Hledání Aljašky
John Green
Románový debut dnes už známého Johna Greena je strhujícím vyprávěním o dospívání a hledání sama sebe. Šestnáctiletý Miles, posedlý sbíráním posledních slov významných osobností a touhou hledat „velké Možná“, je spíše outsiderem mezi svými vrstevníky. Jeho život získá zcela novou podobu, když přejde na internátní školu Culver Creek. Zde se rychle spřátelí se svérázným spolubydlícím a okouzlující, naprosto nepředvídatelnou Aljaškou Youngovou. Okamžitě je vtažen do světa, kde se porušují školní pravidla, pořádají různé večírky i provokace. Miles ožívá v dennodenním kontaktu s novými kamarády a stále víc miluje fascinující Aljašku. A tak vývoj směřuje k okamžiku, kdy se všechno nečekaně navždy změní... Živý, naléhavý a nekonečně dojemný příběh. Americkou knihovnickou asociací byl zařazen mezi deset nejlepších knih pro dospívající.... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2018 , Yoli (ČR)Originální název:
Looking for Alaska, 2005
Je to moje druhá přečtená kniha a opět mě nezklamala. Moc pěkně a čtivě napsáno. Určitě se budu pouště do další knihy :-)
Přiznám se, že začátku se mi příběh nelíbil. Hlavní hrdinka mi k srdci nepřirostla, ačkoliv jsem se do v mnoha ohledech dokázala vcítit. Pořád jsem měla pocit, že na takové teenagerské příběhy ze střední školy jsem už stará. Ale dočetla jsem ji a jsem ráda. Určitě sáhnu po jiných knihách tohoto autora. Nevím proč, ale celkově to zkrátka působilo jako takové milé pohlazení na duši a uklidnění, že je "tam" krásně. Určitě bych ji doporučila mladším čtenářům...
Po zklamání z Papírových měst mě tato kniha mile překvapila. Čtivá, ostatně jako i zbylé Greenovy knihy, energická, se zajímavým (možná lehce čekaným, ale i přesto šokujícím) zvratem. Líbilo se mi to celé, od začátku do konce.
Pro mě je to stejně jako pro jiné nejoblíbenější kniha od Johna Greena, a v jednu chvíli to pro mě byla dokonce nejoblíbenější kniha vůbec. Psávala jsem si citáty z Aljašky na lístečky a vylepila po celém pokoji, nebo psala na ruku lihovkou a myslím, že jsem nebyla jediná. Připadá mi, že to je sice román, ale úplně jiný, než všechny ostatní, a díky tomu je o tolik lepší. Také díky tomu, že i přesto, že se odehrává v podobném prostředí jako mnohé další knihy, tak děj je jiný, neočekávaný. O této knize by se dala napsat další kniha, ale já na to bohužel nemám čas, neboť musím jít hledat velké možná.
Myslím, že tahle kniha se Greenovi opravdu povedla. Podle mě je ze všech knih od něho nejlepší. Kniha mě zaujala hned a myslím, že i prostředí a vše okolo je pěkně vymyšlené a napsané. :) Určitě knihu doporučuji přečíst :)
Podle mého názoru asi nejlepší knížka Johna Greena! Aljaška je pro mne dokonce lepší než tolik ,slavné' Hvězdy. Strašně se mi líbí prostředí školy kde se kniha odehrává, líbí se mi snad každá postava-protože Aljašku Youngovou si nelze nezamilovat :D a vůbec celý děj je strašně krásný. Na rozdíl od Hvězd, je to akčnější, dobrodružnější a řekla bych i maličko detektivní. Určitě doporučuju přečíst!
Stejně jako hvězdy nám nepřály a Papírová města mě kniha nezklamala! Silný příběh, který člověka donutí přemýšlet... Krásná kniha od skvělého autora!
Pro mě byla kniha opravdu skvělá.Četla jsem Papírová města,Hvězdy nám nepřály a teď Hledání Aljašky.Nechala jsem si ji jako poslední(mimo Příliš mnoho Kateřin),jelikož jsem zaslechla mnoho pozitivních názorů."to nejlepší na konec".A ano..opravdu to byla zatím nejlepší kniha od Johny Greena kterou jsem četla.Při posledních stránkách jsem si přála ať kniha ještě neskončí.Ať ještě pokračuje..Ale i tak!
Je to fakt BOMBA.
DOPORUČUJI!
