Hory zpívají

Hory zpívají
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516476/bmid_hory-zpivaji-6461ff9151203.jpg 5 589 589

Rodinná sága o lidské vytrvalosti, křehkosti rodinných pout a odhodlání. Cesta matky, která pro své děti obětuje vše, a spletitá cesta vnučky vyrovnávající se se zděděnou rodinnou zátěží. Kniha Hory zpívají je příběhem několika generací rodiny Tranovy mapujícím téměř celé jedno století vietnamských dějin – od francouzské koloniální nadvlády přes nástup osvobozeneckého levicového hnutí Viet Minh, rozdělení země na severní a jižní část, válku ve Vietnamu až po současnost. Pohnuté dějiny země sledujeme očima houževnaté Dieu Lan a její vnučky Huong. Dieu Lan, narozená v roce 1920, přichází v životě téměř o vše, co měla – o otce, manžela, bratra i nejstaršího syna. Během pozemkové reformy je její rodině zabaven veškerý majetek a ona musí s šesti dětmi uprchnout z rodinné farmy, aby si zachránila holý život. Turbulentní historické změny i nedostatek ale snáší s hrdostí a laskavostí. V 70. letech v Hanoji obchoduje na černém trhu, aby zajistila důstojnější životní podmínky svým blízkým i celé komunitě. Její vnučka Huong začíná dospívat právě ve chvíli, kdy se její příbuzní vydávají bojovat do konfliktu, který rozdělí celou její milovanou zemi i rodinu. Válka ve Vietnamu totiž nebyla pouze mezinárodním ideologickým střetem, ale i občanskou válkou mezi příbuznými.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Jota

The Mountains Sing, 2020

zuza05s
10.03.2025 5 z 5

K velkému zamyšlení mě přivedla otázka na konci knihy, a to, zda by její podoba byla jiná, kdyby vypravěčkami nebyly ženy. Opravdu děkuji autorce za to, že čtenáře příběhem provedly právě babičky s vnučkou, protože knize dodaly na něze a empatii. Dějiny Vietnamu jsem znala obecně ze školy, max. z Forresta Gumpa, a to bylo velké kulové. Vietnamský národ si prošel opravdovými děsy. Nádherný vhled do nitra této země. Dávám 5*.

Kiruška
10.03.2025 5 z 5

Hezká kniha , dobře se četla. Příběh mě vtáhnul . Moc dobře popsaný vietnamský kus historie a nelehký osud postav . Určitě přečtu další knihu od autorky.

martin6849
08.03.2025 4.5 z 5

Super kniha. Tenhle styl vyprávění mám rád a půl hvězdičky dolů jsem dal jen proto, že jsem měl pocit, že tomu ke konci už trošku docházel dech.

Co se Vietnamu týče, škoda, že nakonec vyhrála válku rudá hrůza. Kdyby vyhrál Jih, mohla být z Vietnamu dneska další Jižní Korea nebo Japonsko a svět by byl o trošku lepší. Možná by ani Rudí Khmérové vedle v Kambodži nedělali takové hrůzy. Škoda.

p.stranska
05.03.2025 5 z 5

Krásná kniha, smutný příběh. Nádherně vykreslený život ve Vietnamu. Jeho bolestná minulost, důsledky války, sny a naděje obyčejných lidí. Evropané by se mohli učit od Vietnamců tu rodinnou sounáležitost, pokoru ke svým příbuzným, lásku k předkům. Toto byla další z řady knih, které mě obohatily o vědomosti a donutily mě se zamyslet. Plný počet bodů si určitě zaslouží.

essterkaa
01.03.2025 5 z 5

Tak tahle kniha má opravdu všechno. Mám moc ráda knihy, které jsou zasazené do skutečných událostí a inspirované skutečnými životy. To si člověk užívá krásnou literaturu i se něco přiučí. I když tohle nebylo vždy jednoduché čtení. Knížka měla krásně vykreslené postavy, spletitý děj, napínavost i závěrečné rozuzlení. A ohledně dějin Vietnamu, o těch si moc ráda ještě něco najdu. Díky za krásnou knihu a vřele ji všem doporučuji.

Kokoska92
23.02.2025 5 z 5

Ale nezáleží na tom, jak dlouho či krátce žijeme. Záleží na tom, kolik světla dokážeme dát těm, které milujeme, a kolika lidí se dotkneme svým soucitem.

Strhující příběh popisující čtivou a poetickou formou dějiny Vietnamu. Neměla jsem ani tušení, jak těžce byl vietnamský lid zkoušený. Obdivuji jejich odvahu, sílu a touhu jít dál životem i navzdory překážkám. Je podle mého dobře, že se autorka rozhodla vynést na světlo část dějin, která ležela až doposud ve tmě.

HH77
23.02.2025 1.5 z 5

Souhlasím s Petronela16. I já se do knihy nějak nemohu zacist a v půlce ji vzdávám. Davám hvezdicku a pul za skvělý námět . Jsem ráda, že aspoň z historie Vietnamu jsem g knihy zjistila , ale docitat se mj ji nechce. Na rotdil od jiných čtenářů jsem se do čtení vylozene nutila.

