Vražda v Orient-expresu
Agatha Christie
Hercule Poirot série
Hercula Poirota zastihne v Istanbulu telegram, který ho naléhavě povolává zpět do Anglie. Poirot se náhodou setká se svým starým přítelem, ředitelem společnosti provozující Orient Expres, a oba mají radost, že budou mít společnou cestu. Jaké je však jejich překvapení, když zjistí, že všechna kupé Orient-expresu jsou obsazená, a to v zimě – mimo sezónu. Jeden z cestujících se ale nedostaví, a Poirot se tak může ve vlaku setkat s velmi zvláštní skupinou lidí nejrůznějších národností, společenského postavení a povolání. Detektivovu pozornost si získá především bohatý Američan, který ho zanedlouho osloví a nabízí mu vysokou odměnu za to, když ho ochrání před někým, kdo usiluje o jeho život. Poirot nabídku odmítá. Následujícího rána je Američan nalezen mrtev…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 1994 , Knižní klubOriginální název:
Murder on the Orient Express, 1934
Nejslavnější případ Hercula Poirota, který byl v roce 1974 skvěle natočen. Málo kdo ví, že Christie tento román napsala podle skutečného případu.
Jen odbočka - napsat k této klasice do komentáře pouze větu "chtěla bych jednou jet Orientexpresem" není komentář, ale pouze diskuzní příspěvek !
Výborná detektívka od majsterky tohto žánru. Hercule Poirot je na stope vraha v Orient exprese. Jednotlivé vypočúvania a dôkazové materiály vedú k prekvapivému záveru, ktorý by ste asi nečakali. :) Nepreložené pasáže z francúzštiny do slovenčiny mne osobne neprekážali, keďže tento jazyk ovládam, ale verím, že pre čitateľov, ktorí sa francúzštinu neučili, to môže pôsobiť rušivo.
Toto byla moje první kniha ze série Hercula Poirota. Perfektní, dokonalé, božské. To bylo něco... Já jsem teda měla pár tipů, ale ten konec, posledních asi deset stránek, mne dostal.
Říkala jsem si, ten chlap má ale palici, tohle by mne v životě nenapadlo, super a jsem fakt ráda, že se rozhodl pro tu první variantu!
Nejklasičtější klasika. :) Asi proto láká k novým filmovým podobám. Bohužel čím dál horším..
Po Deseti malých černoušcích zklamaní....SPOILER: neuvěřil jsem pravděpodobnosti, že by se až tolik pachatelů domluvilo na pomstě a v celkovém počtu ji provedlo...podle mého názoru překombinované a nereálné....a také mi vadil morální podtext, ale to už možná jen kvůli celkovému zklamání z knihy...
Velmi pěkná kniha moc se mi libila a mezi filmem a knihou jsem menši rozdíly, oboji je suprové ..
Mé první knižní setkání s Herculem Poirotem... obávám se, že v některých momentech mi moc sympatický nebyl. Chvílemi připomínal Cumberbatchova Scherlocka na BBC, jen s mnohem menší okázalostí, a nemyslím to úplně jako kompliment. Ale (ne)sympatie stranou, příběh sám o sobě byl skvělý, rozluštění záhady geniální, plus jako nečekaný bonus velmi lidský závěr poslední kapitoly. Kniha utekla, ani nevím jak!
Jedna z mojich naj-najoblubenejsich detektivok z pera kralovnej tohto zanru - a pravom. Agatha Christie je naprosto uzasna. Premyslene, zaujimave, originalne ...... myslim ze superlativ by sa dalo pisat aj na stranu. Mne osobne ulahodili prave detektivky s Herculem Poirotom, je genialny - ako sama spisovatelka. S Herculem Poirotom zboznujem viacero knih, ale tato je istym sposom pre mna jedinecna, atmosfera, pribeh, rozuzlenie skratka No.1. Odporucam kazdemu.
Super knizka, sice nemam rada detektivky, ale tahle knizka se mi libyla ikdyz ten konec... :D
Další skvělé dílo z detektivní dílny Agathy Christie. Do detailu promyšlené dílo. Od začátku do konce se to dobře čte a čtenář hltá jednu stránku za druhou. Za zmínku samozřejmě také stojí rozřešení případu, které je perfektní a překvapivé.
Musím také napsat, že první seznámení s Hercule Poirotem dopadlo na výbornou.
Knihu jsem četla hodně dávno, ale i tak musím uznat, že velmi pěkně napsané a zajímavé odhalení jak jinak než vraha.
Skvela, zamotana detektivka s nadherne jednoduchym riesenim. ( Ked si Poirot obzera po prvy krat ludi vo vlaku a zbada komornu povie si- "asi komorna nemeckej damy". Ostava pre mna zahadou kto je nemecka dama? Ale objavil som len tuto jednu chybu v preklade. Inak som bol spokojny. Pravdaze hodnotim knihu ktora vysla v Zelenej kniznici)
Trošku jsem postrádala Hastingsův styl vyprávění, podle mého je to ten nejlepší úhel pohledu na řešení Poirotových případů. Nicméně náš milý kapitán se ve slavném vlaku nenachází a děj tedy vypráví třetí osoba.
Agatha Christie dokáže vytvořit skutečně velmi zamotanou situaci. V této knize vzala několik lidí, kteří spolu nemají nic společného a uzavřela je do Orien-Expresu, který uvízne v hlubokých sněhových závějích. A právě v tomto okamžiku dochází k vraždě bohatého Američana.
Ale jak už jsme zvyklí, nic není takové, jak se na první pohled zdá a odříznutí od okolního světa je pro belgického detektiva podružná záležitost. Má svoje šedé buňky mozkové a to mu stačí.
Atmosféra je výborná, napětí i tajemno je skvěle vyváženo. Rozuzlení jsem v téhle podobě nečekala ani v nejdivočejších snech.
Každá detektivka s Herculem Poirotem mě něčím překvapí a v tomto případě je to finální řešení. Vlastně dvě finální řešení. Ale jejich význam už si zjistěte sami ;)
Jedna z knih, kdy se zadostiučiněním usoudíte, že si oběť stejně nic jiného nezasloužila, a že vrah nemohl udělat nic lepšího, než ji zabít. Ale rozluštění je velmi originální.
Pro mě jedna z nejlepších od Christie. Rovněž filmové zpracování z roku 1974 je naprosto vynikající
detektivní a krimi romány zfilmováno Hercule Poirot rozhlasové zpracování vyrovnání se s minulostí Orient expres (vlak) sněhová bouře Zlatý věk anglické detektivky (1920–1939) klasická literatura
2017 | Deset malých černoušků |
2003 | Vražda v Orient-expresu |
2004 | Smrt na Nilu |
2001 | Záhada na zámku Styles |
2016 | Neočekávaný host |
Nemohu říci, že by to bylo špatné!... Jen už jsem od Agáty čela lepší...