Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky
J. R. R. Tolkien
Knihu s nezvyklým názvem Hobit vydal Tolkien v roce 1937 – vcelku bez většího zájmu. Ani on sám nejspíš netušil, že se pro něj i pro budoucí čtenáře stane vstupní branou do fascinujícího světa Středozemě, který se o dvacet let později stane dějištěm mytického souboje Dobra a Zla, války o Prsten moci, již zachytil v eposu Pán prstenů. Ten si získal miliony oddaných čtenářů, zprvu hlavně mezi mladými lidmi, a díky němu přišel ke cti i neprávem opomíjený Hobit. Svět Středozemě během těch dvaceti let získával celistvější a přesnější podobu, historii, mytologii, jazyky a písmo, písně a vyprávění, oživily ho národy i nárůdky rozličných plemen. A přece u kořenů tohoto tajemného i kouzelného světa stojí příběh, který se tváří jako pohádka: příběh o usedlém a požitkářském hobitovi jménem Bilbo, jehož život jednoho dne rozvrátí kouzelník Gandalf. Spolu s družinou trpaslíků ho pošle na výpravu, na níž pohodlného Bilba čeká to, čeho by se dobrovolně nikdy nezúčastnil: dobrodružství mezi obry, elfy a skřety, o nichž do té doby jen slýchal. Malý, nenápadný, podceňovaný hobit na této cestě nejen získá pohádkové bohatství, kterým bude udivovat sousedy, ale k vlastnímu překvapení dokáže všem, že není takový budižkničemu – zachrání své druhy, unikne krvežíznivým nepřátelům, oklame draka a dokonce zažehná hrozící válku. Barvité vyprávění, předehra k Pánu prstenů, která ale obstojí i jako samostatný příběh, a to nejen pro děti, ve svém strhujícím líčení činů a zážitků pohádkových bytostí nese i poselství platné i pro nás lidi: každý, i ten zdánlivě méně schopný, má na světě své místo a dostane příležitost ukázat, že je v něm víc, než se na první pohled zdá. Ilustrované druhé vydání, V Argu první, revidované.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2006 , ArgoOriginální název:
The Hobbit, or There and Back Again, 1937
Bilbo Pytlík je proti své vůli zatáhnut do víru dobrodružství čarodějem Gandalfem. Bilbo se spolu se třinácti trpaslíky vydává na výpravu za záchranou pokladu, který před dávnými lety ukradl drak Šmak a nyní jej hlídá ve vnitru Osamělé hory.
Asi nemusím Hobita uplně představovat, kdo nežije v jeskyni, tak se s nějakou jeho formou určitě setkal :D
Hobit je se svými 250 stranami poměrně útlá knížečka. Proto mě udivuje, jak z ní zvládli udělat hned tři filmy
Knížka je nabitá akci, není tu snad jediná hluchá pasáž, kde by se nic nedělo. Na jednu stranu to je super, na chvilku se nezačnete nudit a bloudit myšlenkami jinde, na druhou stranu je všechno hrozně rychle u konce. Drak se v celé knížce vyskytuje na 28 stranách. Pak se rozletí do vesnice a najednou a v podstatě bez boje je po něm, člověk se s ním sotva seznámí.
MILUJU rozhovor mezi Šmakem a Bilbem, to je za mě naprostý vrchol knížky.
4*/5* Musím říct, že bych ocenila 100 stran nějakých detailů a omáčky navíc. Plánuji se pustit i do četby Pána prstenů, který vypadá obsáhleji.
IG: @cotaholkacte
Kto by si myslel, že malý hobit, ktorý sa tak veľmi rád vyhýba dobrodružstvám, dokáže zažiť také neuveriteľné veci? J. R. R. Tolkien nás vo svojej majstrovskej knihe "Hobit" vezme na nezabudnuteľnú cestu plnú smiechu, napätia a úžasných postáv, ktoré si zamilujete.
