Hrdý Budžes

Hrdý Budžes
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181031/bmid_hrdy-budzes-jhZ-181031.png 5 2393 2393

Helenka Součková série

1. díl >

Kniha prostřednictvím vyprávění děvčátka zachycuje život herecké rodiny, která není zadobře s totalitním režimem a v této atmosféře hledá odpovědi na svoje dětské otázky. Volně navazují romány "Oněgin byl Rusák" a "Darda".

silvara
10.08.2017 5 z 5

Oho, tak dlouho jsem se nezasmála :) a to perfektní vykreslení dětského pohledu na začínající normalizaci...nádhera! Před autorkou obdivně smekám.

SelenaDemi428
05.08.2017 5 z 5

Dost pěkná povinná četba, u které jsem se i pobavila.

Mahuleno
27.07.2017 4 z 5

Čte se dobře, čekáte co si malá Součková zase vymyslí. Přiznám se, že jsem netušil původ názvu a vysněného hrdiny Součkové. Jak rozumím jejímu zklamání...

markettH
27.07.2017 4 z 5

Při čtení jsem se bavila od první stránky až do té poslední :-D Výborný mi přišel i divadelní záznam vysílaný v TV, což se mi často nestává :-)

Vladus9
13.07.2017 5 z 5

To je proste top! Na kostele zvoni zvon, seru, seres, sere on! A jak ta seru, na mou veru, tak mi prislo na mysl, jak sral knize Premysl. To uz z hlavy nikdy nedostanu.

Michajela.cz
12.07.2017 5 z 5

Hrdý a ftipný Budžes mě pokaždé totálně rozseká!
Tolik situací, kdy musím položit knížku, abych si otřela slzy od smíchu...bránice mě bolí ještě pár dní po dočtení.
"..Helenko, večeře!"
" Děkuju, ale já ještě nemám hlad ty kur*o!"
Mám to štěstí, že můžu porovnat Knihu s divadelním představením. Nuže, směle si dovoluji tvrdit, že kdo viděl paní Hrzánovou v roli Helenky Součkové mi jistě souhlasně odkývne - v jejím podání je představení působivější než knížka.

PetK
11.07.2017 4 z 5

"Já si myslím, že Jiskřičky nejsou vůbec žádný zasraný!"
Divadelní představení jsem viděla, a audio v podání (samozřejmě) Báry Hrzánové je prostě jako oblíbený film - znáte to nazpaměť a stejně se pořád a znovu smějete. Je to prostě boží.

MarcelStrnadel
06.07.2017 5 z 5

Děti dokážou být otravné, ale také kouzelné. Helenka Součková je jedna z těch vypravěčů, kteří dokážou člověka okouzlit (odzbrojit; podmanit) svým bezprostředním dětským vyprávěním. Nevymlouvá se a nevyhýbá se oklikou věcem. Řekne to, jak to je. Bylo to milé a vtipné. K četbě knihy mě přivedl záznam stejnojmenného divadelního představení v roli Helenky s Bárou Hrzánovou. Navzdory tomu co se v knize děje, cítím z ní chuť k životu a nezdolnost vůči problémům, s kterými se postavy potýkají („A včera jsem si řekla, že se nedám. Budu jako ten Hrdý Budžes“). Kdykoli na mě spadne nějaký splín, sáhnu po této knize

Peleus
22.06.2017 4 z 5

Tohle mě bavilo. A když říkám "bavilo", myslím tím BA-VI-LO!

Musím zároveň dodat, že nepatřím k pamětníkům, kteří se učili oslavné básně diskutabilních literárních kvalit, nosili šátky, odznáčky a jiné propriety budoucích strůjců lepší budoucnosti národů naší planety. Taktéž se nemohu podělit o vzpomínky, a z nich plynoucí zasvěcené názory na fronty na banány a další radosti života jako samizdatovou literaturu, Tuzex či vlastnictví strýčka ze Západního Německa s kapsami plnými žvýkaček Orbit. Na tohle jsem holt jiná generace!

