Historia o životu doktora Jana Fausta
Jaroslav Kolár
Starý příběh doktora Jana Fausta, jenž se upsal ďáblu, aby pomocí pekelných sil pronikl k tajemství života a světa, patří k nejproslulejším. Zdrojem inspirace, jež se promítla do námětů evropského umění nejen slovesného, ale i výtvarného a hudebního, byly renesanční knížky lidového čtení.
06.11.2016
Kniha mi hodně připomínala děj divadelní hry Faust. Divadelní hru jsem však nedošetla, vůbec mě to nebavilo. Tato kniha byla pro mě zajímavější a čtivější.
2011 | Středověké legendy o českých světcích |
1983 | Próza českého středověku |
2000 | Tři knížky lidového čtení |
1965 | Zeměpis světa: Asie (bez asijské části SSSR) |
1989 | Historia o životu doktora Jana Fausta |
Tak jsem se po delší době pustil do dalšího Faustovského textu, tentokrát toho původního, kterým všechno začalo. Díky bohu za zajímavé studie na začátku, protože samotný text z roku 1587, který je ponechaný v překladu z roku 1611 se čte neskutečně složitě a byť je zajímavé procházet si první text o Faustovi, onen starý jazyk sráží zážitek z příběhu. Teď už alespoň vím, jakou knížečkou se Goethe a před ním Marlowe inspirovali a dozvěděl jsem se i něco málo o skutečném Faustovi.