Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá

Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/303983/bmid_harry-potter-a-proklete-dite-y3o-303983.jpg 3 6842 6842

Harry Potter série

< 8. díl

Speciální vydání pracovního scénáře. Harry Potter to nikdy neměl snadné a teď, jako přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků, to má ještě těžší. Potýká se s minulostí, která nechce zůstat tam, kam patří, a jeho nejmladší syn Albus se mezitím musí prát s tíhou rodinného dědictví, o které nikdy nestál. Minulost a současnost se čím dál hrozivěji prolínají a otec i syn zjišťují nepříjemnou pravdu: temnota někdy vyvěrá z nečekaných míst. Divadelní hru Harry Potter a prokleté dítě na námět J.K. Rowlingové, Johna Tiffanyho a Jacka Thornea napsal Jack Thorne. Je osmým příběhem ze série o Harrym Potterovi a zároveň prvním, který se oficiálně dočkal divadelního zpracování.... celý text

Divadelní hry Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)

Harry Potter and the Cursed Child, 2016

RumpelCZ
15.11.2016 5 z 5

Kniha byla opravdu úžasná, ,četl jsem jí jedním dechem . Nikdy jsem na knihy Harryho Pottera nebyl, ale tahle me pohltila. Celá zápletka je naprosto dokonale zpracovaná. Sice se chvilku budete muset dostat do formátu scénáře, ale jakmile tak učiníte nebudete moct přestat číst. Velmi tuto knihu doporučuji jak fanouškům Harryho Pottera, tak fanouškům Fantasy.

ivca001
15.11.2016 1 z 5

Za 1. Kniha se jen přiživila na Harryho slávě, ale nemá z původního Harryho ani špetku.
Za 2. Pokud milujete svět čar a kouzel, tohle raději neotvírejte, protože vám to ukradne veškeré kouzlo a krásu kouzelnického světa.
Za 3. Harry je tady dost kokot.
Za 4. Dialogy jsou hloupé a prázdné. A příběh to moc nevylepšil.

Takže tohle je pro mě obrovským zklamáním, lituji že jsem knihu četla a zkazila si svět Harryho Pottera. Tohle s ním totiž nemá nic společného.

Wiss
14.11.2016 3 z 5

Pro mne jako vášnivou fanynku Harryho Pottera od J.K.Rowling je tato kniha bohužel maličko zklamáním. Čte se sice rychle a děj ubíhá, ale v porovnání s ostatními H.P. je to sto a jedna... Chybí mi tam více děje z kouzelného světa, popis okolí, zajímavé přirovnání a slovní spojení, charakteristiky postav jsou jiné než byli, kam se poděli Fred a George? J.K.Rowling k tomuto neměla svolit. Buď to měla napsat sama tak, jak jsme na knihy od ni zvyklí, a ne jako divadelní hru bez její svoucnosti, nebo se na to vykašlat. Tady platí, že méně je někdy více.

lailaj
14.11.2016 4 z 5

knížka se mi četla úžasně. Je pravda, že tomu chybí hloubka, Rona jsem moc nepochopila, Malfoy st. je nějak sentimentální

kercah
14.11.2016 5 z 5

Kniha se čte velice lehce, ikdyz na první pohled vypadá tlustě, neni na tolik obsáhlá, takové navnazebi i opravdu hru vidět, klidně bych chtela i film. :)

yaoiyuri
14.11.2016 2 z 5

Bohužel, forma scénáře tomuto příběhu spíš ublížila. Kvůli té „stručnosti“ jsem mnohdy nedokázala pochopit motivace a jednání postav. Harryho vztah s Albusem je komplikovaný, ale tomu „proč“ jsem rozuměla jen z části, navíc nebyl nijak rozveden Harryho vztah k jeho dalším dětem, takže nešlo srovnávat. Celkově mi v ději chyběla větší účast Albusových sourozenců (copak je bratr vůbec nezajímal?), potažmo mladých Weasleyů (je vtipné, že Hugo se dokázal z knihy vypařit i bez vrtání se v časové linii).

Staří známí se chovají úplně jinak – je jedno, že uplynulo 20 let, nic původního v nich prostě nezůstalo – staly se z nich jen bezduché šablony, kopírující scénář. Paradoxně nejlépe vykreslenou a uvěřitelnou postavou je mladý Malfoy.