Hlavný hrdina, Bilbo Pytlík, je presným opakom všetkých hrdinov inkognito. Spolu s bandou trpaslíkov a charizmatickým čarodejníkom Gandalfom sa vydáva na neobyčajnú expedíciu, ktorej cieľom je získať späť trpaslíčí poklad strážený drakom Smaugom. A ako to už býva, dobrodružstvo je plné nezabudnuteľných momentov — od vtipných situácií po napínavé stretnutia s goblinmi a inými fantastickými bytosťami.
Tolkien má majstrovský talent skombinovať humor s napätím. Rozprávačský štýl vás vťahuje do deja, a vám sa nechce veriť, ako rýchlo stránku za stránkou ubiehajú. Každý z krokov, ktoré Bilbo podniká, sa vám páči, a jeho rast ako postavy je obohacujúci a pôsobivý.
Kniha je nielen zábavná, ale aj krásne napísaná. Opisy krajiny Stredozeme sú tak detailné, že sa cítite, akoby ste kráčali po tráve v Krajine alebo sa schovávali pred Smaugom v jaskyni. A čím viac sa dozvedáme o Bilbovom prostredí, tým väčšiu náklonnosť pocítime k tomuto odvážnemu malému hobitovi.
Ak ste ešte neprečítali "Hobita", určite to napravte! Nechajte sa unášať na krídlach dobrodružstva, smiechu a možno aj trochu napätia — a nezabudnite, že aj tí najmenší hrdinovia môžu mať najväčšie srdcia. Vydajte sa na cestu tam a zase späť, a možno nájdete poklad, ktorý sa skrýva vo vašom vlastnom srdci!
Kde jsou ty časy, kdy jsme si to s rodiči četli nahlas před spaním. Snad se s mojí maminkou znovu shledám v síních čekání. (Česky i anglicky.)
Knihu Hobit jsem koupila před mnoha lety synovi a na jeho naléhání si jí přečetla.
A byla jsem ztracena, fantasy se stala mojí láskou a společným tématem s tehdy pubertálními syny.
Následovalo Společenstvo Prstenu, knihy pana Howarda, Ságy, Zaklínač a pak jsem zjistila, že i u nás jsou vynikající autoři fantasy literatury ( Mlok, Ikarie, Žoldnéři a antologie - hned bylo z čeho vybírat).
Hodnocena jako knižní dílo je určitě lepší, ucelenější a smysluplnější než trilogie Pána prstenů.
A mám další klasiku v seznamu.
Četlo se to dobře a příjemně, i přes velkou pohádkovou naladěnost, oproti filmovému podání. Kniha nabízí mnohé a lepší vybarvení, než samotná trilogie (dle mého názoru).
Kdybych byl mladší, tak bych tomu dal 5*, co se dá dělat....
Určitě doporučuji.
Kniha je o hobitovi jménem Bilbo Pytlík, který žije klidný život v hobití noře . Až do dne kdy ho navštíví čaroděj Gandalf s 13 trpaslíky, kteří s ním chtějí dojít k hoře s pokladem, ale v hoře sídlí drak, takže to může být nebezpečné . Bilbo se rozhodne že s nimi půjde. Po cestě zažijí spoustu zážitku jako například setkání se s zlobry.
Kniha mě bavila zaujala v první kapitole kvůli trpaslíkům, a pořád se tam něco děje.
Miluju tuhle knížku. Hobit je sice původně zamýšlený jako kniha pro autorovi vlastní děti, ale jeho kouzlo zasáhne čtenáře každého věku. Co mě na něm neustále fascinuje, je to, jak na relativně malém rozsahu dokáže čtenáři předat tolik o světě Středozemě – setkáme se s hobity, elfy, trpaslíky i čaroději, z nichž každý hraje v příběhu zásadní roli. Hobiti jsou zde představeni jako nenápadní, ale neuvěřitelně odolní a stateční tvorové, zejména Bilbo Pytlík, který se stane hrdinou, aniž by to sám očekával. Elfové, s jejich nadpozemskou krásou a moudrostí, dodávají příběhu magický rozměr. Trpaslíci jsou drsní, tvrdohlaví, ale loajální přátelé, jejichž touha po ztraceném království žene děj kupředu. A čaroděj Gandalf, se svou záhadností a moudrostí, funguje jako průvodce a ochránce na této nebezpečné cestě.
