (má to 400 stránek, přečteno za den - ach ty divadelní hry) a jednoduchá zápletka. Akorát jsem si chvílemi říkala, jak to všechno můžou zahrát v divadle - samá kouzla a čáry.
Samozřejmě to má i nějaké mínus a pro mě to bylo toto:
Harry mě štval... Hermiona mě štvala... vlastně všichni postavy, které jsme znali z této ságy. Nevím proč, prostě bylo znát, že to celé nedělala Rowlingová a postavy měli "divné" dialogy - ty co četli jistě ví na co narážím (Hlavně na Harryho, který se nechová zrovna férově).
Albus je týpek a zamindrákovanej synátor. Scorpion - tak u toho jsem se bavila nejvíc. Prostě tyhle dva blázínky jsem si zamilovala skoro tak jako Harryho a jeho bandu.
Za mě rozhodně čtěte a udělejte si vlastní názor. Jsou dva tábory (příznivců -to jsem já. A negativců) a vy by jste se měli rozhodnout PODLE SEBE ke komu přidat - a nerozhodovat se podle pouhých recenzí, které jsou tolik subjektivní.
Aneb moudro na konec co? :'D
Nejsem zastáncem divadelních představení, jak ve formě psané, tak hrané, ale nechtěla jsem na Prokleté dítě zanevřit kvůli tomu. Nikdy moc nekoukam na názory a kritiku ostatních, aniž bych to sama předem četla, ale popravdě řečeno.. mě to docela zklamalo. Jako oficiální osmý dil je to v porovnání s předchozími díly o dost slabší a tím, že to nebylo psaný přímo Rowlingovou do původní podoby coby v próze, to na kvalitě též nepřidává. Věřím tomu, že to mohlo být o mnoho lepší...
Ovšem kniha samotná se mi vcelku líbila. Avšak, lhala bych, kdy bych řekla, žejsem nepostradala to pravé kouzlo. Toto mělo být buď zhotoveno přímo autorkou vymyšleneho světa bez zbytečných divadelních tirád nebo jako doplnění volného příběhu.
Menší zklamání, s patrnou dávkou zadostiučinění. Btw, Scorpius je skvěléj.
PS: Nerada dávám mému nejoblibenejsimu světu jen pouhé tři hvězdy, ale bohužel jinak dát nemohu.
Jako dlouholetý fanoušek Harryho Pottera jsem se na nový příběh velmi těšila a - nezklamal :-) ani forma divadelní hry není špatná, až jsem při čtení dostala chuť vidět představení v reálu.
Už jsem četla lepší fanfiky. Dost mne překvapuje, že právě tento je autorizovaný. Každopádně druhá polovina je lepší než první, i když problematická - autor docela zapomněl na Fideliovo zaklínadlo (kdo četl Vězně z Azkabanu a toto, ví). Jinak přečteno za 2 hodiny a uvažuju, jak to asi fungovalo na divadle (změny scén prakticky po pár replikách atd.).
Hloupost. Do konce jsem dočetla jen z principu, že nenechávám rozečtené knihy. A taky trochu ze sentimentu, protože Harryho jsem měla opravdu ráda. Tohle ale není pokračování, jen postradatelný doplněk do sbírky. Jako divadelní hru bych to ale vidět chtěla.
Má očekávání byla po vyslechnutí mnoha názorů a přečtení pár komentářů jen pramalá, ale o to více jsem spokojená! Příběh se mi líbil, byl plný akce a díky tomu, že je to scénář, se i lehce četl. Myslím, že každý fanoušek Harryho Pottera může být spokojen.
Kniha mě velice nadchla. Líbilo se mi, jak se v příběhu používal obraceč času a jaké následky to pak mělo v budoucnosti/přítomnosti, jak se různě měnily charaktery. To kouzlo Harryho Pottera tam zůstalo a to se mi líbí a to je také důležité.
Rozhodně bych se ráda, po přečtení tohoto scénáře, podívala na divadelní představení!
