Hory, mlha, láska a já

Hory, mlha, láska a já
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532485/mid_hory-mlha-laska-a-ja-65d3c96cbe567.jpg 4 52 52

Hlavní hrdinka má pocit, že ji její manžel sotva vidí a vnímá. Touží po větší sounáležitosti, otevřeném dialogu s ním, a po něze. V naději, že k sobě zase najdou cestu, objednala pro oba víkendový pobyt v horách. Jenomže jejich společná krátká dovolená se již od začátku vyvíjí poněkud nešťastně: zatímco ona chce jít na pěší túru, on má v plánu strávit den na horském kole, načež se spolu pohádají. Žena se tedy vydá na cestu sama a přitom objeví kamenný kruh se záhadným nápisem. Setkává se tam se starým mužem, který před mnoha lety, stejně jako ona, prožíval hlubokou manželskou krizi. A který jí prozradí, že právě na tomto místě našel klíč k lásce.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kazda

Die Berge, der Nebel, die Liebe und ich, 2024

Boboking
27.09.2024 3 z 5

Prostě klasická motivační kniha, o sebezdokonalování partnerských vztahů. Jako chodec jsem ocenil především propojení s turistikou. Nějak neurazila, ani nepřekvapila. Prostě my muži nejsme tak empatičtí :-)

kikies
19.09.2024 5 z 5

Mám knihy od Tessy Randau ráda. Přinutí Vás zamyslet se nad na první pohled jasnými a samozřejmými věcmi a podívat se na ně trochu jinýma očima. Díky tomu si možná uvědomíte, co lze dělat jinak, případně lépe. A nejlepší na tom je, že k tomu nepotřebuje stovky stran, na kterých omílá stejné myšlenky pořád dokola. Její knížky zvládnete klidně za jedno odpoledne a to je mi velmi sympatické. Ne, není to žádný zázračný recept, jak napravit pošramocené vztahy, je to jedna z možností, jak začít pracovat na zkvalitnění svého života tím nejjednodušším, ale zároveň nejzásadnějším krokem - kritickým zhodnocením svého vlastního přístupu.

veriszv
18.09.2024 3 z 5

Krátká knížečka, která je zamyšlením nad vztahy.
Občas je fajn, se pokusit nahlédnout na vztah z nadhledu a taková túra v horách, k tomu může pomoct.
Myslela jsem, že se v této knize bude ukrývat příběh. Ten tam sice byl, ale spíš jako podpůrná berlička pro jednotlivé myšlenky.
Knížka tak na mě místy působila trochu moc na sílu, uměle a spíš jako taková příručka, co se snaží tvářit jako příběh.
Pokud máte tento typ knih rádi, proč ne. Mě to příliš nenadchlo.

Atisa
07.09.2024 5 z 5

Knihy od Tessy Randau jsou inspirativní. Bylo tomu tak i u této knížečky. Četla se rychle. Psychologické koncepty v ní uvedené jsou možná známé, každopádně některé z nich jsem neznala. Přišlo mi to zajímavé. A věřím, že v knize je ukrytá pravda. Na každém manželství se dá takto zapracovat.

Kristy.Seb
06.09.2024 5 z 5

Naslouchejte, dívejte se, vnímejte - a pochopíte.

Ale co je tedy reálné? to, co vidíte vy, nebo to, co vnímá moucha?
Ani jeden z nás nevidí realitu. Realita vůbec neexistuje.
Není pouze jediná realita, nýbrž nespočet, které existují vedle sebe. Je jich tolik, kolik je na této krásné planetě živých bytostí. Protože žádné dvě z nich nevidí, neslyší a necítí naprosto stejně.

Některé věci existují, aniž bychom si to uvědomovali.

Čím tišší jsme, tím více toho slyšíme.

Lidé, kteří vůči sobě stojí v nějakém vztahu, tvoří systém. Nejmenší z nich tvoří dva lidé. Každá akce a reakce má přímý vliv na celý systém. Když něco změníte, dá se do pohybu i váš manžel. Sám od sebe. Jen tak může vzniknout něco nového, pozitivního. Vše, co tomu druhému vnucujeme, jen prohlubuje rozkol mezi námi. Pouze pokud si vzájemně poskytneme dostatek prostoru, můžeme jako pár s tím druhým, a díky tomu druhému, růst.

