Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá
Jack Thorne
Harry Potter série
< 8. díl
Speciální vydání pracovního scénáře. Harry Potter to nikdy neměl snadné a teď, jako přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků, to má ještě těžší. Potýká se s minulostí, která nechce zůstat tam, kam patří, a jeho nejmladší syn Albus se mezitím musí prát s tíhou rodinného dědictví, o které nikdy nestál. Minulost a současnost se čím dál hrozivěji prolínají a otec i syn zjišťují nepříjemnou pravdu: temnota někdy vyvěrá z nečekaných míst. Divadelní hru Harry Potter a prokleté dítě na námět J.K. Rowlingové, Johna Tiffanyho a Jacka Thornea napsal Jack Thorne. Je osmým příběhem ze série o Harrym Potterovi a zároveň prvním, který se oficiálně dočkal divadelního zpracování.... celý text
Divadelní hry Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2016 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Cursed Child, 2016
Věděla jsem, do čeho jdu.. nebudu přeci tropit scény a mrmlat, že je to dílo neúplné či jinak zpatlané. Naopak moje srdce zaplesalo, jsem holka šikovná a mé fantazii se meze nekladou. Osmý příběh neboli přepis scénáře do knižní podoby mi opět rozpoutalo chuť vyhlížet sovy s mým přijetím do Bradavic. (I když mi táhne skoro na 30 :D) No a, že je to dospělej Harry, no a že jeho syn se trochu chová jinak a no a že jsem si netrhala vlasy strachem jako v sedmém díle. Jsem šťastná, že ji mám v knihovně a jednou ji s celou serií předám s láskou svým dětem..
Dojem z knihy vychází tak nějak průměrně.
Styl scénáře mi nevadil a celkem rychle jsem si na něj zvykla. Sice mi trochu chyběly klasické popisy postav, prostředí a situací (člověk se holt musí smířit s tím, že to není klasický román), ale četlo se to lehce.
Pozor Spoiler
Pravdou však je, že ke klasickým Potterovkám to má daleko.
Děj se odehrával během několika školních let a hlavně ze začátku ty skoky byly tak náhlé, že to docela vadilo. Pak jsme tedy zakotvili ve 4 ročníku a docela rychle se rozběhla zápletka, která byla zajímavá a měla šmrnc. I když mi poměrně hodně rychle došlo, že Delphi je nějak divná. To že to nedošlo klukům je jasný, jsou to kluci :D.
A mimo jiné je mi zatěžko uvěřit, že by se ze Cedrika stal smrtijed. Kdepak ten kluk tohle v sobě neměl. I kdyby se cítil ponížen, tak jak to bylo uvedeno v knize, tak by podle mě takhle nezahořkl.
Co trochu vadilo byl takový strašně rychlý konec. Tak nějak to proběhlo až moc rychle. A taky byla škoda, že Voldík tam vlastně neměl žádnou dějovou funkci.
Takže celkový dojem 3 hvězdičky.
Harry Potter je moje srdcová záležitost. Takových je tady určitě většina. Na tuto knihu jsem se hodně těšila, protože po sedmém dílu jsem byla tak trochu zklamaná, že už se není na co těšit, že příběh je u konce a najednou to tu bylo zase, mohla jsem se těšit, až knížka vyjde, mohla jsem se ještě jednou vrátit do světa, který miluji už tolik let:)
Bohužel jsem byla docela zklamaná. Ano, kniha se dobře čte, člověk si na scénář po pár stránkách zvykne, to není problém. Na mě to byl ale příliš mělký příběh, postavy se mi zdály tak nějak "cizí", úplně jiné, než jak je znám, jejich jenání mi nesedělo. S novými postavami jsem se ani nestihla sžít, nikdo mi nebyl příliš sympatický, postavy byly hodně povrchní - což na druhou stranu chápu, šlo o scénář, ne o klasickou knihu. Taky jsem měla pocit, že některé postavy tam byly nastrčené jen tak, pro efekt, nebo že se objevily postavy, které nikde předtím nebyly a nikdy se o nich nikdo nezmínil..
