Hračka
Sylva Lauerová
Hračka je o sexu, pouze o sexu a zase jen o sexu... ...a pak ještě o lásce a posedlosti a manipulaci. třetí, upravené vydání erotického bestselleru Hračka autorky Sylvy Lauerové (Otrok, Michael2007, ed. Královny slz a ostružin), jedné z nejkontroverznějších osobností české literární scény. Jako románová prvotina spisovatelky, žijící trvale na Seychelských ostrovech, vzbudila Hračka na sklonku r. 2007 nevídaný zájem čtenářů. Od té doby se již dočkala dvou dotisků a stále se těší čtenářské pozornosti. Děj románu se odehrává na Seychelských ostrovech, v exotickém ráji, kam noha běžného smrtelníka téměř nevkročí. Luxusní prostředí privátního letoviska, vyhledávaného světovými celebritami, je popsáno pohledem mladé české ženy. Ta se zde setkává se svým osudovým mužem a prožívá vášnivý a intenzivní vztah, hraničící s posedlostí. Literární styl Sylvy Lauerové je výrazný svým moderním přístupem k jazyku, je velmi sugestivní, má strhující tempo a zachovává si prvky autenticity. Syrovost sexuálních scén a přímočará otevřenost, se kterou autorka nahlíží do myšlenkových pochodů ženy-predátora, činí z této knihy zcela výjimečnou sondu do intimního vyjádření ženské emancipace, sahající za hranice normality. Bezmezný, až povrchní obdiv k mužskému tělu, sex, okultní rituály - to jsou slova, která tuto knihu definují. A přestože je o lásce, rozkrývá nebezpečnou a zraňující hru lidského ega, spojenou s tělesnou touhou a manipulací.... celý text
Podle recenzí tady jsem se pustila do čtení s pocitem, že knížku nedočtu do konce. Nakonec se mi podařilo přečíst a za mě to vůbec nebylo špatný. Takový lepší průměr,takže za mě tři hvězdičky.
Viděla jsem ji poprve v Show Jana Krause a natolik mě to zaujalo, že jsem si musela knihu koupit. Mám rada tenhle žanr, člověk se i inspiruje :D Kniha se mi moc líbila, hvězdičku ubíram za ten zvláštní konec :)
Knihu jsem si koupila s tím, že si přečtu nějakou lehkou erotiku. Doufala jsem v to, že kniha bude lepší než 50 odstíhu, které jsem nedočetla a byla z ní zhnusená (ve smyslu velice plytkého příběhu). Kniha Hračka mne mile překvapila. Příběh měl spát a rychle utíkal. Bylo to příjemné čtení.
Ztráta času:-(, knížku jsem nakonec dočetla, ale bylo to pro mě utrpení. Žádný děj, žádná pořádná zápletka, konec žádný! Hlavní postava na mě působí jako nevyrovnaná, naivní, hysterická, sexuchtivá ženská. Za mě už kniha tohoto typu určitě ne :-(
Kniha mě vůbec nezaujala. Četla jsem už druhou knížku od této autorky a tímto s ní končím.
Hmmm...za mě faaakt dobrý :-) jasný...není to bůhvíjak hlubokomyslné dílo, ale hlubokosmyslné....a o to u erotických knih jde, ne? Každopádně to doma pomohlo k velmi příjemné atmosféře :-D ;-)
Jen konec je poněkud šokující...
Erotické scény jsou často nereálné, očekávala jsem tam alespoň psychologické rozpracování jednotlivých postav, ale i to tam chybělo. Za mě tři hvězdičky.
Zkusila jsem knihu přečíst, protože jsem jí dostala darem, ale opravdu to nešlo. Hrůza a děs, strašně laciné, po pár stránkách jsem to vzdala.
Tož žádnou "hloubku" v tom nehledejte. No dočetl jsem to. Kurňa chlapi, jak já bych teď p*chal...
Tato kniha se mi líbí, opravdu 50 odstínu na ni nemá a zatím vždy komu jsem tuto knihu půjčila byli z této knihy nadšeni. Jako konec je lehce zvláštní to musím uznat, ale do knihy jsem se rychle začetla.
Taková ta kniha, kde nemůžete moc očekávat.. Nějak se prokoušete ke konci a jste rádi, že to máte za sebou :-D.