Zápletka ze začátku vypadala zajímavě, ale postupně se rozbředla v jakousi nedomyšlenou slátaninu odporující pravidlům univerza vytvořeného v předchozích knihách. Čím víc se člověk zamýšlí nad dějem, tím víc nelogičností si uvědomuje (Voldemort a sex?!!!), což postupně kazí ono nadšení z „wow, Harry je zpět“. A pointa příběhu? Všichni se milujeme, odpouštíme si a budeme si lepšími otci / matkami / manžely / syny /...

Tohle je špatné i na fanfikci, natož na knihu oficiálně vydanou pod hlavičkou Rowlingové.

RauMari
14.11.2016 3 z 5

Sice jsem s tuto knihu dost užila,ale musím říct, že jsem od ní čekala víc.
Nějakou dobu se k ní asi nevrátím, ale až přijde někdy v létě čtecí maraton Harryho Pottera, tak jí i přes první dojem nevynechám. Díky této knize jsem se mohla vrátit do Harryho světa a to mi asi i přes vysoké očekávání a následné zklamání stačí.

LilianaFalcon
14.11.2016 3 z 5

Fakt si to nedovedu představit jako divadelní hru. Na začátku jsem byla děsně sentimentální, protože ta 1. cesta do Bradavic? To nemělo chybu :-)
Ale jinak jsem byla dost zklamaná. Albus se choval furt jen jako pubertální spratek. A Harry jen lamentoval, jak mizerným je otcem...
Zápletka sice nebyla špatná, ale prostě to bylo celé takové "nedomrlé".
Na druhou stranu to nebylo zase tak strašné, jak jsem se obávala, mou pozornost si to udrželo do konce. I když teda to, co udělali z Rona? Nikdy mi nepřišlo, že to byl až takový vtipálek.

Apollka
13.11.2016 4 z 5

Ačkoli je kniha napsaná jako pracovní scénář, četla se mi dobře. Sice se asi dalo předpokládat, že původních 7 dílů bude prostě nejlepších, ale i tahle knížka mě mile překvapila.

Mruskulka
12.11.2016 5 z 5

Nečetla jsem komentáře, nečetla jsem kritiku. S čistou hlavou jsem se pustila do čtení této knihy a musím říct, že jsem z ní nadšená :-) Nemohla jsem se od ní odtrhnout a doufala, že děj neskončí.

Thalin
12.11.2016 3 z 5

Nesedlo mi to. Asi hodně dělalo i to, že to nebylo psáno přímo Rowlingovou. Čte se to dobře, to jo, ale chybí tomu spousta věcí. Že šlo o divadelní hru mi tolik nevadilo, až na momenty, kdy jsem si to v duchu představila. Nějaké kouzlení a scény mi prostě nešly dost dobře představit (po technické stránce), když se to má odehrávat na prknech jeviště. Harryho neustálé problémy, jestli je nebo není dobrý otec mi taky nesedli, byl mi najednou cizí. A neustálé skákání v čase taky ne, i když na tom byl děj v podstatě postavený. Některé pasáže se mi líbily, ale protože jsem, jako spousta jiných, na knížkách o Potterovi vyrostla, vidím prostě dost "chyb". Je to taková, pro mě lehce nepovedená odnož, kterou k ostatním knížkám nepočítám. Kdyby se to napsalo normálně a ne formou osekaného scénáře, mohla z toho být fajn knížka. Tady prostě chybí ty detaily a nějaká hloubka.

trynitrix
12.11.2016 5 z 5

Za mě 100%, prostě úžasné volné pokračování :-)

Ivulka90
11.11.2016 5 z 5

Prokleté dítě - ano, je potřeba si skutečně uvědomit, že je to dílo inspirované Rowlingovou, nikoli jí celé napsané.
Když se pokusím nespojovat si úplně hru s řadou knih, pak dojdu k tomu, že je to opravdu skvělena psané. Nesmíme zapomínat, že nečteme román a řadu detailů si musíme domýšlet a představovat, stejně jako když čteme divadelní hry od Čechova, Shakespeara a dalších.

