Plíseň přehled

Plíseň
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324370/bmid_plisen-R9o-324370.jpg 4 652 652

Havraní kruhy série

Představte si, že jste lovnou zvěří v neznámém světě. Ve světě lidí, který pomalu umírá. Ve světě, odkud pocházíte a kde jste doufali, že konečně naleznete domov. Jenže to jste se pořádně spletli. Hirka opustila Ymslandu, aby ji zachránila, a obětovala tak možnost být nablízku Rimemu, přestože po tom touží ze všeho nejvíc. Teď ji místo něj provázejí lovec nemrtvých a slepý. Boj o přežití není ovšem ničím ve srovnání s tím, co přijde, když Hirka pochopí, kým ve skutečnosti je a jakým nástrojem v mocenské hře se má stát. Původce plísně touží po tisíci letech konečně dosáhnout svobody. Svobody, kterou mu může dát pouze Hirka.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Host

Råta, 2014

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Plíseň. Přihlašte se a napište ho.

knizni.taurus
11.11.2024 5 z 5

“Není třeba obávat se nepřítele, který toho ztratil nejvíc. Měl by ses obávat toho, jemuž hrozí, že něco ztratí.

Po prvním dílu jsem se hned musela pustit do druhého, protože mě ten příběh prostě vtáhl. Začátek je opět trochu pomalejší, ale po chvíli to zase začne mít spád. Pokud však čekáte méně popisů, tak vás zklamu. Nicméně, jestli si chcete dál užívat pomalou, propracovanou a atmosférickou fantasy, tak směle dál.

V tomto díle se dostáváme i za hranice Ymslandy a příběh se odehrává v našem světě. Zprvu jsem si říkala, jestli to pro mě neztratí tu jiskru, ale opak byl pravdou. Seznamujeme se tady s více postavami, pozorujeme Hirku jak se přizpůsobuje jinému prostředí a pomalu dostáváme více odpovědí na otázky, které jsme si kladly v při čtení prvního dílu.

V tomto díle taky dostaneme více informací ohledně slepých, jak to s nimi je. Velkou roli tady dva slepí budou mít a vy nebudete vědět, který je ten dobrý a který ten zlý. Nebo jsou oba zlí a nebo svým způsobem dobří? Kromě toho se tady věnujeme původu Hirky, odkud vlastně ta holka pochází? Je super, že s dalším dílem a stárnutím Hirky, se u ní děje ten vývoj. Je to holka přemýšlivá, která chybuje a zároveň dělá těžká rozhodnutí, která se jí můžou vymstít. Ale neztrácí svůj cíl. Rime konečně bere věci do svých rukou, a jen čas ukáže, jestli jeho rozhodnutí byla dobrá a zda nebyla jen uspěchaná a nepromyšlená. Nemá to jednoduché a žene ho slib, který dal Hirce, ale stojí to za to, co se potom stane? Každopádně na konci mě zase dokázal naštvat, pacholek jeden.

Konec je jedno velké překvapení a třetí díl bych doporučila mít u sebe. Tato série je neskutečně dobrá, neztrácí atmosféru, hraje si s vámi všemi těmi zvraty i když je ten průběh pomalý a vývoj postav je hrozně skvělý.

čteno v rámci spolupráce s nakladatelstvím Host :)

Vjeerus
18.10.2024 4 z 5

Na návrat do světa, který autorka vymyslela jsem se těšila a moje nadšení setrvalo i ve chvíli, kdy se velká část příběhu odehrávala v našem světě, protože jsem se bála, že to pro mě ztratí na atraktivitě.
To, jak se hlavní hrdinka snažila zapadnout v pro ni naprosto cizím světě s jazykem, který nikdy neslyšela a vlastně měla štěstí na lidi, co v tom velkém neznámu potkala, mě bavilo a čekala jsem na nějaký zádrhel.
Když přišel, paradoxně mě kniha začala nudit, protože jsme dostali jen ježdění sem a tam a odsouvání problémů bez nějakých zásadnějších objevů. Jediná zajímavá linka spočívala v odhalování Hirčiny pokrevní rodiny a postupné historie Ymslanďanů a slepých.
Byla jsem ráda za ty malé vstupy do Ymslady a sledování Rimeho, který si u mě bohužel začal dělat jeden černý puntík za druhým. Měla jsem pocit, že ho někdo vyměnil a udělal z něj dítě v období vzdoru. I když přicházel na stejná zjištění jako Hirka, většinou k tomu přišel s nabubřelou pózou mistra světa odmítající rady od toho nejlepšího člověka v celé zemi.
Závěr mě opravdu navnadil na třetí díl, jsem extrémně zvědavá na nový svět. Ten mě upřímně zajímá snad nejvíc. A doufám, že nám dá autorka opět pohled i z Rimeho úhlu a odhodí tu svojí zpupnost, vzhledem k tomu, o co vše přišel. A hlavně proč.

Thalin
17.07.2024 5 z 5

Druhý díl mám v oblibě o něco víc než první. Mě naopak vyhovuje fantasy tohoto typu, které se nesnaží tam nacpat co nejvíc akce a víc se soustředí na ten svět a jeho vlastní mytologii. Čtu ji teď znovu a jen došlo mi, kolik věcí jsem od prvního čtení zapomněla, ale i co si pamatuju. Siri a její styl mám ráda, takže jsem spokojená.

Kniha Plíseň v seznamech

norská literatura fantasy havrani