Hetéra
Philipp Vandenberg
Román o neodvratitelnosti osudu, tragické lásce i velkém vítězství. Když se slavný athénský vojevůdce Themistoklés setkal s mladičkou zajatkyní Dafné, přikázal, aby ji prodali na trhu s otroky… Život dívce zachránil jeho sok Aristeidés, který jí určil osud hetéry.
,,...Dafné se od chvíle, kdy byla přijata do harému perského velkokrále, cítila jako ptáče polapené ve zlaté kleci. Nechybělo jí téměř nic - jen svoboda. Ostatní dívky se o novou Řekyni nijak zvláště nezajímaly, nepanovala mezi nimi žádná rivalita. O jednu více či méně, to při třech stech odaliskách není důležité."
Velice čtivě a poutavě je zde podám příběh mladičké Dafné, jejího nezvratného osudu, její nešťastné lásky a to vše na pozadí velkých, historických událostí...
Občas si v ní zalistuji i dnes.
Román spíše dobrodružný než historický. Když jsem dospěl ke straně 165, kde Dafné poučuje krále Leonida u Thermopyl, musel jsem se dost nutit, abych knihu vůbec dočetl.
Mimochodem královna Artemisia v bitvě u Salamíny nepotopila loď athénskou, ale perskou, čímž zmátla Řeky tak, že jí nechali uniknout.
Zatím nejlepší knížka od Vandenberga, co jsem četl. Čtivý příběh, který nutí stále otáčet další stránky a pátrat po tom, jak se to vše vyvine.
Čtrnáctiletá dívka, kterou zajali Peršané, se řízením osudu stane héterou a na stránkách knížky sledujeme dalších cca 15 let jejího života, kdy je v podstatě u všech důležitějších věcí - bitva u Marathonu, bitva u Thermopyl, bitva u Salamis, dvůr krále Xerxese atd.
Knižka snadno vtáhne do děje i do tehdejšího života. Najde se tam sice několik historických nepřesností, ale dá se to "překousnout".
Kniha není nijak obsáhlá a pokud je na ní čas, dá se krásně přečíst za den za dva...
Moc hezký příběh v prostředí důvěryhodně popsaného života a významných událostí ve starověkém Řecku před dvěma a půl tisíci lety (např. slavná bitva u Thermopyl).
Fantastická knížka! Měla jsem ji přečtenou za jeden den (spíš bych asi měla říct za jednu noc...)
starověké ŘeckoAutorovy další knížky
2003 | Král z Luxoru |
2008 | Faraonka - Ze života královny Hatšepsut |
2005 | Akta Golgata |
2000 | Purpurové stíny |
2005 | Páté evangelium |
Četlo se mi to pomalu a rozvláčně, moc mne to nechytlo a od Vandenberga se držím dál, škoda.