Holly

Holly
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542228/bmid_holly.jpg 4 401 401

Holly Gibneyová (SK) série

< 3. díl

Holly Gibneyová sa vracia a má za sebou dlhú cestu. Z ostýchavej, ale odvážnej samotárky sa stala najprv partnerka v detektívnej agentúre Billa Hodgesa a nakoniec úplne samostatná, bystrá a občas aj poriadne drsná súkromná vyšetrovateľka. V novom Kingovom románe musí celkom sama čeliť dvom nepredstaviteľne zvrhlým a geniálne nenápadným protivníkom. Keď sa Penny Dahlová obráti na detektívnu agentúru Stratení nájdení s nádejou, že vypátrajú jej nezvestnú dcéru, Holly nie je veľmi naklonená prípad prijať. Jej kolega Pete dostal covid, nedávno jej zomrela matka, s ktorou mala komplikovaný vzťah, a čaká ju dlho plánovaná dovolenka. Niečo v zúfalom hlase Penny Dahlovej jej však nedovolí odmietnuť. Len niekoľko blokov od miesta, kde Bonnie Dahlová zmizla, bývajú vysokoškolskí profesori Rodney a Emily Harrisovci. Týchto uznávaných osemdesiatročných akademikov spája v celoživotnom manželstve oddaná láska, ale aj temné tajomstvo. Čo sa skrýva za stenami ich suterénu a ako to súvisí s Bonnie? Na rozlúsknutie tohto orieška musí Holly vynaložiť všetku svoju trpezlivosť a inteligenciu, inak jej hrozí nebezpečenstvo.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Ikar (SK)

Holly, 2023

B4LU
05.02.2025 4 z 5

Zajímavý nápad, ale je trochu škoda, že už anotace na obálce tu pointu trochu vyzrazuje (a ani kniha samotná s ní nedělá nějaké tajnosti). Je to tedy spíš napínavé sledování, zda hrdinka povedené staříky dopadne, a co ještě před tím stihnou napáchat.
Trochu mi tam vadilo to Hollyino smiřování se se smrtí matky (na příběh to nemělo žádný vliv a bylo to v podstatě jen hluché místo) a pak "schovávání se za motorovými pilami" (byť bylo vtipné, že i když si z toho autor dělá srandu, tak to pak sám i předvede).

Jo, a ten covid. Je tam všudypřítomný. Stejně tak roušky, očkování, karantény, dezinfekce, plné nemocnice. Jenže tak to v 2021, kdy se příběh odehrává, prostě bylo. I k tomu se King vyjádřil: "Až bude po všem, nikdo neuvěří, že se to doopravdy stalo." To brblání některých tady mu dává za pravdu a připadá mi velmi vtipné.

pazdy15
29.01.2025 5 z 5

Super nápad a neotřelá zápletka. Velmi sympatický návrat k Holly, Barb, Jeromovi :) Celkově mě to moc bavilo, přesně taková zvrácenost se očekává od Mistra, těší mě, jak King pořád píše a píše a je to pořád velmi kvalitní.

Appipi
29.01.2025

Propagace očkování skoro na každé stránce, což bylo nesmírně otravné. Zajímalo by mne, jak na to autor pohlíží s odstupem času, kdy vyplula na povrch spousta faktů o covidu. Můj oblíbený autor ze sebe udělal blbce.

Karoll_ina
24.01.2025 3 z 5

(SPOILER) Knihy od Kinga mám ráda, tato však byla slabší. Rychle se četla, ale trochu mi vadilo, že příběh je zasazený do doby covidu o které se tam furt zmiňuje. To bych klidně vynechala. Jinak příběh napínavý, ikdyž konec zrychlený a trochu mě zklamala hlavní hrdinka, že se nechala chytit.

