Hořkosladká vůně vanilky
Romana Vaverová
Hořkosladká vůně vanilky je historický román z Opavska, který se odehrává na konci 19. století. Jednou z hlavních postav je Marie Fiedorová, živnostnice a matka třech synů, která vybudovala moderní podnik na výrobu oplatek, tedy předchůdce dnešní Opavie. Román seznamuje čtenáře také s několika významnými osobnostmi Rakouského Slezska a nastoluje otázky, které jsou aktuální dodnes – otázku osobní svobody, vzájemného respektu či schopnosti po životních karambolech znovu povstat a najít nový cíl.... celý text
Krásný historický román z oblíbené Opavy. Autorka do knihy vložila nejen zajímavě zpracovaný příběh nejedné rodiny, ale také mnoho historických zajímavostí a faktů.
Kniha je krásným doplněním informací o jedné éře v Opavě. Četla se sama, prokládání příběhů více postav mě bavilo, obzvlášť když se jednotlivé příběhy postupně spojily.
Vřele doporučuji milovníkům historických románů!
Opava historické romány Opavie Marie Fiedorova Rakouské Slezsko
2023 | Železné katedrály |
2022 | Mýtus o Atlantidě: Chrámová škola |
2023 | Sára a království sedmi kamenů |
2024 | Hořkosladká vůně vanilky |
2023 | Uroboros |
Podobně jako předchozí román Vítkovické katedrály měla kniha spád. Krásné čtení na víkend, u kterého mě opravdu honila mlsná. Krásně propojeno s osudem spisovatelky Marie Stony s odkazy na její světoznámé přátele, kteří navštívili třebovický zámek. Stejně jako u Vítkovických katedrál zde autorka za každou kapitolou doplňuje stručné poznámky o historických postavách a faktech, které jsou v dané kapitole zmíněné.