Nezapomenutelnou částí příběhu je první setkání s Glumem, temnou a zvrácenou bytostí, která žije v podzemí. Nenápadná chvíle, kdy Bilbo získává Prsten moci se později v trilogii Pána prstenů stane středobodem děje.
Hobit je pro mě krásný prequel k Pánovi prstenů – plný dobrodružství, přátelství a odvahy. Jednoduchý příběh, který vás ale vtáhne do světa, ve kterém chcete zůstat mnohem déle...
"Nikdy se nesměj živým drakům."
Inu touhle knihou začala pro většinu z nás dobrodružná výprva do úžasné Středozemě. V jisté podzemní noře bydlel jeden hobit a bum máme tady svět, který je zkrátka dechberoucí. Hobit je krásný úvod do světa a spíše taková pohádka oproti Pánu prstenů. Ale já jsem si tuto kratší jízdu vážně moc užil. Musím říct, že Hobita jsem četl, až po Pánu prstenů, takře jsem čekal podonou "epičnost", ale Hobit má zkrátka své kouzlo.
Zkrátka cesta cesta a ještě jednou cesta s krásnými lokacemi, se zajímavými zastávkami - zlobři, náš milovaný Glum, Medděd, lesní elfové a samozřejmě Šmak a bitva na konci a zajímavími postavami - Gandalf, Medděd, Bilbo, Bard...
Kdybych měl porovnávat knihu a filmy, jako jsem to udělal u Pána prstenů, tak bych řekl, že se mi více líbila kniha. I když se mi líbilo, že ve filmu byli trpaslíci více ... jak to říci no měli nějakou osobnost, v knize jsou spíše komičtí. Ale jinak se mi více líbila kniha. Ale za mě i filmy mají něco do sebe.¨
Knihu jsem si teď poslechl i jako audioknihu, abych si po tolika letech připomněl a pan Vladimír Kudla ji namluvil moc dobře, takže pro milovníky audioknih vřele doporučuji :)
Tohle je zkrátka skvělá fantasy pro malé a velké, při které se navíc dozvíte jak statečný Bandobras Bral urazil náčelníkovi skřetů hlavu, která odletěla sto kroků do dálky a přistála v králičí noře. Tak byla vyhrána bitva a vynalezena hra zvaná golf..
Tuhle už notně odrbanou knihu jsem četl jako dítě alespoň dvacetkrát a nyní ji s odstupem dvou desítek let po mě chce číst syn už asi popáté. A pořád je to zábava. Narozdíl od filmů, které se zvrhli v akční jízdu a jakýsi podivný crossover s další autorovou tvorbou, je kniha milá a pohádková. Krom pár zabitých pavouků a skřetů se jediného boje dočkáte až v samotném závěru. Děj je prostý, opravdu je to vlastně jen cesta tam a zase zpátky, ale setkání se zlobry, útěk před skřety, hádanky s Glumem, průchod Temným hvozdem, rozhovor se Šmakem... Nezapomenutelné momenty, i když ze mě možná trochu mluví nostalgie. Český překlad je každopádně čtivý. Tuhle knihu považuji za svou bránu do fantasy literatury.
Krásné milé čtení. Kouzelný, skvěle napsaný příběh, oproti kterém knihy Rowlingové působí jako slohové práce žáků druhého stupně.
