Hořící drát
Jeffery Deaver
Případy Lincolna Rhyma série
Je to zbraň neviditelná a současně všudepřítomná, bez níž by moderní společnost nemohla existovat: elektrická rozvodná síť. Vrah využívá obrovských a přesně mířených obloukových výbojů s tak vysokým napětím a teplotou, že se při ní taví ocel a lidé začínají hořet. V jiném případě zase vrah přehodí pár drátků a náhle může být vražedným nástrojem vana, počítačová klávesnice nebo obyčejná stolní lampa... První strašlivý útok, při němž se autobus městské hromadné dopravy proměnil v hromadu roztaveného kovu, považovali oficiální činitelé za teroristický útok. K vyšetřování byl okamžitě přizván Lincoln Rhyme, který i tentokrát vysílá do terénu Amélii Sachsovou a Rona Pulaského. Zatímco se útoky zběsilým tempem šíří po celém městě a na policii začínají docházet vyděračské dopisy, tým kriminalistů bojuje s časem a snaží se na základě minima důkazů dopadnout vraha. Anebo je vrahů víc...? Už tak složitou situaci ještě více komplikuje fakt, že Rhyme zároveň působí jako konzultant při vyšetřování dalšího případu, jehož protagonistou je muž s přezdívkou Hodinář - jeden z mála padouchů, jimž se kdy podařilo z Rhymovy sítě uniknout...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2010 , DominoOriginální název:
The Burning Wire, 2010
80% - I tentokrát se autorovi podařilo vybrat si zajímavé téma - vraždy pomocí elektrického proudu, přičemž v tomto pokračování detektivních hádanek rozplétaných Lincolnem Rhymem a Amélií Sachsovou mě asi víc než kdy předtím fascinovalo, do jaké míry je Deaver schopný (a hlavně ochotný:-)) si podrobně nastudovat aspekty toho, o čem píše - zde tedy elektrického proudu, jeho výroby a vedení z elektrárny přes rozvodny až do poslední zásuvky, obloukových výbojů a dalších nebezpečí s elektrickým proudem spojených a možností, jak se nenechat proudem zabít. Škoda jen, že se to dost dlouho motalo kolem nudného podezřelého a jeho celkem nezáživného motivu, nakonec se sice podle očekávání objevil Hodinář, ovšem podobně jako v románu, kde se objevil poprvé, jsem s ním měla problém, že na můj vkus dělá věci prostě strašně moc překombinovaně. Až tak, že na to Rhyme (a s ním i pozorný čtenář) vždycky dost snadno přijde.
Jako dobrý. Jen si pořád myslím, že tolik 'překvapení' a zvratů snad ani není ku prospěchu věci (radši bych si víc četla o vyšetřování, než abych si třikrát řekla 'no jo, to mě zase, lišák, doběhl' a celou dobu byla až zbytečně podezřívavá, co je zas jinak, než jak to má vypadat :-D). Ale všechny hlavní členy týmu (především Thoma) mám moc ráda :-).
Po deváté musím zhodnotit jako SUPER =) Devět knih od tohoto autora přečteno a všechny byly výborné. Nejvíc mě baví, že všechny se vztahovaly k jinému tématu. Tento k elektrice. A ten konec.... I když znáte Deaverovy konce, přesto Vás zase doběhne a překvapí, teda alespoň mě =) Opravdu stojí za přečtení, Doporučuji číst sérii od prvního dílu, přece jenom se v knihách prolíná vztahová linka.
Téměř každé Deaverovo slovo má elektrizující sílů, u které hrozí, že obloukovým výbojem zasáhne dalšího zvědavého čtenáře jako mě :).
Přestože zde tentokrát byly sem tam pasáže, které mi přišly nudné a po deváté opět stále stejné, musela jsem knihu ohodnotit 5 hvězdičkami. A to hlavně proto, že tu opět zářil dokonalý padouch, který si navíc vybral nečekanou a originální zbraň. Miluju tyhle vychytralé zločince.
