Hlbina
Jozef Karika
Zima 1963. Do mesta v liptovských horách prichádza skúsený dôstojník obávanej Štátnej bezpečnosti, aby dohliadal na vyšetrovanie beštiálneho zločinu. Rýchlo však zistí, že páchateľom nie je človek, ale nesmierne vynaliezavý a zlomyseľný fenomén. Uprostred storočnej zimy pribúda obetí, ako aj zvláštnych a desivých úkazov. Napätie stúpa, schyľuje sa k zrážke bezpečnostných zložiek štátu. Majstrovský mix kriminálneho thrilleru a hororu zasadený do dusnej atmosféry Československa šesťdesiatych rokov. Hlbina ponúka samostatný príbeh, no dá sa čítať aj ako prequel románu Strach, jedného z najúspešnejších Karikových thrillerov.... celý text
75%
Temný příběh zasazený do našich šedesátek. Tehdejší režim byl skoro stejně děsivý jako to, co se na Slovensku dělo. Ale toho fantastična a později duchařiny bylo na mě přece jenom moc, stejně jako toho, že všechno, co se v knížce děje je pochmurné, pokud ne přímo nechutné, bez kouska naděje. Psychologie hlavního hrdiny, majora STB, je tady velice dobře popsána, postava je to veskrze negativní, ale sám o sobě z mnoha důvodů trpí.
Nepovažuji knížku Kariky tentokrát za žádné veledílo, ale za přečtení stojí. Nečte se ovšem lehce.
Ponurý naturalistický horor z šedesátých let. I psychologický, protože hlavní postava major STB Gavenda celou knihu bojuje se svými vzpomínkami a taky se závislostí na Rohypnolu, který ho docela ovládl. Nevím, co bylo vlastně hrůznější, jestli to, co bylo příčinou jeho duševního stavu, odporné postavy estébáků a jejich vyšetřovací "metody" anebo tajemná nepřirozená entita z kosmu. Navíc se všecko odehrává v krutém mrazu slovenských hor, kde Gavendovi všecko připomíná tragédii za SNP, kterou zavinil špatným rozhodnutím. Které ho ve dne v noci pronásleduje. Vlastně v knize není jediný světlý okamžik, je pro čtenáře až dusivá. Určitě bych doporučila jedině dospělým, ona je i složitá - třeba když se popisuje to, co je ohrožuje a konečné rozuzlení je složité tuplovaně.
(SPOILER)
Karikovi knihy mám velmi ráda, a sem tam si některou přečtu znovu. Ale tahle mě nakonec zas tak neoslovila. Cca. první dvě třetiny byly skvělé. Jako vždy nepříjemná a mrazivá atmosféra a dobře vykreslené prostředí. Hlavní hrdina je absolutně nesympatický, ale od čtení to neodradí. Nicméně, v momentě, kdy se děj překlopí do "duchařské" sféry, tak ztrácí na kvalitě. Chvílemi jsem se i v ději ztrácela a nutila jsem se do pokračování.
Mnohem víc děsivější, než samotné paranormální prvky mě přišli popisy a praktiky tehdejšího režimu.
Co určitě dodává na celkové atmosféře je, že text je psaný v ich-formě.
Celkově knihu hodnotím jako zatím nejslabší z těch, co jsem dosud od Kariky četla.
Mám ráda záhady - a mám ráda slovenská pohoří - a nakonec jsou pro mne i zajímavá díla Josefa Kariky ....
Hlubina není lehké čtení ....
Noří se do historie, noří se do hlubin lidské rasy a noří se i do záhadných paranormálních jevů ....
Kniha je zpracována po prostudování souvisejících okolností, které nemusí všichni z nás znát .... a já mám ráda informace mně neznámé .... i zde jasně vyplývá, jak mnoho minulost zasahuje do současnosti ....
Hlavní postava je zasažena traumaty války .... a navzdory tomu se opět stane Chrabrým - a ještě v sobě najde stopy svědomí ....
Nová pro mne byla postava Johna Keela - a jeho pátrání po superspektru ....
Závěr pro mne ovšem vyzněl ve směru, že zlo je skryto v člověku .... a války tuto krutost ještě zvýrazní ....
Protože jsem knih od tohoto autora již přečetla několik, nezklamal mne .... A jsem zvědavá, s čím přijde příště ....