Lokina
23.02.2025 5 z 5

Moc krásná, smutná a emotivní kniha. Je pravda, že o Vietnam, jeho minulost a kulturu se moc nezajímám. A přitom země má nádhernou přírodu a její kulturní dědictví je rozmanité. Bohužel tato kultura je spíše známá z večerek, Sapy či restaurací.
Takových knih by mohlo být více, které nás obohatí o znalosti zemí, o kterých máme určité předsudky a názory.

kayu
17.02.2025 4 z 5

Poutavý rodinný příběh, který se odehrává během 20. století ve Vietnamu. Knih na toto téma u nás není mnoho, a proto jsem ráda, že jsem si tuto knihu mohla přečíst. Líbilo se mi prolínání kapitol, kde se střídaly pohledy babičky a vnučky, každá popisující jiné období. Autorka dokázala bravurně vykreslit prostředí Vietnamu a kruté osudy jeho obyvatel.

Jitty82
13.02.2025 5 z 5

Nguyễn Phan Quế Mai vytváří strhující příběh, který nás zavede hluboko do vietnamské historie. Prostřednictvím osudů Dieu Lan a její vnučky Huong sledujeme dramatické události, které formovaly Vietnam během 20. století.

Autorka bravurně kombinuje osobní příběhy s historickými událostmi, čímž čtenářům nabízí nejen emotivní čtení, ale i cenné vhledy do kultury a dějin této fascinující země. Kniha vykresluje nejen krásu a utrpení vietnamského lidu, ale také poukazuje na význam rodinných vazeb a kulturního dědictví, které se předává z generace na generaci.

Doporučuji ji všem, kteří hledají hluboké a promyšlené čtení.

Thamilka
16.01.2025 4.5 z 5

Velice zajímavá kniha. Musím přiznat, že jsem do dnešního dne nad Vietnamem vůbec nepřemýšlela a nevedela nic o jeho minulosti, ve škole se zrovna o tom moc neučí. Pokud najdu podobnou knihu, nejspíš po ní sáhnu, abych věděla víc.

Tynaja
15.01.2025 audiokniha 5 z 5

Krásná kniha, musela jsem číst a číst a číst. Příběh má přesah a odkaz pro všechny, kdo se setkávají s nepřízní osudu. Je to super kniha, kterou doporučuji!

IvaKo
12.01.2025 audiokniha 3.5 z 5

Poutavě napsaná sága rodiny, na kterou nemilosrdně a opakovaně dopadaly důsledky dramatických dějinných událostí, zejména občanské války mezi Severním a Jižním Vietnamem. Příběh o rodinné soudržnosti, odvaze, odhodlání, ale také o naději, lásce a odpuštění. Trochu mě překvapilo, že na působení Američanů ve válce autorka pohlíží s jakýmsi nadhledem, skoro až pochopením. Její další knihu si určitě přečtu.

Ada0004
31.12.2024 5 z 5

Výjimečná kniha! Čtivým příběhem jedné rodiny prožijete těžké časy Vietnamu. Utkáno jemnou a přitom tak pevnou nití. Odhaluje tolik lidskosti, síly, odvahy. Svět tak vzdálený, cizí, se díky této knize stane Vaší součástí a zjistíte, jak moc je nám blízký.

Květ
10.11.2024 5 z 5

Hory zpívají je kniha krásná, ale skličující, po přečtení jsem si pobrečela, abych to vstřebala. Autorka spojila příběhy své a jiných rodin a vytvořila román o rodině Tranových, odehrávající se v letech 1930 - 2012. V knize jsou dvě vypravěčky, babička a vnučka a nepostupuje posloupně, ale vrací se do minulosti tak, jak babička své vnučce povídá o svém životě. Kniha je velmi čtivá, ale obsah je těžký, krutý, plný nespravedlnosti, vezme vás za srdce. Doporučuji.

LenkaKa
04.11.2024 5 z 5

Hodně dobré čtení. Člověk ví o Vietnamu jen hrozně málo. Bylo to drsné čtení a výborné.

Yaney
01.11.2024 5 z 5

Moje druhá kniha od této spisovatelky a jsem nadšená. O historii Vietnamu jsem neměla valné ponětí, a kniha mně v mnohém rozšířila obzory. Obzvlášť mne zaujala podobnost s evropskými dějinami, viz pozemková reforma, ale zde trvalo jenom dva roky, aby přiznali, že to , co se stalo, nebylo správně.

Nádherný silný příběh o lidské odvaze, odhodlání a umění odpouštět.

evask
31.10.2024 5 z 5

Zase se dozvíte něco nového.

Pisquosus
31.10.2024 4 z 5

Kniha se moc hezky četla. Některé věci mohly být víc rozebrány do hloubky, za to ubírám jednu hvězdu.

cherubinka
29.10.2024 5 z 5

Výjimka potvrzující pravidlo co se týče nadměrné propagace knihy. Alespoň já ji viděla všude, influencery doporučovaná byla také. A protože vyšlo Dítě prachu, rozhodla jsem se opustit vody svého čtecího standardu a knihu si pořídila. Krásně se četla a přitom tak těžce. Toto téma není vůbec jednoduché zpracovat, natož ho prožít. Je těžko věřit kolik toho jedna rodina zažila, ale jde o román inspirovaný skutečností, takže ano, stručně a jasně popsáno co vše se za půl století v jedné zemi stalo.
Vietnam neznám, ale o knize ještě pár dní po přečtení přemýšlím.