Heřmánkové údolí
Hana Marie Körnerová (p)
Strhující příběh ženy, které osud původně rozdal horší kartu než jiným. Byla silná, ačkoli si svou sílu neuvědomovala, a statečná, ačkoli o statečnosti nikdy nepřemýšlela. Dokázala najít obyčejné lidské štěstí i v tvrdé době a ještě tvrdších podmínkách. Přesto se nikdy necítila odstrčená či o něco ochuzená a dokázala prožít svůj život naplno. Příběh začíná v roce 1946, kdy sedmnáctiletou Annu repatriují z Ruska do poválečného Československa. Oba rodiče jsou mrtví a matčini příbuzní v Čechách se uvolili o sirotka postarat. Anna přijíždí do krajiny, kterou zná jen z vyprávění, ale která se v jejích představách jeví jako země zaslíbená. Neumí řeč a příbuzné zná jen z fotografií. Přesto u nich doufá nalézt nový domov - jedinou jistotu v nejistém světě, který ji obklopuje. Po příjezdu na místo se ale dovídá, že všechno je jinak. Ze dne na den se ocitá v nádherné, ale téměř vylidněné krajině Středohoří, s mužem, o němž ve skutečnosti nic neví...... celý text
Dávám 5*.. Nevím čím a proč, ale knížka mě vytáhla hned od první stránky a za 2 dny, byla fuč. A před hlavní hrdinkou tedy klobouk dolů!
Přesně takové příběhy mám nejradši. Příběh "obyčejné" ženy, dívky, s kterou se život nemazlil a přesto byla šťastná.
Kniha svědčící o tom, že pocit štěstí je o přístupu člověka bez ohledu na to, co nám život přinese.
Životní příběh jedné z žen té doby. Pro nás dnes něco neuvěřitelného. Krásně napsáno.
Pozn.: trochu mě pobavila věta, že v porodnici měla jedna asi šestadvacetiletá matka na cedulce napsáno, že je starší rodička... Co by se asi tenkrát říkalo o dnešních matkách prvorodičkách 35+ ? :-)
Jednoduchý jazyk, ale ten se ke knížce hodí více než košaté věty plné básnických prostředků. Jednoduchý příběh o ženě, jedné z mnoha a přesto výjimečné. Jakoby Anička svůj příběh čtenáři sama vyprávěla.
Hluboký a silný příběh. Říkala jsem si, jak obdivuji hlavní hrdinku, čím vším musela projít a nevzdat to, a přitom mě napadlo, že takových bylo v té době hodně, akorát o nich nikdo nepsal. Tak třeba babička mého manžela, od 14 pracovala u Bati a byla za to vděčná, protože u sedláka by se na dřela mnohem víc. Ale k sedlákovi se nakonec dostala stejně. Každý ten lidský život je na knihu. Tak buďme my ženy vděčné za Heřmánkové údolí a snažme se z něj čerpat v těžkých dobách sílu jako měla Anička.
Moc pěkná kniha a pohodové čtení.. Anna se úžasně se životem poprala.. Další knihy autorky určitě číst budu
Původně jsem si ji půjčila v knihovně, ale ten příběh mě tak zasáhl, že jsem si ji musela pořídit i domů. Než jsem se "odvážila" číst ji podruhé, uplynulo docela hodně času a zase mě dostala. Ačkoliv podle názvu by si mohl leckdo myslet, že je to romantika sama, není to pravda. V příběhu zabírá hlavní část taková hluchá epocha našich novodobých dějin, a to období po druhé světové válce před nástupem komunistů k moci. A hlavní hrdinka ukazuje, co všechno dokáže ženská síla.
Nádherná knížka,nádherný příběh, jsem šťastná, že ji mám ve své knihovně a určitě se k ní vrátím a přečtu si ji ještě několikrát.Anička byla strašně silná osobnost, statečná, obětavá. Přesto, že to v životě neměla vůbec lehké,dokázala být milá a hodná, především milující matka a manželka. Kolikrát jsem si říkala při čtení je to vůbec možné? Pokud si a na něco nebo někdy budem stěžovat přečtěte si prosím tuto knížku.Ano žijeme teď a v této době, ale dřív naše babičky a maminky to skutečně neměly jednoduché. V dnešní době kdy vlastně máme tolika vymožeností a ulehčení v domácnosti a stěžujeme si neustále na něco, že nemáme tohle a tamto, fuj tak stydět bychom se měli... Aspoň já si takto připadám a příště si řeknu..... . No neměli to lehké hlavně v období po válce a padesátá léta. Nádhera, nádhera, nádhera, děkuji paní spisovatelko toto se Vám velmi povedlo. I jsem u této knížky plakala.Dopoučuji a pokud by byla ta možnost dám hvězdiček tak 10*
Hodně dlouho mě takhle žádná knížka nedostala jako knížka Heřmankove údolí. Anička byla opravdu silná žena má můj obdiv.
Krásný a dojemný příběh o ženské síle. Kniha se dobře četla. Každý by si měl přečíst historickou knihu, pak by si více vážil doby, ve které žije.
V podstatě subtilní knížka, psaná docela jednoduchým, srozumitelným jazykem a přesto vzbudí tolik emocí. Je to tím neobyčejně obyčejným příběhem dívky a ženy Anny, obdařené krásnou duší a věrným, vřelým srdcem. Dočetla jsem opravdu mimořádný příběh, vonící léčivou vůní heřmánku. Aničko, až si budu chtít stěžovat na svět, ve kterém žiju anebo řešit tisíce často nevýznamných věcí a mračit se kvůli nim na lidi kolem sebe, vzpomenu si na Tebe. Překrásné a moudré čtení.
Krásný a silný příběh...bohuzel jsem ji četla v dnešni dobe a opět se ukazuje že vše se stále opakuje a lide se nikdy nepoučí
Krásná, klidná a pohodová oddychovka. Přečteno za 2 dny. Příběh dívky odehrávající se převážně na počátku 50.let minulého století. Je to tak obyčejné až je to dechberoucí. A je to tak lidské že najednou zjistíte že dýchate vlastně s hlavní hrdinkou. Doporučuji.
Krásný příběh o velmi statečné ženě. Při čtení jejiho nelehkého životního osudu na vás působí nespočet emocí. A vy jen žasnete jak to všechno mohla Anna zvládnout, bez vymožeností dnešní doby. A přesto všechno co ji potkalo neztratit sílu a optimismus.
20. století česká literatura domácí násilí mateřství psychické problémy poválečná doba ságy český venkov hrdinkyAutorovy další knížky
2012 | Heřmánkové údolí |
2019 | Hlas kukačky |
2018 | Co neodvál ani čas |
2013 | Kočár do neznáma |
2022 | Jelení vršek |
Nádherné čtení....není více co dodat. Kniha stojí za přečtení.