Film jsem viděl jen 1. díl, ktery mě neoslovil a tak jsem zkusil knihu. Na prahu padesátky nechápu pro jakou věkovou kategorii je kniha napsaná a ten humbuk po Jacksonových filmech okolo díla Tolkiena znova nastal. Nicméně je třeba knihu nejprve přečíst, aby se o ní dalo hovořit. Pokud časem zkusím Pána prstenů, tak by se to asi mělo číst od začátku, tedy od Hobita a dočíst do konce se to dá.
Bohužel (pro mě) jsem nejdříve viděla filmy, až potom jsem začala číst knihu. Za mě krásný příběh, miluji čtení z tohoto prostředí. Když jsem se začetla, jako bych dobrodružství prožívala taky.
Hobita jsem přečetl přeloženého do češtiny i v originále. Jistě jde o velmi dobré multigenerační dílo vhodné od vyzrálejších dětí až po ty nejstarší. Je rozdělené na jakési úseky, díky kterým lze na čtení navázat i po delších intervalech. Mými nejoblíbenějšími "epizodami" jsou trolové a hádání s glumem. Vlastně právě kvůli této části jsem si kdysi Hobita přečetl poprvé (dávno před vydáním za mě naprosto tragických filmů). Kniha ale bohužel obsahuje i hluchá místa, která jsou sice stále zajímavá a zábavná, nedovolují mi ale udělit plný počet hvězdiček. Udílím tedy pomyslné velmi silné čtyři hvězdičky a doporučuji všem fantasy fanouškům. V kontrastu s filmovým zpracováním jde o velmi pěkné doplnění událostí z Pána prstenů, kdy svět byl více pohádkový.
Četl jsem nejdřív Pána prstenů a ve srovnání s ním je Hobit trochu slabší. Oceňuji humor a nenápadné narážky na reálný svět, ale vlastně se v příběhu nic moc nestane a závěr se zabitím Šmaka díky náhodnýmu ptákovi mi přišel dost random...
Ale jinak Tolkienův svět miluju a rád se do něj vracím.
Je to hezky a mam to rad. Ale kvuli velmi obsaznym popisum se to obcas trochu tahne a dej ztraci spad. Diteti bych to na cetbu nedal, ale sam bych mu to precetl, na uspani to bude fungovat dobre :)
Jedna z nejlépe napsaných knih co jsem četl.
Kniha bylo zrovna to fantasy co mám rád.
Příběh o hobitech mě natchl a musel jsem si pustit film.
Film byl dle mého názoru vydařený, ale bylo tam mnohem více odkazů na Pána prstenů. Ale nemyslím si, že by to příběh nějak extrémně měnilo.
Doporučuji všem kdo mají rádi tyto typy fantasy.
Bylo to zajímavé a zároveň trochu nudné. Dlouho jsem si tuto knihu chtěla přečíst, ale bohužel mě nebavila tak, jak jsem si myslela. Rozhodně to bylo dobře napsané, ale někdy těžké následovat. Hlavně tam, kde bylo mnoho postav a ne všechny byly pro příběh nezbytné.
Znovu přečteno po několika desítkách let. Nedávno jsem měla maraton zfilmovaných Tolkienovek a chtěla jsem si připomenout předlohu. Knížka je o dost (aspoň pro mne) taková pohádkovější. Všechny ty děsivé věci se v knížce dějí jen tak mimochodem. Moc se mi to líbí. Už jen si vemte, kdy byl napsán originál a z jakých důvodů. Klobouk dolů autorovi. Vrhám se na Pána prstenů v knižní podobě.
draci elfové kouzla zfilmováno trpaslíci anglická literatura putování Středozem, Středozemě (Tolkien) fantasy hobiti
2006 | Společenstvo Prstenu |
1991 | Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky |
2007 | Návrat krále |
2006 | Dvě věže |
2007 | Húrinovy děti |
Veľmi pekný a zaujímavý vstup do sveta Stredozeme. Teším sa na veľkú a známu trilógiu, ktorú si však pre svoju rozsiahlosť a zložitosť nechám na neskôr.