Asi znáte ten pocit, když dočtete poslední knížku z nějaké série a chcete víc. Já jsem v pokračování Harryho Pottera doufala několik let a když jsem se dozvěděla, že doopravdy bude, skákala jsem štěstím. Ovšem po přečtení této knížky jsem zcela změnila svůj názor. Všechny díly předtím byly jeden lepší než druhý a poslední sedmá knížka krásně sérii ukončovala. A tohle? Snažila jsem se do toho trochu začíst, prožít to, ale zkrátka to nešlo. Děj knihy je úplně nesmyslný, postavy se chovají stupidně (hlavně Ron) a neustálé vracení v čase už začíná být ohrané. Je to možná dobrá doplňková kniha, ale rozhodně ne osmý díl.
Nejlepší kniha co jsem četla. Doporučuji .Příběh krásný a zanechá ve vás tu vzpomínku .. Budete chtít pokračovat . Měla jsem to přečtené za 2 dny .
Vůbec jsem to nechtěla číst jen jeden den, ale co už... Byly tam chvilky, kdy jsem si řekla: „Jo, tak tohle je Rowling.“ Strašně mě mrzí, že to nenapsala sama a rovnou jako prózu, protože to by bylo boží. Ten její styl se prostě pozná :3 Ale... našla jsem tam i to, co ostatní kritizují. Několikrát mi přišlo, že si autoři vzali pár fanfikcí a spojili je dohromady, protože určité páry tam by z hlavy Rowling rozhodně nevzešly (a že těch fanfikcí je fůra). Ale čte se to strašně dobře. Tak dobře, že to zhatilo můj plán si to po kouskách vychutnávat... čtyři hvězdičky jsou podle mě ideál.
Když jsem začala číst, měla jsem výhrady, ale ty se... po pár desítkách stránek rozplynuly. Přesněji poté, co jsem zjistila, že děj a postavy se posunuly ve svých charakterech tak, jak to pro ně bylo nejpřirozenější.
Je to sice "jen" scénář, ale já jsem před sebou všechno živě viděla, takže jsem opravdu měla pocit, jako bych četla regulérní 8. díl Harryho Pottera.
SPOILERY
Skoky v čase jsou teď ve všech knihách / seriálech / filmech zjevně objeveným hitem, ale tady to prostě fungovalo na jedničku. Opravdu jsem si užila všechny pohledy do různých časových linek. Hermiona jako bojovnice - drsné! Nebo Hermiona jako psychopatka! :D Ron ženatý s Padmou - ježkovy oči! :D
Moc jsem ocenila humor - padala jsem smíchy. A také jsem ocenila, že se v knize objevilo tolik "starých" postav. Díky za Snapea i Brumbála!
Jediné, co mi tak nějak zkazilo chuť byl onen hlavní bod, že Ten-jehož-jméno-nesmíme-vyslovit měl dceru. Oh, come on! Really? Tak nějak pochybuju, že by s tím vším smrtijedstvím a zničením Harryho pomýšlel ještě na toto. Ale J. K. R. je tu paní, takže...
A pak ještě jedna věc (tu už zmiňovalo více čtenářů) a sice to, že se Cedric jen kvůli takové blbině stal smrtijedem. Specificky tohle mohlo být propracované víc, protože Cedric byl přece onen rytíř v lesklé zbroji, tož... s jeho charakterem zacházejte také tak... !
KONEC SPOILERŮ
Musím dát 5 hvězd. Ne proto, že to je povinnost. Po přečtení několika zklamaných komentářů jsem se smiřovala s tím, že dám klidně o dost menší počet, ale prostě... mě to chytilo! Bylo to napínavé, dobrodružné, detektivní, vtipné, kouzelné a... já se prostě tak ráda vrátila do Bradavic... :-)
Vřele doporučuji. Čekala jsem málo a dostala mnohem víc ;-)
Když jsem slyšela některé komentáře od svých přátel, nevěděla jsem, co si o tom mám myslet a nijak zvlášť jsem to číst nechtěla, ale co se nestalo, dostala jsem tu knížku pod stromeček, řekla jsem si "tak si ji hold musím přečíst" a víte co? Ono to až tak hrozné nebylo - čekala jsem větší katastrofu, ale myslím si, že by bylo lepší, kdyby to napsala Rowlingová a to jako normální knížku, mám pocit, že tahle hra se nedá stejně nikde hrát jenom tam u nich. Chyběli mi tam sourozenci Albuse, přišlo mi to, jako by se o svého sourozence ani o svou rodinu nijak nezajímali a nikdo se nezajímal o ně.