Shrnuto - určitě jsem ráda, že mám knihu doma a mám tak kompletní sbírku :) Ale zůstanu u původního příběhu, který jsem schopná číst už tak podesáté :)
J. K. Rowling změnila dětství nejednomu čtenáři. Dodnes si pamatuju, jak jsem se třásla nedočkavostí, než vyjde další díl. Byla to první knížka, u které jsem brečela. Když se objevily zvěsti, že vyjde 8. díl ve formě scénáře ke stejnojmenné divadelní hře, řikala jsem si, že už není co psát. Když jsem ale knížku otevřela a začetla se, musím říct, že není špatná. Jako bych se vrátila v čase a čekala na svůj vlaatní dopis do Bradavic. :D Zápletka je zajímavá, ať si kdo chce říká co chce. Ať už jde o staré známé postavy nebo ty úplně nové, umějí oslovit. Znovu nás pustila do světa své fantazie. Zase ukázala to, co víme už z dřívějších knih, že její smysl pro náznaky a jejich propojení jsou dokonalé a dokáže vytvořit nco, ci si s chutí přečtu. I když se pořád najde hodně škarohlídů, stojí za to si knihu přečíst. Je to prostě Harry Potter!
Po přečtení recenzí nadšenců i odpůrců jsem ke knize přistupovala s mírnou skepsí. Ale musím říct, že se mi líbila moc. Upřímně bych byla raději kdyby to bylo psáno jako všechny díly předtím, ale jde především o příběh a ten se povedl.
Nakouknul jsem do toho, ale číst to nebudu. Zkušenost mi říká, že pokusy o nastavování sérií jinými autory nedopadají dobře. Nero Wolfe Rexe Stouta by svému dvojníkovi v podání Roberta Goldsborougha musel dát facku. Soudce Ti od Fréderica Lenormanda mě taky nepřesvědčil. Nejspíš je to tak, že duch příběhu vyvěrá z mysli původního autora. Jakýkoliv pokračovatel se pak buď musí zříct vlastní osobnosti, což ovšem znamená, že vzniklé dílo nebude mít vůbec žádného ducha, anebo napsat svůj příběh o "zděděném" hrdinovi tak, jak ho vidí on, což ovšem znamená, že to bude jenom kniha o jakémsi jmenovci původní postavy. Vzhledem k tomu, že to všechno se očividně děje jen proto, že "zavedená" postava je lepší pro marketing, tak ať si ji marketing užije. Pro mě to není.
Kniha mě dost zklamala, upřímně jsem měla problémy s tím ji dočíst. Na scénář si po čase zvyknete, ale ten příběh - to je fakt padlý na hlavu a nedává to vůbec smysl. Je to opravdu obyčejná fanfiction, dokonce podprůměrná fanfiction. Myslela jsem si, že budu mít doma další střípek mého oblíbeného Harryho Pottera, jehož jsem obrovským fanouškem, ale knihu posílám dál. Pro mě se světem Harryho Pottera nemá nic společného.
Je bezva být zase v čarodějném světě. Nápad a příběh moc pěkný. Scénář mě ale nebere. Nesrovnalosti ( např. mnoholičný lektvar na počkání), to snad ne... Paní R., prosím, udělejte z toho pěkného příběhu krásnou knihu a osmý díl. Pak to bude zase ten náš HP.
Knihu jsem dostal k narozeninám a přiznám se, že ze začátku se mi do ní vůbec nechtělo. Tak nějak jsem se bránil představě HP v podobě divadelního scénáře. Zezačátku se to táhlo, po pár stranách jsme najednou ve čvtrtém ročníku. Pak se děj ale konečně rozjede a vtáhne nás to dovnitř. Oceňuji nápad cestování časem a celkově promyšlenou zápletku. Co však pochválit nemůžu, je vše okolo, nedomyšlené vztahy mezi různými osobami a poměrně rychle utnutý konec. Celkový dojem to ale ve mně zanechalo dobrý, dobře se to četlo, a i když to vydalo tak za dvě stránek textu, mám pocit, že jsem přečetl něco velkého.