"Jednou o nás napíšu knížku," hladila jsem ho po důlku na bradě a pozorovala, jak zelená místy prostupuje hnědou barvu jeho duhovky. "No, když myslíš... ale stejně to nikdo nebude číst, všichni si budou myslet, že je to bohapustá sračka." (s. 266-267)
Myslím, že tenhle citát z knihy naprosto vystihuje můj čtenářský zážitek. S paní autorkou jsem se před nějakou dobou setkala osobně a působila na mě jako velmi inteligentní a uvážlivá osoba. Proto mě tato její kniha (i když uznávám, že se jedná o prvotinu) skutečně překvapila.
Po celou dobu čtení mi vrtalo hlavou jediné - jak moc je kniha autobiografická. Hlavní postava mi totiž vůbec nedávala smysl. Přitom má většinu společných aspektů s autorkou (včetně jejího původního jména). Prezentovala se jako duchovní guru, expert na meditace, zralá žena apod., přitom po celou dobu děje působila extrémně nevyrovnaně. Ještě se mi nestalo, že bych četla knihu, kde by mi byla hlavní postava tak moc nepříjemná.
Chápu, že se jedná o brakový žánr erotického románu, ale proč by i tento nemohl být napsán chytře? Kniha opravdu působí jako nějaký těžce vypocený text patnáctileté puberťačky, která se poprvé zamilovala a neví si s tím rady. V textu mě naprosto vytáčelo, jak hlavní postava dokáže na jedné jediné straně oscilovat mezi zamilovaností (na všechny ty "prdelky", "miláčky", "hlupáčky", "trdýlka" apod. už jsem časem prostě rezignovala), nenávistnou žárlivostí (projevovanou především vůči manželce jejího milence) a jakousi falešnou iluzí, že má vše pod kontrolou a vlastně ona je ta nadřazená. A tohle stále a stále dokola. Opravdu mě to nutilo k zamyšlení, jestli nějaké zralá žena takhle vůbec může uvažovat.
Jednu hvězdu dávám za hnací motor knihy, čímž byla věta, která mi při čtení stále naskakovala v hlavě: "horší už to být nemůže". Načež autorka vždy nasadila vyšší a vyšší laťku, což mě nutilo stále pokračovat a neustále se ujišťovat v tom, že to vlastně horší být může. Navíc na co používat odstavce, když je mohu nahradit desítkami emotikonů, no ne?
Ne, tak tohle šlo číst opravdu ztuha. Ten zhuštěnej text, smajlíky, podivný výrazy. Hlavní hrdinka Markéta, stejně jako civilní jméno autorky, nesympatická, nesnesitelná. Sexu tam bylo hodně, to je v pohodě, ale proč tolik keců o tom jejím zevnějšku. Zbytečný. Konec přitvrdil. To bylo dobrý. Dala té americké hvězdě pěknej kouř. Ale pro mě ztráta času. Tato autorka mě vůbec nebere. Tak stejně otřesné jako Otrok nebo Sexy strategie.
Knížka bez děje a korunu tomu nasadil závěr. Když se zamyslím nad obsahem knihy, dala by se napsat na deset stránek. Přečíst knihu do konce, mi dalo dost přemlouvání.
dle mého názoru lepší než všechny odstíny šedi dohromady. Dávám 4 hvězdičky - o hvězdičku méně proto, že erotické romány neřadím mezi top žánry. A ještě takový můj soukromý názor - myslím, že autorka nás ještě překvapí nějakým veledílem (ale netuším, z jakého to bude soudku).
Nevím, ale mě tato kniha absolutně neoslovila - slátanina typu Harlekýnů pro náctileté s rozepsanými sexuálními scénami - celkově tak nějak bez fantazie a nápadu, prvoplánovité. Nevím zda dočtu, nesedí mi ani styl slohu - zhuštěné, dialogy plytké a nic neříkající. Za mě tak 10%, bohužel. Čekala jsem určitě víc. Je to první kniha od autorky a asi i poslední..
Jsem v pulce knihy a nevim co si o ni myslet. Bohuzel dej naprosto jednoduchy, kolikrat se musim nutit abych knihu nezaklapla a uz ji vice necetla. 50 odstinu je celkem klise ale ctive a oddechove- tahle Hracka je bohuzel onicem!!!!
sex sexuální úchylky nevěra pro ženy erotika BDSM Seychely manipulace
Začátek se četl hůř a škoda, že postavy nejsou více rozvinuté. Konec jsem také očekávala lepší než opět na domyšlení. Jediné plus je místo v ráji, kdy to tomu příběhu dodává šmrnc.