TheDoll
14.01.2025 3 z 5

Kniha se mi do rukou dostala zcela omylem. Mojí babičce ji půjčila její kadeřnice a babička ji půjčila mně. Jinak bych si knihu asi nikdy nepřečetla. A o nic moc bych nepřišla. Nepřišlo mi moc logické jak se Holly dopátrala vrahů, ještě k tomu se nechala chytit, což mě na detektivkách spíš obtěžuje, než že by mě to navnadilo číst dál. Navíc se ztotožňuji s tím co v komentářích už padlo - nebavil mě ten tu a tam prosvítající covid.

vlasta88
14.01.2025 2 z 5

Shrnuto: covid, roušky, vakcíny, zdravení loktem, politika a trochu toho black lives matter. Jo a někde v pozadí celkem dobrý detektivní příběh. K dočtení knihy už jsem se vysloveně musela nutit.
Doporučila bych knihu? Ne. A je úplně jedno, na které straně názorového spektra se člověk nachází.

iveta3689
14.01.2025 3.5 z 5

Kdyby nešlo o Kinga, tak to nedočtu. Agitka kolem covidu byla dost na sílu, i když s autorovými názory celkem souhlasím. Na lidi s opačným názorem musí kniha působit jako červený hadr na býka. Holly není moje favoritka, je dost protivná, kniha mě moc nebavila a bylo mi i jedno, jak dopadne.

jiri77
13.01.2025 3.5 z 5

Tak jsem po delší době sáhl po knize od Stephena Kinga, hlavně díky čtenářské výzvě. Kniha mě celkově bavila a splnila ,co jsem od ní očekával. Hodně mi vadilo ,že mi příběh rušil covid-19 a politické názory, rozumím tomu, že se kniha odehrávala za covidového období a nelze ho úplně vynechat, ale na mě ,tam toho bylo moc ,až mě to obtěžovalo při čtení. Jinak mohu knihu doporučit.

Aleen
11.01.2025 4 z 5

Po dlouhé době jsem Holly Gibneyovou moc ráda opět potkala. A i když mi Bill Hodges chybí, stejně jsem i jeho na stránkách této knihy vídala.
Přestože se pointa poměrně brzy provalila, čtení mě bavilo. Tady nebýt té neskutečné agitace za očkování proti Covidu. Ačkoliv chápu, že to má být postoj hrdinky k problému, ta potřeba neustále zdůrazňovat tu "jedinou a správnou" cestu ke zdraví, přinesla stržení jedné hvězdičky. Román nepostrádá napětí, gradaci, kus tajemna a zvrácenosti. Takže: super detektivka (lepší je číst až po předchozích třech z řady Pan Mercedes).

barbora7435
03.01.2025 5 z 5

Výborná knížka, kvůli recenzim jsem ji odkládala, pak mě to mrzelo. Příběh mě vtáhl hned od začátku a nemohla jsem se odtrhnout. Covid-19 mi v knize nevadil, myslím, že přesně tak by ho Holly vnímala.

danny_21
02.01.2025 3.5 z 5

(SPOILER) Časy, kdy nám Štefan chrlil jednu bombu za druhou jsou nenávratně pryč, co si budeme. Netuším, kde se v něm vzala ta touha pustit se na kriminální půdu a ještě k tomu navrch nám opakovaně servírovat takovou neslanou, plnou traumat puťku Holly, která je u mě děsně nesympatickou a neatraktivní postavou. Naštěstí to alespoň drží nad vodou čistého středu solidní krvavý náměť vraždících staříků, hledající elixír mládí v útrobách spoluobčanů, že jsem jednu chvilku uvažoval, že tam vrazím o hvězdu víc, no dal jsem jen půlku navíc, za rušivé covidové pozadí a za chabé, leč čekané zakončení u seniorů - 60 %

jindrich5708
02.01.2025 4 z 5

Skvělé čtení a neskutečná Holly. Jednu hvězdu ubírám za politiku a covid19 a vše s ním spojené. Ale pak si říkám, že máš doma super román, který ti tuhle zvláštní a divnou dobu, na kterou se nikomu nechce vzpomínat a každý doufá, že už se nikdy nebude opakovat, připomene.

Šura
01.01.2025 4 z 5

Dlouho mi trvalo než jsem se do nové knihy Stephena Kinga začetla. Potom už to šlo samo. 4 hvězdičky. Poslední kniha loňského roku.

richard7959
31.12.2024

Vypadá to, že Stephen King má nějaké PTSD z koronavirové krize a Donalda Trumpa. Doslova se o tom zmiňuje na každé třetí straně. Lidé bez roušek a očkovacího průkazu a podporovatelé Trumpa = rozvraceči slušné americké společnosti. Nemám nic proti tomu, když někdo vysloví svůj názor, ale vadí mi, když mi ten názor cpe každých pět minut a úplně stejným a nevzrušujícím způsobem zaseklé gramofonové desky. Šíleně rušivý element už po nějakých 60 stranách. Snad nebude hůř...