Od Kariky mám rád knihy Strach a naprostý skvost hororu Trhlinu. Čekal jsem,že mě Hlubina zaujme ,alespoň trochu podobně. Začátek knihy mě bavil a užíval jsem si čtení, ale pak přišla akčnější druhá polovina a čtení mě trochu přestávalo bavit, no a ten konec, byl na mě až moc pře čáru a pokazil mi dojem z celé knihy.
Moje devátá kniha od autora,a opět jsem se nezklamal! Na Karikovi miluju především jeho schopnost vtáhnout čtenáře hned po pár odstavcích do příběhu a schopnost vytvořit autentickou a ponurou atmosféru. Tady je to obzvlášť cítit,normalizace,mráz,továrny, zima.. Celé je to hodně sugestivně napsané (ostatně jako většina autorových knih), ich forma tomu prostě sedí. Bavily mě zvraty, bavily mě i ty metafyzické záležitosti, bavily mě postavy.. A proč tedy "jen" čtyři hvězdy? Inu, jediná věc, která mi nesedla byla "nesmrtelnost" hlavní postavy.. Ale jinak jsem si čtení Hlubiny obrovsky užil. Karika mě opět nezklamal!
(SPOILER) Druhý Karika, kterého jsem přečetl. První třetina knihy mě bavila. Vykreslení prostředí, nesympatická hlavní postava, ihned se děj začal vyvíjet. V první třetině Hlubina obsahuje i několik velmi dobrých, mrazivých momentů. Poté se začne lehce osvětlovat hybatel děje a příběh se stane variantou na akční film s duchařským podtextem. Nevím čím to je; možná tím, že nejsem fanda duchařských zápletek a preferuji striktně logická vysvětlení; ale druhá část knihy mě neoslovila. Klidně si ale knihu dokážu představit úspěšně zpracovanou na filmovém plátně s plejádou filmových triků.
Nejprve jsem se nemohla vůbec začíst, už mi hrozilo, že knihu budu muset vrátit do knihovny nedotčenou. Ale na cca stopadesáté stránce mě to chytlo a dotčeno za dva dny. Bavilo mě to, Karika umí udržet napětí, umí skvěle vyjádřit charaktery, výborně používá slova a obraty. Děj byl ale trochu hloupoučký, takový Rambo VI. nebo kolik že jich už je. A taky bych to ohodnotila klidně jako psychologický thriller, protože když to vezmeme kolem a kolem, dokážu uvěřit, že něco takového se může odehrávat v chorobné mysli.
Knížku jsem neodložila proto, že děj je psaný svižně a napínavě a já jsem chtěla vědět, jak to vlastně dopadne.
Nevím, co ale bylo strašidelnější, zda příběh sám nebo metody "vyšetřujících" STB. Ke konci jsem se poněkud ztratila.
Ale Trhlina se mi moc líbila.
Akty X, Muži v čiernom a Blízke stretnutie tretieho druhu situované do Ružomberka 60. rokov minulého storočia, na záver šmrncnuté hororovým zlom. Karika sa opäť predvádza ako dokonalý majster budovania atmosféry - temnej a mrazivej až na dreň.. Fantázia maká naplno a ničomu nie sú kladené medze - realita, priestor, čas, to všetko sú len nedôležité pojmy. Ja toho človeka žeriem :)).
(SPOILER)
Za mě docela zklamání. První polovina docela dobrá, ale pak to bylo takové zmatené. Připomínalo mi to Šepot z lesa od Surmanové nebo Smrt pod kůží od Pattersona a d otoho Ignis Fatuus od Klabouchové.
Od autora jsem četla Trhlinu a ta mě nadchla.
(SPOILER)
Hlubina je kombinací To, Ignis Fatuus a Mňačkova Engelchena. Samozřejmě bráno s nadhledem. Žánrově něco mezi hororem, thrillerem a sci-fi. Atmosféra, že by se dala krájet. Třeskutá zima roku 1963 na slovenském maloměstě, obávaná StB a do toho ztrácející se a umírající lidé. Za velmi povedené, považuji vysvětlení toho zrádného fenoménu Ivanem Borisovem z Fjodorovova centra. Román se mi líbil, přežil jsem i několik akčních scén a monumentální sci-fi pasáž ke konci knihy. Závěr je také zdařilý.
Citace: "Chci říct, že všechny mytologie i náboženství znají síly, které narušují přírodní, vesmírný nebo Boží řád."
Zora se poškrábe na zátylku. "Ale jak narušují?"
"V křesťanství takovému překročení říkáme blasfemie, rouhání."
