Howlův putující zámek
Diana Wynne Jones
Howlův zámek série
1. díl
První kniha z trilogie populární britské dětské autorky Diany Wynne Jonesové, která se stala předlohou pro celosvětově úspěšný animovaný film, u nás uvedený jako Zámek v oblacích (režie Hayao Miyazaki), je příběhem o lidské svobodě a o lásce. Dívenku Sofii zakleje zlá Čarodějnice z Pustiny ve vetchou stařenku, která se vydá do světa za štěstím. Dostane se až do obydlí obávaného čaroděje Howla, do zámku, jenž cestuje krajem. Sofie u Howla zůstane jako hospodyně a tak je vtažena do spletitých a záhadných událostí a vztahů. Do krásného mladého čaroděje se zamiluje, ale vymanit se z moci silné kletby je nesmírně obtížné. Zda se to nakonec podaří, nebudeme čtenáři prozrazovat.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2020 , Volvox GlobatorOriginální název:
Howl's Moving Castle, 1986
Jak už bylo napsáno, mezi knížkou a filmem jsou značné rozdíly. Nicméně oba si zaslouží pozornost a pochvalu. Jen na knize vidím dva šrámy, nad kterými jsem se po zralé úvaze rozhodla přimhouřit oči. Oba se přitom shodou okolností týkají kolísání. Zaprvé jde o kolísání mezi žánry a zadruhé o kolísání stylistické kvality (ačkoliv toto může být zapříčiněno ne zrovna pečlivým překladem). Tak jako tak je škoda, že zbylé díly knihy nebyly do češtiny přeloženy.
Úžasná knížka!Čekala jsem sice,že bude trochu jiná,protože jsem viděla napřed film a ten byl trochu víc romantičtější,alepoň teda co se pamatuju.I když jsem věděla,jak to dopadne,měla jsem stejně strach,že Howl A Sofie spolu nakonec nebudou,až do poslední vteřiny toho tomu moc nenaznačovalo.Tohle mi přišlo spíš jako taková legrace,ale prostě jsem se od toho nemohla odtrhnout(za víkend přečteno).Naopak si myslím,že je dobře,že film i kniha jsou rozdílné,je to tak aspoň zajímavější.Každopádně doporučuju obojí-knížku i film!Oboje si zaslouží 5*,ale každé trochu jinak.Jediné,co mě na té knížce naštvalo bylo to,že se tam Howl se Sofií nepolíbili.Na to jsem čekala a vážně mě to naštvalo.Každopádně doufám,že u nás vajde i zbytek trilogie(zvlášť,když se o ní zmiňují i na obale knihy) a že tam tento hrubý nedostatek napraven!!! :-)
Parádní fantasy nejen pro dětské čtenáře. Poutavý a originální příběh mě donutil se těšit se na další a další kapitoly a často mi vyvstala na mysli otázka "co bude dál?". Ačkoli mi někdy přišla překombinovanost celé knihy zbytečná, autorka z ní dokázala vytěžit maximum. Do konce celé pohádky jsem vlastně nevěděl, o co přesně tam jde. A nevím to možná ani po jejím dočtení. A to je přece kouzelné...
pohádka o čarovaní ale animovaný film sa mi tentokrát páčil viac - ak ste nevideli vrelo doporučujem je od Miyazakiho s názvem "zámek v oblacích"
Zprvu jsem byl nadšen, ke konci trochu na rozpacích. Je tam spousta skvělých nápadů, ale úplně mně nesedlo tempo a ke konci už jsem se trochu ztrácel. Tedy mám určitý pocit překombinovanosti a současně i pocit určitého ochuzení z vyvrcholení zápletky, které se kolem mě přehnalo, ani nevím jak. Každopádně zajímavá dětská knížka, která má specifické kouzlo...
Mijazakiho Howl no Ugoku Širo je bezesporu kouzelný film, nicméně kolem knihy se asi projel v rychlíku. Howlův putující zámek Diany Wynne Jones je až na pár záležitostí na začátku úplně o něčem jiném. Knihu můžu rozhodně doporučit. Druhý díl je stejně tak zábavný (i když Howl a Sofie tam už nehrají prim), takže je mi líto, že zatím nikdo česky nevydal pokračování. A také je škoda, že autorka zemřela, než mohla dokončit čtvrtý díl...
