Hodinový strojek aneb Příběh na jedno natažení
Philip Pullman
Některé příběhy jsou jako hodinový strojek. Natáhneš je a ony jdou, ubíhají a nic je nezastaví. Hodinářský učedník, mechanický rytíř v brnění, malý princ se strojkem místo srdce a tajemný doktor Kalmenius, o kterém se povídá, že je to sám ďábel… Vezmeš tyto postavy, usadíš je ve vyhřátém hostinci uprostřed zasněžené zimní krajiny, otočíš klíčkem a tím v nich probudíš život. Pojednou se začne odvíjet vzrušující romantický i strašidelný příběh, nezadržitelně, tik tak, jako neúnavný hodinový strojek. Brilantní vypravěčské umění světoznámého britského spisovatele ocení malí i dospělí čtenáři. Mrazivý příběh z pera jednoho z nejslavnějších současných světových spisovatelů se dostal do užší nominace na Whitbread Award a na Carnegie Medal. Dočkal se také několika divadelních i dvou operních adaptací.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2019 , ArgoOriginální název:
Clockwork or All Wound Up, 1996
Což o to, příběh sám o sobě je pěkný - zajímavý a dobře napsaný - taková pohádkově strašidelná variace na faustovské téma.
Jen bych vyškrtala vypravěčovy vysvětlující komentáře "klubu nechápavého diváka", které hned člověku naservírují, co si má myslet, a nenechávají prostor pro to, aby si čtenář udělal svůj názor sám. Je přeci daleko lepší, když se děti (kterým je kniha primárně určena) naučí přemýšlet a přicházet si na věci samy, než aby jen pasivně přejímaly něčí předžvejkané názory.
Škoda - myslím, že tudy by se literatura vydávat neměla; a to nemluvím o laciné přihlouplé zmínce o psaní projevů pro politiky :(
---
„Lidé se tlačili jeden na druhého, všichni s tváři obrácenou vzhůru, jako pole slunečnic.“
I když dávno nejsem dítě ani mládež, pro mne originální, kouzelná a poetická pohádka, navíc v krásném provedení. Trochu mi připomněla Gaimanův Hvězdný prach.
Jedna z mála knih, kterou jsem četla několikrát. Máte ji přečtenou za chvilku, ale příběh ve vás doznívá ještě dlouhou chvíli potom. Moc milá kniha nejen pro děti.
Maličká knížečka s bohatým dějem. Dějem tak napínavým, že nevíte, jak vše dopadne. S osudem postaviček si zahrává sám dábel. Kladně hodnotím i obálku knihy a ilustrace.
Wow...Mrazilo mě od začátku do konce. Kouzelně napsané, z části pohádkové z části hororové, od obojího tak akorát. Chytne a nepustí, přesto, že je kraťoučká, budu na ni dlouho vzpomínat.
Tyhle příběhy mám rád. Vzpomněl jsem si na podivnou knihovnu nebo jak se to jmenovalo. Na první pohled je příběh obyčejný, ale ..... stačí druhý druhý a třetí abyste zjistili, že obyčejný rozhodně není. Vnímání detailů, to je to co mě na takových knihách baví. Drobnosti které podtrhují atmosféru, jako je kresba, vsuvky vypravěče a třeba taková blbost, jako odpočítávání stránek. Dokonalý! Vždyť jinak to ani být nemůže! Na začátku natáhnete strojek ..... a ten pomalu ale jistě odpočítává tik tak tik tak ke svému nevyhnutelnému konci.
Doporučuji. Rozhodně to bude příjemně strávená hodinka (dvě jestli jste ve čtení takoví šneci jako já).
Přesně tenhle typ příběhů zbožňuju. To znepokojivé tajemno a zajímavý formát byly skvělě udělané.
Navíc bylo fajn si zase po letech od Pullmana něco přečíst. Nejsou to přelomové náměty, ale on je zvládá přelomově.