Devátý díl a znovu mistrně vymyšlená zápletka a především vražedná zbraň. To co nám slouží každý den a bereme jako samozřejmost, nás může zákeřně, neočekávaně a kdekoliv zabít. Ani tentokrát se neobejde Deaver bez známého schématu s vynikajícími dedukcemi geniálního Lincolna a s několika překvapivými zvraty na posledních stranách, ale právě proto ho tak ráda čtu a zároveň pokaždé žasnu nad jeho hlubokými znalostmi z různých oborů.
Dá se říct, že tahle kniha mne naučila respektu k elektřině....a k lidem, kteří s ní umějí zacházet.
I mistr elektrikář se občas usmaží hořícím drátem. J. Deaver patří mezi nejoblíbenější spisovatele, ale tady zbyla z jeho klasického receptu jen ubohá kostra - nudný příběh s necharismatickým padouchem a otravně tápajícími vyšetřovateli. Nikomu nefandíte, o nikoho se nebojíte, je vám úplně jedno, jak to skončí a závěrečný zvrat mizérii jen završí.
Je to fikce - to beru. Ale způsoby ničení lidského organizmu za použití elektřiny jsou hodně přeháněny. Autora mám rád, dvojici hlavních hrdinů také, kniha je dobře napsaná, ale mám pocit, že nás napíná trochu nefér - no fair. Ale dalším knihám autora se vyhýbat nebudu.
Kriminalista Lincoln Rhyme je se svým týmem postaven proti zákeřnému pachateli, který používá strašlivou zbraň - elektrický proud. Určit jak a kde uhodí příště je téměř nemožné, elektrické kabely jsou doslova všude. Pachatel stupňuje své požadavky, jejichž splnitelnost není reálná. Jaký to má všechno smysl a co za tím stojí?
Deaver si s námi hraje, vodí nás od jedné falešné domněnky ke druhé, abychom v samém závěru dospěli k šokujícímu rozuzlení. Jako vždy nám dopřeje výborný čtenářský zážitek (včetně triků a fíglů spojených s elektrickou sítí a proudem, který v ní dovádí).
„Časy se mění. A my se musíme změnit taky. Bez ohledu na rizika. Bez ohledu na to, čeho se musíme vzdát.“ LR
Ačkoliv mi téma elektřiny není blízké, líbila se mi kniha více než Iluze, ačkoliv její námět mi je podstatně bližší.. Moc mě nepřekvapilo Linkovo nalákání pachatele, to se trochu opakuje. Naopak se hezky vyvrbila Ronova autonehoda a odhalení teroristické skupiny :-)
Něco mi říkalo, kdo by mohl být pachatel a trefila jsem se... ale způsob mě jako vždy překvapil :-) super čtení plné zvratů
Na mne příliš komplikované a nebyla jsem schopna posoudit, jestli všechny ty technikálie s elektřinou jsou vůbec možné...mám radši jiné Deaverovy knížky...
Kniha dobrá,ale vražda elektřinou?Komplikovaný děj a popisy.Uvidíme v závěru knihy?Až se začne,případ rozplétat.Obaly knih,jsou navrženy dobře.Zjistila jsem,že stejnou hořící ruku,má na obalu knihy i český spisovatel a záhadolog Arnošt Vašíček. Děje knih často vleklé a komplikované,tak,jako tento.Proto jsem knihu,zatím,odložila.Nedá se číst v kuse.Je náročná.Nakonec jsem se rozhodla dát knize druhou šanci.
thrillery sérioví vrazi plánovití, inteligentní vrazi elektřina detektivní drsná škola krimi kriminální thrilleryAutorovy další knížky
2014 | Sběratel kůží |
1999 | Tanečník |
2016 | Sběratel kostí |
2019 | Hra na nikdy |
2000 | Prázdné křeslo |
Opět skvělý napínavý díl až do konce který mě zcela pohltil. Jen ty odborné části věnující se elektrice jsem se ani nepokoušela pochopit protože fyzika byla vždy moje nejslabší stránka. Zato ten konec, za ten bych dala šestou hvězdičku a díky němu se ještě víc těším na další díl.