I přesto jsem se u audioknihy poměrně dobře bavil. Je totiž tak hloupatá, až je to odzbrojující a takovým zvláštním způsobem milé. Doporučuji!

Marika Vanova
04.05.2017 5 z 5

Mně se to moc líbilo. Vtipné, styl vyprávění jako dítětem super.

miri.f
18.04.2017 5 z 5

Příběh Helenky Součkové mne naprosto pohltil. Okamžitě jsem si malou bystrou holčičku zamilovala. Během četby jsem velice často vzpomínala na své vlastní dětství a svůj život, který jsem těma naivníma očima vnímala - byť o nějaký ten rok později, avšak ve stejném režimu. Pro ty, kteří jej prožili, bude jistě kniha nostalgickou vzpomínkou na léta minulá a ztracená. Pro všechny ostatní bude jistě také vítaným pobavením...

bábuška
11.04.2017 5 z 5

Místy jsem se smála i nahlas. Helenka je "koumák". Jak se mi líbila hra, stejně tak i nyní kniha.

Mia77
03.04.2017 5 z 5

Humorné, milé čtení, které vám zvedne náladu. Asi je i dobré mít tuto knihu ve své knihotéce. Jak by řekla moje neteř .... DOBŘE TY Dousková a já jen přidám DOBŘE VY kdo to na tuto divadelní hru zajdete, nebo jste již zašli do divadla :-))))

Bránolog
31.03.2017 5 z 5

O fous míň se mi líbila, než Oněgin, ale i tak má zásluhu na tom, že Douskovou sleduju a řadím k svým oblíbeným autorům. Sice mi ta tlustá holčička přijde místy nesnesitelně přechytralá, ale pro vyjádření atmosféry doby je to asi nutnost.
"Soudruhu Vladimíre, vy se jmenujete po Vladimíru Iljiči Leninovi?"
"No, je to možný. Oni mě naši moc nechtěli, soudružko holčičko..."

angloumene
21.03.2017 4 z 5

Velice odlehčeně podaná nelehká etapa českých dějin. Přesto vše vystihující, milá a extrémně čtivá knížka. Na zvednutí nálady ve stylu "bylo i hůř" mohu jen doporučit.

MH.
09.03.2017

Opravdu dlouho mi trvalo, než jsem zjistil, že skvělé divadelní představení Hrdý Budžes má knižní předlohu, ale hned jak jsem to zjistil, musel jsem se do ní pustit. :)

Kniha se čte krásně, opravdu. Skvěle vyobrazený pohled na svět dětskýma očima. Až jsem si chvílemi připadal jako malá holčička. Moc jsem se bavil, bezvadné čtení na dva-tři večery! :)

alzbeta4340
07.03.2017 5 z 5

Nevím, jak je možné, že jsem se k této knize dostala až teď. Velmi vtipné. Každému, kdo absolvoval základní školu ve stejné době jako Helenka, určitě naskakuje spousta podobných zážitků a pocitů. Já si třeba slib Jiskřiček, na rozdíl od jiných potřebných věcí, pamatuji dodnes - bohužel.

Ema22
06.03.2017 5 z 5

S dětmi opakovaně posloucháme a smějeme se a smějeme. Některé hlášky u nás zdomácněly: Tak jsem si přidala ty dorty, zpocenej nanuček, Na kostele zvoní zvon... Kurva je prý zlá paní, ale jak zlá, to mi nikdo neřekl. Kniha je vtipná od začátku do konce a divadelní ztvárnění s Bárou Hrzánovou nemá chybu.

josef5899
23.02.2017 1 z 5

Četlo se mi to hrozně, vůbec mě to nevybavilo a vůbec nic mi to nedalo. Tím nechci nikoho odradit od četby, zkusit se musí všechno. Dávám jednu hvězdu jen proto že se mi u nuly nelíbí nápis "odpad!".

orson
14.02.2017 3 z 5

Příbehy z dob socialismu vyprávěné malým dítětem. Občas se člověk zasměje, občas zhrozí a hodně často zavzpomíná (pokud socialismus zažil). Děj skoro žádný.