Noční hlídka
Sergej Lukjaněnko
První díl fantasy pentalogie Sergeje Lukjaněnka. Ani na okamžik neustávající boj mezi silami Světla a Tmy – takový je její hlavní motiv. Romány, zasazené do Moskvy let 90., popisují trvalé soupeření sil Dobra a Zla. Na problematickou regulérnost tohoto zápasu dohlížejí protagonisté z Noční hlídky, reprezentující Světlo, a Denní hlídky, která naopak ochraňuje zájmy Tmy. Hrdiny těchto tří próz jsou Jiní – bývalí lidé, v nichž obě soupeřící strany rozpoznaly nadpřirozené schopnosti a snaží se je získat na svou stranu… Po světě se tato trilogie proslavila nejen díky bravurnímu literárnímu ztvárnění, ale také díky filmu, který byl natočen podle prvního dílu Noční hlídka, a co je pro Čechy zvláště zajímavé, byl natočen v Praze. Příznivci tohoto žánru si tedy jistě přijdou na své.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2016 , Argo , TritonOriginální název:
Ночной дозор, 1998
Ve škole mi tohle nutil kamarád strašně dlouho, já ho vždycky s NE odmítl. Já hlupák! Úžasné fantasy od jinak Sci-fi autora, souboje dobra a zla, napětí a občas i nějaká ta hláška - co víc si přát?
Film je proti tomuhle prd..
Ten, kdo to nečetl a jen viděl film, o hodně přišel. Perfektně propracované fantasy současnosti, které je současně úžasně čtivé a psané tak, že od začátku věříte, že Jiní musí skutečně chodit mezi námi obyčejnými smrtelníky.
zlo Rusko zfilmováno Moskva nadpřirozené bytosti čarodějové dobro městská (urban) fantasy
2005 | Noční hlídka |
2005 | Denní hlídka |
2007 | Bludiště odrazů |
2005 | Šerá hlídka |
2006 | Poslední hlídka |
Tento autor je jeden z mých nejoblíbenějších. Jeho knihy zpočátku připomínají bezduchou akci zlo versus dobro. Ale jak děj ubíhá, stává se zápletka čím dál více rafinovanější, nejasnější a to, co předtím vypadalo jako hlavní děj se najednou jeví jen jako malá část velkého plánu. Ale ten velký plán, který se na konci první knihy (například zrovna "Noční hlídka") zdánlivě uzavře, je v dalších dílech rozveden do takové velkoleposti, až se tají dech.
Všem, koho "Noční hlídka" zaujala, vřele doporučuji další knihy tohoto autora. Kniha "Hvězdy, ty studené hračky" začíná velkolepou vesmírnou sci-fi a "Bludiště odrazů" je naprosto úžasný příběh z virtuálního světa (který postupně začíná zasahovat do světa reálného).
K filmu: Viděl jsem Noční i Denní hlídku a kdo by ve filmu hledal podobnost s knihami, ten se dočká snad jen jmen hlavních postav. Není divu, že měl tak vysokou návštěvnost - jde přece jen o cosi více akčního. Dále je ochuzen o mnoho magických prvků, a také vstup do Šera je hodně zjednodušen. Ale zase musím říct, že film je pojat značně nekonvenčně a má úžasnou atmosféru jakoby "polosnového" příběhu. O kvalitní atmosféru se tedy bát nemusíte.
To je vše. Doufám, že můj první komentář tady bude užitečný :-)