Ódinovo dítě
Siri Pettersen
Havraní kruhy série
1. díl >
První díl fantasy trilogie Havraní kruhy. Představ si, že ti chybí něco, co všichni ostatní mají. Něco, co dokazuje, že patříš do jejich světa. Něco tak důležitého, že bez toho nejsi nikdo. Jsi jen nákaza. Pouhý mýtus. Člověk. Hirka se ve svých patnácti letech dozvídá, že je Ódinovo dítě — bezocasá stvůra z jiného světa. Opovrhovaná, obávaná a pronásledovaná. Někdo si však nepřeje, aby její tajemství vyplulo napovrch, a hodlá toho docílit všemi prostředky. Hirka, jíž jde náhle o život, musí uprchnout. Existují však nebezpečnější stvoření než Ódinovy děti a Hirka není jediná, kdo prošel bránou mezi světy… První díl úspěšné norské fantasy trilogie Havraní kruhy inspirované severskou mytologií je nejen skvěle gradovaným dobrodružstvím, ale také příběhem o touze po spravedlnosti, o nebezpečí slepé víry a právu či odhodlání vést druhé. ----- Velkolepé vyprávění o víře, pochybách, přináležitosti, podezíravosti a strachu z neznámého. Románový svět je celistvý, plný hlubokých myšlenek a věrohodných postav. - Porota ceny Fabelprisen Málokdy mě něco ohromí tak jako energie a vypravěčské kvality Siri Pettersenové.[…] Sledujeme novou hvězdu na nebi fantasy. Hvězdu, která září nad zamrzlým severem a zcela jistě zazáří i v zahraničí. - Steven Ekholm, Dagens Nyheter Především jde o řemeslné velmi dobře zvládnutou prózu bez manýr. To je to, co ji v rozbujelém žánru fantasy staví vysoko nad ostatní. Kniha nabízí nervy drásající příběh a přesvědčivé postavy. - May Grethe Lerum, VG... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno:Originální název:
Odinsbarn, 2013
![Kathy1225 Kathy1225](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/116539/m_116539-JYK.jpg?v=1503599038)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Co bych téhle knize jen vytkla? Zřejmě jen To, že začátek byl pro mě dost chaotický a samotnou me odrazoval číst dál. Nakonec jsem se přece jen překonala a jsem za to ráda, protože kniha naprosto úžasné prostředí, skvěle propracované postavy i děj. Rozhodně doporučuji přečíst i když má o trošku víc stran, ale stojí to rozhodně za to. Ještě jsem nečetla druhý díl ale co jsem tak slyšela je prý fakt dobrý. :D
![JK_Player JK_Player](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Na začátku docela zmatek, autorka nevysvětluje, asi počítá s tím, že vše vyplyne z kontextu (což se mýlí) .. viz. "přimknutí" .. 70% knihy si říkáte: co to vlastně je to přimknutí? .. Před začátkem čtení knihy se hodí si něco přečíst o postavách na oficiálních stránkách nakladatelství.
Přišlo mi to málo tajemné, furt se mluví o slepých, ale autorka pořádně nevysvětlila co to slepí vlastně jsou, tak čtenář neví jestli z nich má mít strach nebo co vlastně. Chyběla mi v knize nějaká větší záhada, nějaké větší tajemno, které bych chtěl rozluštit, či se ho bát, nějaká síla, která může zničit svět a je potřeba proti ní bojovat.
Příběh je relativně pěkný a propracovaný, respektive nápad není špatný, ale autorka čtenáře neumí pořádně vtáhnout do děje, už jen tím, že čtenář musí vše pochopit sám a autorka mu v tom nijak zvlášť nepomůže. Knížka není zbytečně natahovaná, furt se něco děje co má vliv na příběh.
![Miss.hell Miss.hell](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/157127/m_157127-ASZ.jpg?v=1475678835)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Bohužel jsem se nezacetla a knihu odkládám na později :-\ každopádně dostane ještě šanci
![bookwarmerka bookwarmerka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ze začátku jsem byla z knihy velmi zmatená a nemohla jsem se pořádně "začíst". Příběh je ale skvělý a těším se na další díly :).