Opět skvělé. Nebude na škodu si tuto knihu každý měsíc přečíst znovu. :)

Cara.17
18.08.2024 5 z 5

"Naslouchejte, dívejte se, vnímejte - a pochopíte."

Na začátek je potřeba říct, že na opravdu vážné problémy v manželství/partnerství jako je např. domácí násilí, nevěra, silná nenávist a opovržení vůči partnerovi anebo stav, kdy jeden či přímo oba odmítají nešťastné soužití jakkoli řešit, bude asi toto dílo krátké.
Na druhou stranu - pokud je na tom někdo se svým partnerem obdobně jako hrdinka knihy (tj. vztah ještě není na bodu mrazu) a čekal, že tu najde recept na šťastné manželství nebo rady s okamžitou účinností pro zažehnání krize, pak bude taktéž zklamaný.
Osobně si totiž myslím, že nic takového ani neexistuje.
Na jakémkoli vztahu - ať už partnerském či rodinném - člověk musí pracovat každý den, aby správně a zdravě fungoval. Zkrátka to není o tom, že se týden nebo dva budeme snažit a máme hotovo. A přesně to se nám snaží říct Tessa Randau ve své druhé knize.
Autorka nás tu podobně jako v díle Les, čtyři otázky, život a já seznámí s hlavní hrdinkou, jejím životem a ne příliš spokojeným vztahem a poté pomocí rozhovorů s druhou "moudřejší" osobou osvětluje, v čem tkví problém a jak se dá řešit.
Velkou pochvalu si zaslouží pozvolná plynulost konverzace, díky níž čtenář zvládá její obsah dobře vstřebat a přemýšlet o něm.
Také bylo skvělé, že autorka poukazovala na důležitost naslouchání, komunikace a minulosti. Je až děsivé, jak moc nás ovlivňuje a tvaruje to, co jsme zažili v dětství. A co se týče komunikace - je neméně alarmující, kolik konfliktů, hádek a nedorozumění vzniká právě z jejího nedostatku a de facto zbytečně...
Mohla bych tu napsat ještě víc věcí, které mě zaujaly a jsou pro zdravý vztah nezbytné, ale bude lépe, když se o nich dočte každý sám.
Jen dodám, že kniha Hory, mlha, láska a já se mi velmi líbila, považuji ji za velice přínosnou a pokud od této autorky vyjde něco dalšího, ráda po tom sáhnu.

Sablu
15.08.2024 4 z 5

Kniha přečtená za jednu delší cestu vlakem. Kniha je plná krásných myšlenek nad kterými stojí za to popřemýšlel. Stojí za přečtení.

aljoska83
14.08.2024 2 z 5

Kniha na jedno odpoledne. Ničím mě nenadchla. Jsou lepší knihy tohoto stylu. Za mě zklamání.

New-radus
12.06.2024 4 z 5

Další kniha, u níž jsem měla pocit, jako bych byla hlavní hrdinkou já sama. Přečetla jsem ji za jediný den. Jednu hvězdičku odebírám za převzetí Pěti jazyků lásky. Klidně stačilo originální pojetí subjektivní perspektivy.

Martule44
29.05.2024 4 z 5

Každý by měl občas nahlédnout do nitra vlastní duše a začít sám u sebe, než bude poukazovat na chyby druhých.
Ve vztahu to bývá složitější, léta ubíhají, spoustu toho bereme jako samozřejmost a přestáváme komunikovat. To je myslím hlavní kámen úrazu, nikdo totiž do hlavy druhému nevidí...
Autorka svým počinem dává nahlédnout do jednoho takového vztahu a pěkně ho rozebírá. Ač něco takového sama řešit nemusím, byl to zajímavý rozbor myšlenek a vnímání. Poučné:-)

A ty hory k tomu, krásné knižní pozadí!

"Nejde o nějaký boj, o překonávání, nýbrž o splynutí s přírodou. To se nám ale podaří jenom tehdy, když budeme hory respektovat a dodržovat jejich zákony.