"To už jsem slyšela."
"Pravá blasfemie není tak snadná, jak se zdá. Nejedná se jenom o ničení. Pokud rozbijete sklenici, střepy se rozletí v souladu s fyzikálními zákony, které určil Bůh."
Ach jo... Já mám letos smůlu na samé krváky... a to fakt nemusím. Protože napětí a strach se nevyvolávají litry tekoucí krve, ale tajemnem. To v téhle knížce je a je skvěle napsané a výborně se to čte. Trochu tušíte, pokud jste četli Hlad a Smäd, o co půjde a navíc příběh vyprávěný naprostým padouchem, což v každém případě náčelník ŠTB je, to vypadá na parádní thriller. A Karika je mistrem tohoto žánru, což mu nikdo neupře... Tak proč ta poslední čtvrtina??? Proč??? Tak dobře postavený příběh a najednou se nám začne přetavovat realita... On pan spisovatel asi něco bere, buď zmiňovaný Rohypnol nebo něco podobnýho, jinak si to neumím vysvětlit.
Nicméně dávám 4 z pěti, protože 3/4 knížky stojí za přečtení.
Zajímavá kombinace Na smrt a Trhliny (no dobře spíše Strachu). Pro čtenáře hororu se nedá jinak než doporučit, Karika prostě umí psát tak, že člověk stránky hltá a nemůže knihu odložit. A na své si myslím přijdou milovníci mysteriózna i brutalit. Líbil se mi i konec, na který se tady v komentářích hodně nadává, protože mi evokoval mnou další oblíbený žánr, a to magický realismus. Co bych románu vytkla jako jediné, bylo zběsilé tempo hned na začátku, postrádala jsem postupné budování atmosféry, hrdina dorazil do města a takřka hned se všechno dělo, nebyl čas se rozkoukat...
Tak na mě byl tenhle Karika už moc - moc temný, moc beznadějný, moc krutý. A taky mi to ani trošku nesedlo. Ke konci už jsem z toho byla zmatená a vlastně jsem si to ani neužila. Což, samozřejmě, není chyba autora, ale čistě můj názor a pohled- podle komentářů si kniha mnoho nadšených čtenářů našla.
(SPOILER)
Pro mě jako fanouška Strachu to byla jasná nutnost. Ačkoli je kniha jiná než byl Strach tak mě nezklamala. Není sice záležitostí pro každého skrz svou surovost a brutalitu, nicméně s přihlédnutím doby, kdy se příběh odehrává a vzhledem k hlavní postavě to má své jasné opodstatnění...a jak se říká skutečnost byla stejně ještě mnohonásobně horší.
Líbí se mi, že ačkoli je to prequel, tak nestojíme na místě a dozvídáme se mnoho různých potřebných info, takže kniha splnuje svůj účel. Navíc je velmi komplexní a hutná i svižná zároven. Postavy mají svou hloubku a jsou zajímavé a neprvoplánové. Občas se to sice kapánek zamotá, ale jako celek to dobře funguje, a gradace, popisy scén, včetně hutné atmosféry jsou tu mnohdy vyždímány na maximum a fungují i lépe než v jiných autorových knihách.
Osobně knihu z mnoha důvodů můžu doporučit a doufám a modlím se, aby autor napsal další prequel nebo sequel, protože tento námět se určitě ještě zdaleka nevyčerpal.
Nebylo to špatné... Vlastně to bylo velmi dobré. Nicméně ve srovnání s Trhlinou to bylo trochu jiné - více (a na mne asi až příliš) sci-fi. V Trhlině si čtenář tak nějak říkal "tohle by se mohlo stát". Zde to neplatí. Tím trochu ztratila kniha kouzlo a hvězdičku. Jinak se ale četla velmi dobře, děj měl spád, žádné černobílé postavy a scifi z prostředí komunistického Československa a slovenských hor se také hned tak nevidí. Určitě doporučuji, ikdyž za mě má p. Karika určitě lepší knihy.
záhady thrillery zločiny nevysvětlené, nevyjasněné jevy zima
Jako vždy (v případě Kariky) jsem četla jedním dechem. Celkově jsem si knížku užila. Ovšem závěr byl poněkud zdlouhavý a přišlo mi, že se vlastně pořád jen opakuje to stejné. Realita se mění, lidi se mučí a všichni mají nadpozemskou sílu a výdrž...To mi bohužel dojem z knihy trochu zkazilo.