![anavi2009 anavi2009](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
WOW.. Právě jsem dočetla.. Úžasná kniha, úžasný příběh, úžasní hrdinové. Miluju Rimeho a miluju Hirku :)
Musím uznat, že prvních 100-150 stran bylo zdlouhavých a nebavilo mě to. Neorientovala jsem se ve jménech, názvech měst a světů.. Asi i tím, že jména zní opravdu cizokrajně.. Naštěstí jsem vydržela. Příběh potom začal gradovat a asi tak 30 stran před koncem přišlo vyvrcholení, u kterého jsem ani nedýchala. Hltala jsem stránky a byla nedočkavá, jak to bude dál.. Super. A jsem moc zvědavá, co bude následovat v druhém díle.. Moc zvědavá..
![Aja2001 Aja2001](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zezačátku trochu zdlouhavé a těžko čtivé. Ale od prostředku, kdy to začalo grádovat, jsem ji těžko odkládala. No a na konec.. No potřebuju druhý díl. Je vidět, že to má autorka promyšlené. Knížka se mi moc líbila.
![Andreanis Andreanis](https://www.databazeknih.cz/img/users/47_/47583/m_andreanis-bht.jpg?v=1551684850)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nic takového jsem nikdy nečetla. Tato kniha se naprosto lišila od všech fantasy knih, které jsem doposud četla. Naprosto osobité a jedinečné dílo.
Uznávám, že přišli chvíle, kdy jsem se do čtení nutila a občas jsem knihu musela prostě na den odložit. Důvodem bylo, že jsem prostě potřebovala pořádně vstřebat a pochopit nové informace. A také jsem některá zjištění a rozhodnutí potřebovala rozdýchat :D
Upřímně, ze začátku mi Hirka trochu lezla na nervy. Občas působila jako majitelka nějaké psychické poruchy. Teď po dočtení, ale plně chápu veškeré její jednání a má můj obdiv.
Takže i přes zmíněné chvilkové nucení, byla pro mne tato kniha neskutečným zážitkem a rozhodně se těším na další díl.
![Olga.S Olga.S](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/179617/m_179617-uew.jpg?v=1533635405)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Co rict? Nedocteno, 14 dni premlouvani se, zdolana polovina s vysledkem proc stracet cas, kdyz muzu cist lepsi knihy.
![Bediczek Bediczek](https://www.databazeknih.cz/img/users/82_/82605/m_bediczek-X3C.jpg?v=1676302131)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Autorka sice vytvořila zajimavý svět, ale mám spíš pocit že jsem z něj viděl jen záblesky a stejně tak to bylo i s magií "silou", která vlastně nebyla vůbec vysvětlena. Pochopil snad někdo co to vlastně znamená "přimknout" a k čemu to je dobré? Vzhledem k tomu že jsem magii nepochopil, tak mám pocit že závěr knížky byl tak trochu deus ex machina. Většinu stránek (je jich téměř 600) jsme se věnovali pocitům Hirky vůči Rimemu, což nebylo až tak zajmavé. Ale nechci jen hanit, kniha byla pěkně napsaná a myslím že autorka má před sebou světlé zítřky. Btw, měl někdo z Rimeho dojem že je silně inspirován Geraltem z Rivie? :-)
![hellena1523 hellena1523](https://www.databazeknih.cz/img/users/75_/75445/m_hellena1523-XtD.jpg?v=1578069879)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Zpočátku bylo dost těžké se začíst. Později to nebylo o moc lepší, ale dalo se to. Pro mne byla kniha velkým zklamáním. Navnadila mne obálka a řada pozitivních komentářů. A slibovaná mytologie, které v knize ale bylo takové minimum, že bych to možná do anotace raději ani necpala. Postavy mi přišly poněkud ploché.
Jednoduše řečeno: NEURAZÍ - NENADCHNE...Bez pozlátka prostě průměr.
![Zdenka21 Zdenka21](https://www.databazeknih.cz/img/users/53_/53500/m_53500-Am5.jpg?v=1459854936)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha mě opravdu nadchla, začátek se sice trochu vlekl, ale... Ale to nic nemění na tom, že mi Hirka učarovala. Trochu to zavání severskými mýty, ale nikde se to konkrétně nedozvíte :) Havrani, všude havrani a les a odvaha a taky láska, zrada a touha po moci. Jako všude jsou dobří lidé i špatní lidé, jen tihle mají ocasy. Proč vlastně? Nemohu se dočkat dalšího dílu.