Ale několik scén bylo prostě úžasných: ta s tou paní, která ve vlaku prodává jídlo - to jsem nečekala, potom taky to jak se vrátil Voldemort, pak dojemná scéna s Albusem Brumbálem a Harrym, dojatý Severus Snape a pár dalších scén... Ale na úroveň všech sedmi knih Harryho Pottera to prostě nemá, ale i tak jsem byla smutná, když přišel konec, alespoň na chvíli jsem se mohla vrátit zase do Bradavic :)
Váhám kolik mám dát hvězdiček přemýšlím mezi čtyřmi a třemi... No tak to je jasný dávám tři a půl hvězdičky :D
Rada na začátek - vykašlete se na názory kamarádů, kteří už knihu četli. :D Všichni (s kým jsem o ní mluvila) jsme milovníci Pottera a každý jsme knihu přijal úplně jinak, víc než u jakékoli jiné knihy.
Zápletka mě naprosto uchvátila. Parádní příběh, suprově zapojené postavy, promyšlené časové smyčky (a to podle mě vcelku chvalitebně). Jediné, za co strhávám hvězdu, je, že to je psané "horkým brkem". Já vím, je to scénář .. ale prostě mi k tomu chyběla ta propracovanost. Všechno bylo jako kdyby rychle "odbyté", jednoduché, protože to zkrátka musíte vtěsnat do pár hodin na jevišti. Ne ani tak nelogické jak zmiňují jiné komentáře, jen jim to prostě všechno přistálo přímo pod nos.
Fuj! Taková slátanina a ždímárna peněz! Už nevěděli co si vymyslet. Postavy se chovaly naprosto hloupě, nelogicky a úplně mimo své charakteristiky, které byly popsány v předešlých knihách. Takto pošlapat ságu Harryho Pottera je odporný.
Knížku jsem přečetla za jedno odpoledne a musím říct, že se to četlo dobře. Nicméně je to jen taková jednohubka - postavy ploché, děj překombinovaný a nepříliš nápaditý. Stojí za přečtení, ale člověk od toho nesmí moc očekávat.
Hodně jsem přemýšlela mezi 4 a 5*, ale víte co? Tahle kniha hluboce překonala všechna má očekávání. Když jsem o ní slyšela poprvé chytala jsem se za hlavu, co je to zas za snahu vytřískat z toho co nejvíc peněz, ale ono se to vážně povedlo. Postavy, kterým se to věnovalo byly skutečně věrohodné. Byla trochu škoda, že se tam skoro vůbec nevyskytovali Albusovi sourozenci, ale to bych ještě skousla, ale neskutečně mě naštvala jedna faktická chyba.
SPOILER
Delphi zlomí Albusovu a Scorpiusovu hůlku. (To se stane ve chvíli, kdy chtějí zničit obraceč času...)
Později Harry bojuje s Delphi, Delphi ho ozbrojí, ale zničehonic Harrymu pomůže Albus, který záhadně získal hůlku zpět (Edit: Tak jsem se dozvěděla, že jí prý šlohnou někde u Bathyldy, nebo tak někde... No, to není o moc lepší.). Potom po sobě všichni "Nemilosrdně pálí blesky." Taková chyba mě neskutečně mrzela...
No, ale pořád... Delphi byla úžasný záporák, u knížky jsem se zasmála a... Asi jsem prostě sentimentální, ale nemůžu dát méně než 5 :D
Harry Potter a prokletý dítě je už podle mě pouze doplněk , aby jsme věděli jak to s nimi dopadlo. Pro mě je prvních 7 dílů úchvatných, ale tento díl trochu pokulhává.
Knihu jsem měla přečtenou za dva večery jak mě vtáhla do děje. Jsem velká fanynka HP světa a na tuhle knihu jsem se velmi těšila. Po přečtení ale ve mě vyvolává neutrální pocity. Příběh velmi krásný, však za mě trošku přitažené za vlasy... Ale ráda jsem se zase vrátila v čase a zavzpomínala na kouzelnický svět :-)
SPOILER
Nevím, jestli jsem něco špatně v knize přečetla... Ale nechápu, jak se tedy Harry mohl proměnit v toho, jehož jméno nesmíme vyslovit, když nic neměli do toho lektvaru?
A ještě tedy nutno poznamenat, jaký tato knížka měla reklamní tah. Cena přemrštěná.