Vražda v Orient-expresu

Vražda v Orient-expresu
https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60308/bmid_vrazda-v-orient-expresu-6J0-60308.jpeg 5 2757 2757

Hercule Poirot série

Hercula Poirota zastihne v Istanbulu telegram, který ho naléhavě povolává zpět do Anglie. Poirot se náhodou setká se svým starým přítelem, ředitelem společnosti provozující Orient Expres, a oba mají radost, že budou mít společnou cestu. Jaké je však jejich překvapení, když zjistí, že všechna kupé Orient-expresu jsou obsazená, a to v zimě – mimo sezónu. Jeden z cestujících se ale nedostaví, a Poirot se tak může ve vlaku setkat s velmi zvláštní skupinou lidí nejrůznějších národností, společenského postavení a povolání. Detektivovu pozornost si získá především bohatý Američan, který ho zanedlouho osloví a nabízí mu vysokou odměnu za to, když ho ochrání před někým, kdo usiluje o jeho život. Poirot nabídku odmítá. Následujícího rána je Američan nalezen mrtev…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Knižní klub

Murder on the Orient Express, 1934

Ivan F
10.10.2015 5 z 5

Pre mňa druhý najlepší román od Agathy (oprava 2020, Smrť na Níle predčila Orient expres - nekompromisne) a to som pôvodne videl skvelú filmovú adaptáciu, ktorá ma naozaj nadchla. Preto som hneď siahol po knižnej predlohe a pravdupovediac, zmlsol som si. Krátke čítanie, v ktorom nebolo ani jedno jediné slovo zbytočné. Klasika detektívneho žánru.

danielosbourne
30.08.2015 4 z 5

Moje čtvrtá kniha od Agathy Christie. Opět jsem si jí skvěle užil, ale závěrečné rozuzlení mě moc nezaujalo. S příští knihou to snad bude lepší.

patricka
27.08.2015 5 z 5

Skvělé! :) Moc zajímavý případ. Zvláštní, že se to skoro celé odehrálo v jeden den...

Vera26
25.08.2015 5 z 5

Jednoduše famózní

konicekbily
18.08.2015 5 z 5

Na Hercula nemám, ani se mu nesnažím pomáhat, nechci si ničit závity mozkové. Závěr je opět vyvedený, nebylo možno na to přijít, a to je dobře. Viděl jsem i film, a i ten se mi líbil. Ať žije dlouho Agatha ve svém díle!

woodward
15.08.2015 5 z 5

Klasika všech klasik. Řešení podle mě nemá v detektivním žánru obdoby.
Ad kacaabba: Máš rozhodně pravdu, paní Agatha se nechová ke čtenáři fér. A není to jenom tím, že předkládá fakta úmyslně co nejzmateněji, ale především jde o to, že Hercule Poirot (nebo slečna Marplová či kterýkoliv jiný detekltiv) až v závěrečném exposé doplní známá fakta o nějakou velevýznamnou informaci, o které čtenář do té doby nevěděl. Jenže o to zas až tak nejde. Na Agatě Christie je úžasné právě to, jak na první pohled nedůležitá snůška banalit, letmých setkání, nevýznamných příhod, krátkých rozhovorů, v samém závěru zázračně zapadne na svá místa ve skládačce a člověk zjistí, že z těch nezáživných řečí na začátku nebylo ani jediné slovo zbytečné.

kacaabba
02.08.2015 3 z 5

Detektivka není mým žánrem, proto mé hodnocení nemusí mít nic společného se skutečnou kvalitou knihy. Trochu mi přišlo, že bylo vše psáno tak, aby se v tom čtenář nemohl vyznat a to mne trochu více vadilo. Přišlo mi to ;-) "nefér".

Adolescent
13.06.2015 5 z 5

Byla jsem z této knihy opravdu u vytržení. Dokonalý zmatek v případu mě zanechal překvapenou a prahnoucí po vysvětlení. Hercule Poirot mě opravdu ochromil. Znám ho sice už ze seriálu a myslím, že jsem i dřív než četla tuto knihu, viděla film, ale i tak jsem to s radostí četla a s úsměvem kroutila hlavou nad Poirotovou dedukcí a žasla nad jeho genialitou. Závěr mi přišel naprosto dokonalý. Nevím jak výstižně popsat, jak jsem z této knihy byla nadšená. Dokonce se mi stávalo, že jsem si párkrát přismažila mozkové závity, které jsem v této knize tak urputně využívala a snažila se vymyslet nějaké uspokojivé řešení, které samozřejmě skončilo na tom nejlehčím stupni. Možná ze mě nebude detektiv, ale na druhou stránku mi to umožňuje více obdivovat Hercule Poirota a tím pádem i Agathu Christie.

RadkaKabát
26.05.2015 2 z 5

Lidi ji chválí, ale mě naštvala. Když čtu detektivku a věnuji jí čas, pak chci, aby mě konec překvapil.

Iren80
16.04.2015 3 z 5

Bohužel, tato kniha mě přes velké očekávání zklamala. Děj mě přišel nezajímavý a závěr až nereálný.

Peter.Melon
15.04.2015 5 z 5

Výborná kniha od Agathy Christie.Líbí se mí a je z části založena na pravdě...Četl jsem ji vícekrát.Dobrá detektivka s dobrým rozuzlením.

Maya.K.
14.04.2015 5 z 5

Moje první přečtená kniha od autorky a byla jsem nadšená. Dobře se četla a měla spád. Vřele doporučuji.

Faustka
10.04.2015 5 z 5

"Lhali a lhali - žasnu, co nám toho stačili za to odpoledne nalhat." ... Příběhy Hercula Poirota, jsou vždycky o napětí .. a lhářích.

mazlak
18.03.2015 5 z 5

Moc pěkná detektivka a ten závěr byl nejlepší. Do poslední chvíle je čtenář napínán, a rozluštění s musí přečíst. Francouzské věty mi nevadily ba naopak dokresovaly příběh.

M.C.
01.03.2015 5 z 5

Snad nejlepší detektivka, co jsem kdy četl (i když já jich moc nečetl, ale po téhle asi budu), na tohle má maximálně tak Sherlock Holmes. Dost mě překvapilo, kdo za tu vraždu nakonec mohl, ale překvapilo mě to příjemně. Pravda trochu mě mátla ta spousta francouzských výrazů. Nu což, aspoň si ten jazyk trochu procvičím. (95%)

maryinka
24.02.2015 5 z 5

Geniální kniha. Je to již 23. kniha, kterou jsem od Agathy přečetla, zatím ale patří k úplné špici, které může konkurovat snad jen Deset malých černoušků. Myslím, že není třeba ji nějak rozebírat, nerada bych "spoilerovala", snad jen zmíním, že se mi líbila především struktura a přehlednost knihy. Pokud máte rádi detektivky, okamžitě si tuto běžte koupit/půjčit!

linhi22
23.02.2015 5 z 5

Ten moment, kdy vám pomalu dochází, o co v tomhle příběhu jde, a naskočí vám husí kůže... Pro mě vrchol detektivního žánru, který stavím výš než o něco slavnější "Černoušky".

petranecka
17.02.2015 5 z 5

Tak tohle je moje nejoblíbenější detektivka, prostě konec úplně uchvatný jež jsem nečekala.

Manyna
04.01.2015

úžasné!! tak takové rozuzlení bych nečekala ani ve snu :)

Teryy
26.10.2014 3 z 5

Zajímavé mi to přišlo až od poslední kapitoly. Respektive až od vysvětlení celé záhady. Jinak nebyl příběh vcelku zajímavý.