Hodinový strojek aneb Příběh na jedno natažení

Hodinový strojek aneb Příběh na jedno natažení
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406048/bmid_hodinovy-strojek-lJG-406048.jpg 4 119 119

Některé příběhy jsou jako hodinový strojek. Natáhneš je a ony jdou, ubíhají a nic je nezastaví. Hodinářský učedník, mechanický rytíř v brnění, malý princ se strojkem místo srdce a tajemný doktor Kalmenius, o kterém se povídá, že je to sám ďábel… Vezmeš tyto postavy, usadíš je ve vyhřátém hostinci uprostřed zasněžené zimní krajiny, otočíš klíčkem a tím v nich probudíš život. Pojednou se začne odvíjet vzrušující romantický i strašidelný příběh, nezadržitelně, tik tak, jako neúnavný hodinový strojek. Brilantní vypravěčské umění světoznámého britského spisovatele ocení malí i dospělí čtenáři. Mrazivý příběh z pera jednoho z nejslavnějších současných světových spisovatelů se dostal do užší nominace na Whitbread Award a na Carnegie Medal. Dočkal se také několika divadelních i dvou operních adaptací.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo

Clockwork or All Wound Up, 1996

MarekG
15.07.2015 4 z 5

Dobrá kniha, ale Pullman má ještě lepší.

Mc-Marty
26.02.2015 5 z 5

Nádherná kniha, která se sice rychle čte, ale děj mě úplně pohltil a takovýchto knih bych chtěl přečíst za svůj život sta tisíce. BOMBA!

Falquar
03.04.2014 5 z 5

Philip Pullman rozhodně nepatří mezi mé oblíbené autory, trilogii Jeho temné esence jsem doslova přetrpěla, ale jeho Hodinový strojek je jedna z těch nejkouzelnějších knížek, jaké jsem kdy četla. Na necelých pětadevadesáti stranách potištěných velkým písmem, přičemž některé z nich zabírají jenom úchvatné ilustrace, se rozvíjí strhující příběh, ve kterém vážně všechno šlape jako dobře seřízené hodiny. Nevím, zdali za to mohou postavy, dokonalé ve své prostotě, kulisy starého Německa, tajemná atmosféra, obdivuhodný vypravěčský um, anebo zápletka sama o sobě; tak jako tak jsem se od toho nemohla odtrhnout, dokud jsem za půl druhé hodinky nepřelouskala poslední slovo.
Na druhou stranu bohužel rozumím těm, které Strojek neoslovil kupříkladu kvůli dodatečným poznámkám, z nichž některé jsou naprosto odzbrojující ("Když vás honí vlci, nemáte jinou možnost, než hodit jim něco dobrého na zub a doufat, že než to snědí, stačíte jim ujet. Baron Stelgratz to dobře ví. Právě střílí svou poslední kulku. I to dobře ví."), ale ve většině případů mi přišly hloupé a akorát kazily celkový dojem z četby ("Ne, to ne! Pozor na pusu, Gretl! Zadrž! Neříkej to! ...Ale ne! Pozdě!"). Ale na to existuje jedno hezké řešení - pokud vám dodatky pod čarou lezou krkem, prostě je přeskočte. Někomu by taky mohly vadit vyložené nelogičnosti, nicméně to já naopak oceňuji, protože tyhlety "blbůstky" dávají vyprávění šmrnc a takovou tu správnou kouzelnou atmosféru. A přiznejme si to, atmosféra je jeden z hlavních pilířů, na kterém Pullman svůj Strojek vystavěl.
Abych to shrnula: Zklamala-li vás jiná Pullmanova díla, rozhodně neházejte flintu do žita! Hodinový strojek je úplně jiný, a ač je určen pro děti, myslím, že ho docení i starší čtenáři. A pakliže naopak jste Pullmanovým fandou, rozhodně byste si neměli tohle dílko nechat ujít už z principu. Ale varuji vás - možná, jenom možná budete zklamáni.

Scarletty
17.10.2011 5 z 5

Tato kniha je úžasná, celý příběh do sebe plynule zapadá.
Je strašidelný, romantický a napínavý zároveň. Jakmile přečtete první stránku, toužíte přečíst i další.
Na začátku se zdá, že jsou příběhy zcela odlišné, že do sebe nezapadají, ale když to dočtete, dojde vám, jak úžasně jsou všechny příběhy spojené v jeden :).
Doporučuji přečíst všem, kteří mají rádi fantasy spolu s trochou tajemna.

Andrys
26.01.2011 5 z 5

Útlá knížečka psaná stylem písma spíš pro devítileté děti, i když píší pro čtenáře od 11let. Ale příběh splňoval to co sliboval. Děj hezky plynul jako čas odtikávaný hodinkami a najednou byl konec :).