A upřímně nevím, co by se bez zla a temnoty, která je na každém kroku počali. Dodává to totiž říz.
Zprvu jsem se trošku bála, jak se mi bude knížka psaná touto formou, ale řekla bych, že to bylo naprosto v pohodě. Děj byl naprosto úžasný, byl to jako návrat do mých dětských let - úžasný kouzelnický svět plný zvratů, magie, přátelství a mnoho dalšího. Já jsem si knížku užila plnými doušky, strašně moc jsem se na ni těšila, na to jak to bude pokračovat a tak podobně. A opravdu to stálo za to. Vracení v čase je prostě uchvacující ve všech směrech. Navíc ta obálka! Takže za mě prostě rozhodně ano! Nemůžu knihu ohodnotit jinak než 5ti hvězdičkami :)
Na tuhle knížku jsem se těšila a musím říct, že jsem ju přečetla na jeden nádech. Možná je to tím že je to Harry, ale odpustila jsem Joanne ten jednušší děj (když vezmu v podtas jak byli napsané knížky předtím). Všichni jsme chtěli vědět jak Harry žije dál a v téhle knížce je to přesně o tom. Byla bych ráda, kdy to u nás nějak divadlo chtělo zrealizovat, protože některé věci jsem si úplně na divadelním jevišti nedokázala představit. Knížka určitě zaujala a není přečtená naposled.
Na tuto knihu jsem se těšila jako malá holka. Byla jsem natěšená a nadšená, když jsem ji dostala jako dárek k narozeninám. Ale už od začátku tam něco drhlo.Měla jsem velký problém to dočíst. Musela jsem se k tomu dokopat, ale chtěla jsem to dočíst, protože to je "Harry Potter". Nemohla jsem se přenést přes to, jak se Albus choval atd. Připadá mi to jako nějaká fanfikce, ale četla jsem dokonce lepší pokračování tohoto příběhu.
Jsem ráda, že jsem tuto knihu dostala darem a že jsem za ní neutratila ani korunu, protože by mi to bylo po přečtení líto...mohla jsem si za to koupit kvalitnější počteníčko. Na HP jsem také vyrůstala, ale tahle divadelní verze byla uspěchaná volba. Vzhledem k tomu, že jsem pár let hrála amatérské divadlo, jsem na divadelní scénáře zvyklá....v Prokletém dítěti je však mnoho zbytečných scén nad nimiž zůstává rozum stát. Celá kniha na mě působí 4% (nic proti homosexuálům), ale je příliš citlivá a nevěřím, že mezi děti (Albusem a Scorpiusem) nebo mezi dospělými(Harrym a Brumbálem). JKR si mohla dát práci....chvilku nás napínat a napsat plnohodnotnou knihu se všemi detaily, na které jsme z předchozích dílů zvyklí. Kladně hodnotím obal knihy, který se opravdu povedl :) Přečtení knihy je povinnost pro každého fanouška HP a obrázek si každý udělá sám :)
Letem světem jsem prohlédla záplavu negativních komentářů, takže já přijdu projednou zase s jedním pozitivním :-)
S Harrym jsem vyrůstala, tak jako mnozí jiní. Je mou srdeční záležitostí, stejně jako většiny čtenářů tady a proto jsem schopná a ochotná spoustu věcí přehlédnout a nebýt k nim tak kritická, jako bych u jiných knih asi byla.