![Kllara Kllara](https://www.databazeknih.cz/img/users/62_/62830/m_instantia-189.jpg?v=1688470285)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Začátek Ódinova dítěte byl poměrně zdlouhavý, ničím mě moc nezaujal... dokonce jsem knihu na nějakou dobu odložila, ale nakonec jsem se k ní přeci jen vrátila. Bylo mi líto, nechat ji nedočtenou, když už jsem si ji koupila. Dala jsem jí ještě šanci. A čím víc jsem se příběhem prokousávala, tím to bylo lepší, zajímavější, až to nakonec vygradovalo do otevřeného konce, který vás vybízí ke koupi dalšího dílu. Jenže za mě je to prostě průměr. Ale dobře se četla... dokonce i hlavní hrdinka mi byla sympatická... tedy... jen škoda, že ke konci už trochu méně. Ale člověk se vyvíjí, s tím se dá počítat. I když to trošku zamrzí. Co mě ale příjemně překvapilo je, jak moc byl celý příběh promyšlený. Toho si rozhodně cením.
![Verrrunka Verrrunka](https://www.databazeknih.cz/img/users/94_/944/m_verrrunka-Xyg.jpg?v=1540927080)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Musím se přiznat, že jsem na začátku byla trochu na pochybách a dokonce jsem i uvažovala, že knížku odložím. Ale jaká by to byla chyba!
Rozjezd je náročný, spousta jmen, jiné světy, než se člověk zorientuje, uběhne skoro 200 stran. Ale pak příběh začíná nabírat na síle, všechno se zamotává, napětí stoupá. Měla jsem upřímný strach z patnáctileté hrdinky, ale Hirka mě nádherně vyvedla z omylu. Styl vyprávění mi nakonec výborně sedl, střídání příběhu z pohledu různých postav bylo také ku prospěchu. Dlouho jsem fantasy nečetla a jsem ráda, že jsem se do těch jiných světů vrátila právě s touhle knihou. Vstříc dalším dílům!
![Alma-Nacida Alma-Nacida](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/3576/alma-nacida-Qoh.jpg?v=1617120269)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi dobrá a promyšlená fantasy s některými trochu pomalejšími částmi, kde patnáctiletá hrdinka kupodivu není příšerně nesnesitelná pipka. Po knize jsem sáhla pro to, že je věnovaná mimo jiné "Tobě, co jsi vždycky četl knížky, o kterých nikdo jiný neslyšel. Tobě, co jsi trochu zvláštní a sedíš v zadní lavici. Tobě, co jsi vyrůstal v temném sklepě, kde osud určovaly hody kostkou. Tobě, co si pořád ještě hraješ na hrdiny. Tobě, co jsi nikdy úplně nezapadal a často měl pocit, že jsi na špatném místě, ve špatnou dobu." Takže je to i moje kniha. ;-) Dík za ni.
![martina1199 martina1199](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/57300/m_57300-HH4.jpg?v=1485624153)
5 hvězd je málo!
Koupila jsem si Ódinovo dítě jako e-book, ale po jeho přečtení jsem se rozhodla, že si ho, a potažmo celou sérii, koupím v tištěné podobě, jelikož za to opravdu stojí :)
Tohle je jiná fantasy a jak je jiná, tak je naprosto skvělá :)
![Alex.Barunka Alex.Barunka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Po všech nadšených ohlasech jsem čekala rozhodně více. Zmatený a zdlouhavý úvod ústí do poněkud průměrné zápletky a více méně tu chybí jakékoliv napětí. Jako by autorka nevěděla kam pořádně vkročit a jaké motivy k jednání hrdinům podsunout.
Svět, který má kořeny v severské mytologii je zajímavý, ale během celé knihy se o něm nic moc nedozvídáme.
Přesto si druhý díl přečtu, protože mě zajímá, co po tomto závěru může nastat, a jestli se autorka někam posune.
norská literatura fantasy pro děti severská mytologie pro dospívající mládež (young adult) fantasy havraniAutorovy další knížky
2016 | ![]() |
2017 | ![]() |
2017 | ![]() |
2021 | ![]() |
2024 | ![]() |
Velmi zajimavě napsaná fantasy kniha, která je sice ze začátku trošku pomalejší a hlavní postava mi přišla poměrně otravná, vše se ale naštěstí v půlce a hlavně ke konci změní. Příběh je chytlavý, ať už se jedná o různě světy, národy či věřící, a do toho všeho dívka která k nim nepatří.