Jedna z mých NEJ knížek :) Přečetla jsem si ji až po zhlédnutí filmu a jsem za to ráda. Příběh se sice v hlavních rysech neliší, ale v mnoha věcech je úplně jiný a já tak mohla nezapomenutelný filmový zážitek prožít znovu, tentokrát v knižní podobě. Krásný pohádkový příběh, který mě o pravdu vzal za srdce ;)
Doporučuji každému, kdo viděl skvělý film Hayao Miyazakiho Zámek v oblacích. Postavy jsou sice stejné, ale děj je úplně o něčem jiném. Nuže přečtěte si knihu a nechte se mile překvapit :o)
Člověk až lituje, že taky nežije v takové pohádce... na Howlově zámku. A než vyjde ze dveří, vybere si kam vkročí :) hezká myšlenka a pěkné zpracování.
Kdo má rád film, určitě neprohloupí, když si přečte i knižní předlohu. Musím říct, že před režisérem smekám, knihu zpracoval do filmu precizně. Přesto má však kniha o trochu víc. Samotného Howla poznáváme detailněji, stejně jako ostatně všechny postavy, se všemi klady i zápory. To se mi líbí hodně, když postavy nejsou černobílé. Je to taková milá krásná pohádka. A propos, Howl je prostě úžasný!
Jediná malá výtka je k jinak krásnému vydání - dost často chybí začáteční či koncové uvozovky, to mě dost rozčilovalo. A česká fráze "Jsi jak malej Jarda" se mi tam také úplně nehodila.
Vtipný, svěží a originální příběh pro všechny kategorie čtenářů. Každý si v této knize něco najde. Howla si prostě nemůžete neoblíbit, je úžasný, okouzlující a jedinečný, ale občas máte chuť ho něčím praštit ...... Doporučuji k přečtení a těším se, že se v brzké době objeví další příběhy Diany Wynne Jones.
Daleko daleko daleko lepší než velice výborný film!
Netušila jsem, že film je podle knihy, a zjistila jsem to docela náhodou cestou kolem knihkupectví. Knihu jsem si musela hned koupit a jsem z ní nadšená! =)
Jak už tady přede mnou mnoho lidí psalo, tak i já jsem se ke knize dostala až díky Zámku v oblacích. Howlův příběh v Miyazakiho podání mě dokonale nadchl a já zatoužila po jeho knižní předloze. Osud tomu chtěl, že jsem na ni náhodou narazila v Levných knihách. Samozřejmě jsem si ji s nadšením koupila a ještě ten večer se pustila do první kapitoly.
Knížka je psána podle mě příjemně čtivě a jednoduše. Člověk si u ní dokonale odpočine. Nemusí přelouskávat jeden odstavec 5x aby pochopil, co chtěl autor vlastně říci. Na samotný děj (a že je jím kniha dokonale napěchovaná) je potřeba nahlížet s odstupem a příliš nad ním nepřemýšlet (jde tu přeci jenom o hodně fantasticky pojatý svět kouzel, kde nic nemusí dávat smysl). Myslím, že když začne čtenář o téhle knize moc přemýšlet, jenom se v ní zamotá a nakonec stejně skončí překvapen tím, jak se situace zajímavě vyřešila.
Nakonec jsem nemohla od stránek odtrhnout oči. Úžasný, promyšlený příběh plný tajemství, která čekají na odhalení.
!!!SPOILER!!!
Ze začátku se kniha celkem pohodlně shoduje s filmem, ale brzy začíná uhýbat úplně jiným směrem a společné jsou pouze hrubé obrysy. Některé pasáže mi tím pádem v knize dost chyběly. Líbilo se mi, když se ve filmu Howl měnil v černého ptáka a odlétal do války. V knize místo toho "odlétá" uhánět dívky a o válce padne zmínka jen okrajově. V některých kapitolách mi přišel Howl strašně otravný, nepříjemný a arogantní, což ve filmu není. Prostě na papíře mi není tak sympatický, ale to je hlavně moje chyba, protože jsem ovlivněná filmem. Na druhou stranu jsem si v knize daleko víc oblíbila postavu Michala. Nakonec knižní i filmová verze jsou obě výborné, i když mají svá pro i proti a já je vřele doporučuji.
Věc, která mi na knížce asi nejvíc vadila byl příliš rychle ukončený závěr prostý jakýchkoliv hlubších citů mezi Howlem a Sofií. Ti dva si nedali ani jediný polibek!