Četla jsem od Johna Greena jako první Hvězdy nám nepřály, protože jsem na ně slyšela mnoho chvály, a byla jsem zklamaná. K téhle knížce jsem přistupovala celkem bez očekávání, ale když toho Greena tolik lidí chválí, zase jsem to zkusila. A tentokrát jsem byla mile překvapená, příjemný příběh, místy vtipný, místy k zamyšlení, pěkné.
Podlé mého názoru kniha byla takové pohodové čtení.
Líbila se mi, ale ničím mě nějak extra nepřekvapila. :) Přišlo mi to spíše jako takové povídání, které se mi sice hezky četlo, ale napínavé thrillery které mají něco do sebe mám mnohem radši.:) Tím samozdřejmě nechci říct že by se mi kniha nelíbila.
Zajímavá knížka, John Green nezklamal! Bylo by super, kdyby to někdo zfilmoval. Bohužel v Greenových knížkách často někdo zemře a často to bývá postava, kterou si čtenář rychle oblíbí.
Sice jsem nenašla v této knize své velké Možná, ale i tak jsem ráda, že jsem si ji přečetla. První polovina knihy byla super. Hodně jsem se nasmála. Druhá polovina byla průměrná a naprosto strhala mé očekávání.
Snad nejlepší kniha od Greena, co jsem četla (lepší než Hvězdy :-o). Celý námět byl úžasný. Úžasné citáty. Úžasné myšlenky. Proč se tomu ještě divím? Vždyť je to od Johna Greena :-).
''Celý život strávíš v labyrintu a myslíš na to, jak z něj jednou unikneš a jak to bude skvělý, a protože si představuješ budoucnost, dokážeš jít pořád dál, ale nikdy neunikneš. Budoucnost prostě používáš k tomu, abys utekl před dneškem.'' Miluju tento citát ♥♥.
Co se týče obálky, pokaždé se mi více líbily ty od Yoli, ale Hledání Aljašky je lepší od KK.
Když jsem se dozvěděla o této knize, hned jsem si jí chtěla přečíst. Bohužel, kniha byla pro mě zklamáním, čekala jsem mnohem lepší a propracovanější příběh. Knihu jsem dočetla, protože je krátká.
Pod pojmem 'Hledání Aljašky' jsem si představovala, že by se to mohlo týkat historie, jak byl stát Aljaška objeven,nebo něco podobného.
John Green napsal určitě lepší díla, než toto....
Moje první čtení od Greena a vůbec jedna z prvních knížek.
Hledání Aljašky je takové klidné čtení o trochu bojácném klukovi Milesovi, který nastoupí do nové
školy a seznámí se s novými kamarády a potká holku svých snů. Je to pěkná knížka i když místy mi připadla trošku dětinsky psaná. Papírový města byly pro mě určitě o trochu lepší!
4,5*
Na pět to není, ale tři se mi dávat nechtělo a čtyři nestačí.
Čekala jsem něco jiného. Něco opravdu, opravdu jiného. Ale jsem spokojená s tím, co se mi dostalo. Bylo to předvídatelné a nevěděli jste, co se děje. Aljaška byla protivná a každý ji miloval.
Takže ano. John Green mě přesvědčil, že nejen Hvězdy jsou trhák.
Kniha odhaluje reálné chvilky mladistvých. Vede čtenáře k zamyšlení nad životem a smrtí. Poukazuje na možné nebezpečí a nesnaží se nic přibarvovat. Výstižně popisuje pocity a nenechá člověka, aby ji odložil.
Já osobně jsem se ani chvilku nenudila. Knížka mě bavila od začátku do konce a nenapadá mě, co bych jí vytknula. Jako první román Johna Greena hodnotím "Aljašku" velmi pozitivně. Z pěti možných hvězdiček dávám plný počet - 5*
Recenzi mám na blogu: http://blumensprache.blog.cz/1504/hledani-aljasky-john-green-recenze-kniha
přátelství prvotina smrt střední školy internát pro dospívající mládež (young adult) zfilmováno – TV seriál
2013 | Hledání Aljašky |
2014 | Papírová města |
2015 | Sněží, sněží... |
2015 | Příliš mnoho Kateřin |
2018 | Jedna želva za druhou |
Moc příjemná knížka, ale přišla mi slabší než Hvězdy nám nepřály. Strašně mi připomínala knihu Nebe je všude od Jandy Nelson, ovšem i ta na mě působila silněji. Ale celkově zhodnoceno autorův styl je velice čtivý, jeho příběhy obnažují lidské emoce v kritických životních situacích a jdou citlivě přímo k jádru.... jen tak nějak doufám, že všechny jeho knížky nejsou jen o umírání :-)