VáclavSuk
28.12.2024 4 z 5

King dokazuje že i v pokročilém věku je schopen vytvořit skvělý, děsivý a napínavý příběh. Holly je výborně napsaná kniha, jediné co mi jemně vadí je omílání pandemie covidu-19 a vyjadřovaní Kingova politického názoru skrze postavy. Ale to není žádná závažná újma této knihy. Myslím že ji mohu s klidným srdcem vřele doporučit. VS

Ivan F
26.12.2024 4 z 5

Vesmír nám občas hodí lano - toto definitívne platí aj pre spisovateľov, pána Kinga nevynímajúc. Vo veku 75 rokov naklepal svieži príbeh a ja, ako jeho verný čitateľ, som mu ho zblajzol. Musím vyzdvihnúť, že aj keď ma občas zmienky o covide (na toto obdobia nerád spomínam) skutočne štvali, tak to má Stephen v hlave upratané a vie kam chce patriť, a kde sa v skutočnosti nachádza - skrátka žije na planéte plnej zla a hlupákov a je si toho vedomý. Ďalšie, čo musím oceniť je to, že kniha má (teda na Kinga určite) vydarený záver, nepláca sa v tom a čitatelia a čitateľky vedia, že sa v budúcnosti so slečnou Gibneyovou stretnú. Hoci ja k Holly stále nemám vrelý vzťah ako jej stvoriteľ, tak sa postupne mení z chladného, ktorým bol na začiatku, na mierne vlažný a v podstate, sa na ďalšie stretnutie s ňou pomerne teším. Asi tak.

P.S. Ako vždy si tým, čo knihu kritizujú, dovolím pripomenúť, že nemôžu očakávať stále toho istého spisovateľa, každý z nás sa časom mení, aj Stephen. A aby som to ešte viac zdôraznil, nuž, nech skúsia napísať nejakú knihu, či bude aspoň spolovice taká dobrá ako táto - hoci budú mať len polovicu rokov, nepodarí sa im to.

DenisaV
25.12.2024 4 z 5

Knížka mě moc bavila. Příběh super, děj odsýpal, závěr fajn. Přesto tentokrát nemůžu Kingovi udělit pět hvězdiček.
Je skvělé, když si autor dá tu práci a zasadí děj do kontextu doby. Ale věnovat tolik pozornosti covidu mi přišlo trochu zbytečné. Nejvíc mě bilo do očí, že Holly, dvakrát očkovaná, která si s nikým ani ruku nepodá a roušku také nesundavá, se každý den vesele stravuje v Burger Kingu. To trochu ubíralo na hypochondrii a strachu hlavní hrdinky a více čtenáři ukazovalo autorův názor.
Takže souhlasím s ostatními, covidu v knize mohlo být méně, nebo za mě alespoň v jiné formě. Jinak bych dala klidně i pět hvězd.

zpevSusannah
18.12.2024 4 z 5

Tohle byl takový slabší King, ale stále dobrý.
Ano, úplně TOP formu už má král hororů a thrillerů možná za sebou, ale i toto mě baví!
Holly je osoba, která je mému srdci blízká. Její jinakost je její síla a baví mě sledovat, jak s tím dokáže pracovat.
Samotný příběh byl zajímavý, snadno se četl. Párkrát jsem ale spadla do nudných pasáží a covidová problematika v knihách mě moc nebaví...
Za to strhávám hvězdičku, ale přesto, pane Kingu, děkuji za příjemný čtenářský zážitek!

Janadvorackova
18.12.2024 4 z 5

Předchozí knihy série jsem nečetla, ale není to potřeba.
Sice se objeví jakési zmínky o dřívějších případech, ale spíš jako vábničky.
Příběh se četl skvěle. Zasazení do doby covidu mi nevadilo, vlastně to tam mělo svůj smysl. Dneska už si asi málokdy vzpomeneme, co jsme všechno museli a nesměli, měli a nedělali :).

Merlin_CZ
17.12.2024 5 z 5

fajn díl, jen to neustálé řešení covidu, roušek a očkování bylo vcelku otravné a mám pocit, že kdyby se tohle vynechalo, tak má kniha poloviční objem.