"Naslouchejte, dívejte se, vnímejte – a pochopíte.“ – Konečně jsem pochopila."

tulipi
25.05.2024

Malá, útlá knížka "kabelkového" formátu, kterou jsem zhltla během 24 hodin.
Nabízí mnohé myšlenky týkající se mezilidských vztahů. Bavila mne občasná polemika hlavní hrdinky s předkládanými názory i její pochybnosti o jejich smysluplnosti, splnitelnosti, její nedokonalost, chybování... Byla mi touto svou lidskostí ohromně sympatická :)
První kniha autorky mne minula, ale po přečtení této si ji určitě dohledám (už se na ni těším).

MoniMonika
05.05.2024 4 z 5

Tessa Randau nás ve své knize „Hory, mlha, láska a já“ zavádí do světa ženy, která cítí, že její manželství ztratilo svou jiskru. Vztah, který kdysi přetékal vášní a společnými sny, se teď stal prázdným a tíživým. Když hlavní hrdinka navrhne víkend v horách, doufá, že to bude šance, jak znovu spojit roztříštěné kousky jejich vztahu. Bohužel se věci zkomplikují hned na začátku, když se její manžel rozhodne strávit víkend na kole, místo aby s ní sdílel chvíle v přírodě. Tato rozdílná očekávání způsobí hádku, která jen prohloubí propast mezi nimi.

Rozhořčená a zklamaná se hrdinka vydává na samostatnou túru a narazí na záhadný kamenný kruh. Tam potká moudrého starce, který ji provází do hlubin vlastní duše. Jejich setkání ji nutí přehodnotit nejen svůj vztah s manželem, ale i celou svou životní cestu. Jeho rady a životní zkušenosti jí dávají nový pohled na to, co znamená láska a jak může být znovu objevena. Randau mistrovsky zachycuje emoce, které provázejí hledání druhých šancí a překonávání krizí. Tato kniha vás dojme, přiměje vás přemýšlet a nakonec vám připomene, že naděje na obnovení lásky je vždy na dosah, pokud se odvážíte otevřít své srdce.

Áňa 998
03.05.2024 4 z 5

Ráda se vracím k autorům, od kterých jsem už něco četla a sedlo mi to. To je případ i u Tessy Randau, od které jsem četla útlou, ale miloučkou knížku Les, čtyři otázky, život a já. Bylo to milé čtení, které mě donutilo se zamyslet. To samé jsem očekávala i od knihy Hory, mlha, láska a já.
Tentokrát kniha vypráví příběh ženy, jejíž manželství neprochází hezkým obdobím. Má pocit, že manželovi je ukradená, že nějaká gesta jsou pouze ze zvyku. Že nedokáží najít kompromis. Nechápe, kam se jejich láska ztratila. Vše vysublimuje v momentě, kdy si manželé vyjedou na horskou chatu. Muž chce jít na kola, žena do hor. A tak se jejich cesty rozdělí.
Žena v horách potká starého muže, se kterým se posléze vydává na cestu. Jejich cesta je plná hovoru a žena zjišťuje, že i stařík před ní prošel manželskou krizí. Je to právě on, kdo jí nejvíce pomůže, díky svým radám, zkušenostem a nadhledu...
Tahle knížka je taková horská terapie. Zavede vás do hor se starým mužem, který plodí jednu hlubokou myšlenku za druhou. Lepší než nějaké sezení!
Co se mi líbí je, že je knížečka malinká, tak akorát do kapsy. Pokud byste ji četli v kuse, asi by vám tak hodinku zabrala. Je neskutečně čtivá a i uvnitř roztomile graficky zpracovaná.
Ale myslím si, že je to taková ta kniha, ke které je třeba se vracet. Zamyslet se nad ní, číst klidně v mezičase i něco jiného, ale hlavně, přemýšlet u ní. Kdo chce, tomu určitě může poskytnout hodně myšlenek.
Další krásná kniha od autorky, stejně jako Les, i tahle bylo hodně poučná a bavila mě. Jsem zvědavá, jestli se od autorky dočkáme něčeho dalšího!

Lutzka
11.03.2024 4 z 5

Milá krátká kniha k zamyšlení nad vztahem, který ubily povinnosti. Putování po horách a náhodné setkání vedou hlavní hrdinku k tomu, aby se na sebe, svého manžela, jejich spory a způsob komunikace podívala z jiného úhlu pohledu. Styl psaní je velmi podobný předchozí knize Les, čtyři otázky, život a já. Za mě 9/10