DK197
10.11.2016 4 z 5

Shrňme si to... Osmý Potter.
Před čtením této knihy si musíme uvědomit dvě základní fakta: 1. je to psáno podle Rowlingové, nikoli jí samotnou a za 2. je to divadelní hra. Ten druhý bod zásadně ovlivňuje koncept knihy, ale také bohužel to, co mi na díle vadí, tedy následující:

- statické filosofické rozhovory typu - "je to moje vina", "né, je to moje vina." "Chci být lepší syn/otec/dcera..." Na Harryho Pottera trochu moc, ne? Hlavně druhá část je toho plná. Ale chápu. Asi...
- málo prostoru ostatním postavám. Trochu mě mrzí, že toho nevím víc o Rose, Jamesovi atd. Na to taky u Pottera nejsme zvyklí. Ale na detailech divadelní hra nestaví, ta potřebuje jen jádro věci.
- jenže o detailech to všechno je. Chtěla bych se víc ponořit do toho světa. Ta kniha je jak potápění na mělčině. Něco zahlédnete, ale moc zblízka ne. Proč jsme nemohli například chvíli setrvat ve světě, kde vládne Voldemort?

Nu nemohli, divadelní hra k tomu prostor nedává. A to je základní problém. Šmarjá Rowlingová, tos to nemohla namísto jedné dvoudílné divadelní hry rozepsat do dvou klasických próz? Mělo to na to, sakra mělo to na to! Škoda promarněné šance, skvělého příběhu a jedné hvězdičky...

Protože říkejte si, co chcete, já si to užila. Hltala to a obzvlášť nad první částí (tou lepší) se usmívala jako blbec. S příběhem H. Pottera prostě Rowlingová zacházet umí. :-) Škoda, fakt škoda...

sabanka
10.11.2016 3 z 5

Rozhodně nejlepší Potter, kterého jsem četla.

niki-chan
10.11.2016 4 z 5

Vzhledem k velmi negativním reakcím jsem začínala pomalu litovat, že jsem si knihu koupila. Tento pocit pak chvíli po rozečtení přetrvával, protože prvotní časová orientace v ději byla namáhavá. Ale potom musím říci, že vůbec nelituji času ani peněz knihou pohlcených. Sice do té správné klasické potterovské série něco chybí, ale i tak dokáže okouzlit.

Mia-13
10.11.2016 2 z 5

S Harrym jsem vyrostla, moc jsem se na knihu těšila a četla se mi dobře... Bohužel dojem z ní je jako z podívání se na trailer k filmu - jen základní kusé informace bez oblíbených detajlů. Zajímavý nápad ze kterého mohly být dvě pořádné knihy a fanoušci by to velice ocenili. Toto označuji za jakésik divné rychlodílo :( vůbec nerozumím tomu proč tato kniha vznikla.

Ferum
09.11.2016 5 z 5

Trošku jsem se knihy bála. Nevěděla co čekat od divadelní hry. Ale nakonec jsem knížku přečetla během šesti hodin a ani nešla spát. Stále to bylo ještě jednu kapitolu, ještě jednu. Až jsem byla na konci.

pink_unicorn
09.11.2016 4 z 5

Jako mnoho dalších jsem na knihách Harryho Pottera vyrostla. Nejdříve jsem z této knihy měla obavy, nevěděla jsem, jestli si jí vůbec chci přečíst. Ale nakonec jsem si řekla, že to musím zkusit a nelituji toho. "Normální" knížky o Harry Potterovi jsou samozřejmě lepší, ale nebylo špatné opět navštívit tento kouzelnický svět s novým příběhem. S knihami ve stylu scénáře nemám problém, ale u Harryho mi chvilku trvalo si na to zvyknout, přeci jen je to od prózy trochu skok.

Doporučuji všem, kteří svět Harryho Pottera milují, protože příběhů z tohoto světa nikdy nebude dost.

koki.veru
09.11.2016 5 z 5

Knížku jsem zhltla během dvou dnů, velmi dobře se mi četla. I když jsem se ze začátku bála, že to je psané jako divadelní hra. Bylo velmi zajímavé si přečíst, co se dělo potom s dětmi Harryho Pottera, i když si myslím, že mnohem zajímavější by byla normálně psaná kniha, kde by bylo víc podrobností a více rozepsané jednotlivé zápletky. Ale i přesto se mi knížka velmi líbila.

přátelství kouzla magie Harry Potter divadelní hry rodina tajemství puberťáci

Autorovy knížky