Kouzelná knížka. Pulmann je očividně mistr vypravěč (pro mě první z jeho příběhů, rozhodně ne poslední). Argo navíc odvedlo úžasnou práci (četl jsem jeho vydání z roku 2019), hlavně ilustrátor a grafik v jedné osobě. Mohu jen doporučit. Půvabná jednohubka.
Andersenovský příběh, pohrávající si s motivem času na několik způsobů. Jednohubka ke kávě. Nic úchvatného, ale čte se dobře.
Má první kniha od tohoto britského autora a doufám, že také ne poslední. Hodinový strojek je příběh na jedno přečtení. Je v něm tajemno, chamtivost, láska, přátelství. Sice mě to úplně neohromilo, ale ocenila jsem, že i na tak malém prostoru autor vykreslil onu pochmurnost děje a prolínání se pohádky se skutečným světem. Určitě se poohlédnu po dalších Pullmanových knihách.
Fritzův smyšlený, avšak nedokončený, příběh začíná napínavě. Publikum je opět nadšeno jeho vyprávěčským uměním. Napětí však vystoupá do nečekané výše v momentě, kdy se jeho příběh rozeběhne svým vlastním životem. Ožívají v něm postavičky, poháněné hodinovými strojky. Ožívají! Mohou tedy i umřít? Jsou jako lidé, dobří i zlí. A co když je chce někdo využít ve svůj vlastní prospěch? A lze takovou postavičku přeměnit na skutečnou bytost? Pullmanův příběh je krátký, napínavý, nabitý energií a především fantazií. V neposlední řadě u něj příjemně plyne čas, tik tak tik tak ...
Zvláštní, ale ne tak dobré, jak jsem čekala. Kniha mi přišla poněkud ošizená o hloubku, i když chápu, že jako dětská literatura asi nemohla úplně zacházet do detailů. Docela se mi líbila, ale TOP to nebyl.
Zaslepeně dávám čtyři hvězdičky, protože jsem se na knížku nesmírně těšila, avšak byla jsem mírně zklamaná. Jako taková je knížka nádherná. Líbí se mi i detail opačného číslování stránek (odpočítávají čas do konce příběhu).
Nicméně samotný příběh je hodně pohádkový a ne tak moc strašidelný, jak se snaží působit. Zkrátka docela příjemné odpočinkové čtení, které odvede myšlenky od bolesti zubů.
Všímavý čtenář pochytí i fakt, že stránky knihy odtikávají stejně, jako natažené ručičky odpočtu. Vizuelně se mi kniha líbí, nicméně obsah byl...no hezká pohádka, rozhodně nic strašidelného, s postavami si nestihnete udělat ani trochu silné pouto, tzn. že pokud chcete oddychovku na 15 minut čtení, tohle doporučuji. Příběh byl originální a hezký, ale jak říkám, čekala jsem nějaký větší horor.
Pěkná kniha , ale pro mně spíš průměr. Asi je to proto , že mi fantasy žánr moc nesedí. Zato ale obdivuji malou Gretl , která chtěla všem pomoci . Tahle postava se mi moc líbila .
2007 | Zlatý kompas |
2007 | Jantarové kukátko |
2007 | Jedinečný nůž |
2007 | Temné hmoty |
2002 | Rubín v kouři |
graficky je knížečka opravdu nápaditě připravena (černobílo-červené nebo modré dřevoryty, promluvy vypravěče ke čtenáři jiným fontem, číslování stránek pozpátku jako odpočítávání času atd.), ale příběh samotný mě neoslovil: začíná to jako E. T. A. Hoffmann, pokračuje jako Goethův Král duchů a končí jako Pinocchio...
...pro menší děti je zápletka kvůli střihu a návaznosti časových rovin příliš složitá a symbolika postav, jakož i motivace jejich jednání neprůhledná, na tolik "a proč?" se vám nebude chtít odpovídat