Začala jsem ji číst odpoledne a dočetla jsem ji o čtvrt na dvě v noci. Protože se OD NÍ NEDALO ODTRHNOUT! Začátek pokulhával, ano, než jsem se zorientovala ve jménech a nástinech charakterů, chvíli to trvalo (a zaháněla jsem pocit vykonstruovanosti), ale potom... ta atmosféra mě zase úplně pohltila. Měla jsem stejně tíživý pocit, jako při čtení pátého dílu, bála jsem se, čeho všeho se ti dva nebývalí přátelé svojí hloupostí dopustí, děsil mě svět, jaký mohl být, kdyby se vlákno událostí vydalo o kousek jiným směrem... Postava Augurona mi přišla super, ačkoli okolnosti jejího vzniku, tedy početí, mi přijdou tak trošku směšné a informaci, kde se vzala, bych klidně uvítala i jako utajenou a nevyřčenou. Trochu mě mrzí, že to nevyšlo jako plnohodnotná kniha, protože věřím, že kdyby se trochu rozpracovala, tak i přes vykonstruovaný děj by byla výborná jako předchozí díly (a nejspíš by pak ani nepůsobila tak prvoplánovitě).
A za happy end jsem byla nakonec fakt ráda :-)
Takže suma sumárum pro mě příjemný návrat do toho kouzelného světa, který mi chybí, a díky za znovupocítění toho skoro zapomenutého napětí :-)
Jo a nevím, jestli se ze mě stává feministka, ale nějaká genderová nerovnováha mi nepřišla ani trochu rušivá.. ale tak nějak myslím, že to spíš vyplynulo z charakteru jednotlivých postav, než primárně z jejich pohlaví.
Za mě bohužel nepovedená fanfikce. Kdyby to psala Rowlingová, tak by kniha měla úplně jiný nádech a věřím tomu, že i trochu jiný děj. Byla tam snaha splácat moc věcí dohromady a to bohužel nebyl nejlepší nápad. Dvě hvězdy dávám za snahu, za pokus o návrat a za Draca a Scorpiuse, do kterých jsem měla možnost zamilovat se (do Draca už poněkolikáté).
Nemyslím si, že je úplně spravedlivé soudit knihu Harry Potter a Prokleté dítě za něco, čeho ve své podstatě vlastně nemůže dosáhnout – tj. přímo ji srovnávat s romány J. K. Rowlingové. Jasně, má to stejný svět, postavy, ale především je to scénář k divadelní hře, a takto ho chci i posuzovat. A dle mého je to opravdu vydařený scénář šitý na míru divadlu (jak jinak), který je přímo napěchovaný dějem, akcí, příjemně nostalgickými chvilkami i zarážejícími zvraty. Samotnou divadelní hru bych rozhodně chtěl vidět. Proč hvězdička dolů? Protože je děj občas nepřehledný a některé postavy se chovají trošku nezvykle... avšak těžko říct, ve hře to může vyznívat lépe. Každopádně dávám palec nahoru a tiše doufám v další knižní počin z tohoto světa :)
Tak to jsem opravdu nečekala. Byla jsem při koupi knihy dost skeptická, ale byla to nádhera. Doslova fantazie. To je dle mého názoru slovo, které tuto "knihu" vystihuje. Jen mi bylo líto, že je tak krátká. Ale berte má slova s rezervou. Jsem totiž jeden z těch Potterovských maniaků.... a tímto také slavnostě přísahám, že jsem připravena ke každé špatnosti.
No jasně, není to starý HP, i tak se mi to líbilo. Stačí návrat do Bradavic a kouzelnického světa a zjistit, kam se dá příběh který všichni znají posunout. Za mě super =)
Kniha se mi dobře četla, měla jsem obavy, že forma scénáře mi bude dělat problémy, ale opak byl pravdou. Škoda, že Prokleté dítě není delší.
Co se týče děje, nezklamal, příběh byl zajímavý, ale taky dost osekaný. Rozhodně bych byla nadšená, kdyby J.K. Rowling k pracovnímu scénáři přidala další detaily a napsala tak pokračování o Harrym.