Dev: Příběh Devory Sharpové
Kristyna Andrews (p)
Hrdinky budoucnosti série
< 2. díl
Svět po třetí světové válce není jako dřív, balancuje na hranici pokroku a regrese. Devora nemá na růžích zrovna ustláno, už v dětství jí život uštědřil několik nelítostných ran. O svém domově nemůže říct nic hezkého, útočiště nachází v opuštěné továrně a její rodinou se stává parta kamarádů. Ale ani v dospělosti to nevypadá, že by se na ni mělo usmát štěstí. Jedna pohroma střídá druhou a ona se pod tíhou nepříznivých událostí ocitne úplně na dně. Jenomže ta největší katastrofa se na svět teprve řítí a Devora se nachází přímo v jejím centru. Dokáže přežít to, co ostatní zabilo? A pokud ano, jak se vypořádá s následky, které jsou pro obyčejného smrtelníka nepředstavitelné?... celý text
Kniha Dev byla opět skvělá jako první díl. Hlavní hrdinka byla sympatická, hned zezačátku se dozvídáme něco víc o hlavní hrdince. Dev je vlastně pravý opak Nel. Pochazí z chudé rodiny a ne moc dobrých podmínek.
Dev měla mnohem těžší dětsví než Nel. Také to jde poznat, naštěstí má ale skvělé kamarády.. kteří byly ve všem s ní. Dost napínavé bylo i to, když Dev zmizela dcera.. (což ale se dozvíte více v knize)
Opět vše bylo popsáno věrohodně. Jak jsem psala tohle prostě zažít nechceme.
Samozřejmě to vše skončilo tak, že prostě opět potřebujeme další díl. Abychom věděli jak to úplně celé s Nel a Dev dopadne.
Kniha je rozhodně napínavá a zajímavá odzačátku až dokonce. Nutí vás to prostě číst a číst abyste věděli jak to celé dopadne. I ten boj co v knize probíhá je skvělé a věrohodně popsaný.
Teď už se jen modlit, že další díl vyjde co nejdřív
Na Hrdinky budoucnosti jsem se moc těšila. Věděla jsem, že to nebude trvat a já se do knihy co nejdříve pustím. Už první příběh NEL Cornelie mě naprosto uchvátil. Bylo to něco tak jiného, současného, hltala jsem stránku za stránkou. Měla jsem trochu obavy, zda autorka udrží tempo, ale bála jsem se naprosto zbytečně i Příběh DEV byl pro mě dokonalý. Moc tento žánr nečtu a možná i proto nejsem těmito příběhy přesycená a dokázala jsem si ho naplno užít.
Mám potřebu oba díly srovnávat, ale vůbec to není na škodu. Sama jsem překvapená, že si ho ještě pamatuji, ale to značí jedině to, že to bylo výborné. NEL hrdinka z prvního dílu byla úspěšná žena, která měla svůj život pevně v rukou, vše ji vycházelo, čekala ji svatba, ale vše se změnilo, když ji zasáhne vir, který jako jedna z mála přežila. Její schopnosti jsou velké a můžeme sledovat, jak s nimi naloží. Kdežto hrdinka z této knihy DEV, patří úplně do jiné skupiny. Její život je jedna velká katastrofa, a to už od dětství. Bohužel ani v dospělosti se ji pár věcí nepovedlo a celkově se ji smůla lepila na paty. Stýkala se špatnými lidmi, a i ti zapříčinili, to, že klesla až na samé dno. I jí postihne stejná katastrofa jako Cornelii z prvního dílu a jako „dárek“ ji zůstanou super schopnosti, které se ale pokusí využít jak nejlépe dokáže. Moc nechci prozrazovat, co se DEV před tím než se „nakazila“ virem stalo, a za čím jde. Tohle vše se dozvíte na začátku příběhu, autorka nás hezky provedla celým životem DEV a Vy tak máte možnost vše s hrdinkou prožívat.
Jestli máte chuť na lehký, ale velmi čtivý příběh, určitě zkuste Hrdinky budoucnosti. Dostanete zajímavý koktejl žánrů a věřím, že budete maximálně spokojeni.
No boží to bylo, opravdu taková Marvelovka pro ženy.
Devora nemá právě na růžích ustláno. O svém dětství a domově nemůže říct nic moc pěkného. A tak utíká do opuštěné továrny, kde se schází s dalšími kamarády. Ti se tak stávají její jedinou rodinou. Tam potká i muže, do kterého se nakonec zamiluje. Ačkoli teď už vypadá, že bude vše jen krásné, osud tomu chce jinak. Jedna pohroma střídá druhou a Dev se znova ocitá úplně na dně. Jenže ta největší katastrofa se teprve probouzí a ona, která se má po dlouhé době sejít s chlapcem z dětské party, se ocitá přímo ve středu pohromy. Dokáže přežít to, co většinu lidí zabilo?
Skvělé postapo se superhrdinkou, která bude bavit jak mladší ročníky, tak i nás nad 30+.
Začátek knihy není tak akční, autorka nám ale podrobně popisuje hlavní hrdinku. Vše, čím si musela projít, co ji formulovalo i to, proč je taková jaká je. I když akce moc není, přesto se stále něco děje a nutí vás to číst dál a dál.
Díky těmto popisům jsem si Dev naprosto zamilovala. Litovala jsem ji, nadávala ji, brečela, když vyváděla blbosti a fandila ji, když se chtěla změnit. Stala se z ní taková moje imaginární kamarádka, kterou jsem na jednu stranu chápala, ale na druhou vůbec. Závislost na muži, který ji srážel sebevědomí, smýkal s ní jako s hadrovou panenkou jsem doslova nesnášela. Jednu takovou kamarádku mám i v reálném životě, takže vím, že i tohle je bohužel možné.
Pak přišel jeden obří zlom a kniha začala nabývat na akčnosti. Bylo zajímavé sledovat, jak se z obyčejné dívky Devora doslova mění před očima na superhrdinku a sebevědomou ženu, která se sebou nenechá manipulovat. Fandila jsem ji, aby si tu nezávislost udržela. Jenže to nebylo vždy lehké.
Na začátku jsem se hodně bála. Nečetla jsem totiž předchozí knihu Nel. Na děj to ale nemělo téměř žádný vliv. Nel se sice i v této knize objevila, ale nijak závratné to nebylo. Přesto chci znát i její příběh, který v Dev prozrazen nebyl.
Jediné, co mne mrzelo bylo jméno padoucha (osobní důvody), a také velké množství překlepů, ale ty příběh 100x převážil.
Hodnotím 4,5/5
Úžasně čtivý příběh o hrdince Dev , která od malička nemá na růžích ustláno , po smrti matky a bratra si najde jako útočiště partu stejně starých kamarádů , pak utíká k alkoholu . V dospělosti si srovná priority a chce se starat o svou dcerku ale v tom přijde zvrat a přežije nákazu smrtícím virem . Zůstanou ji super schopnosti a odhalí úplně jiný svět , kdo za tím stojí ? To si přečtěte a já jdu sáhnout po prvním díle jelikož mě zajímá osud druhé hrdinky
2023 | Nel - Příběh Cornelie Fetterlyové |
2022 | Ondra a kouzelný obraz |
2024 | Dev: Příběh Devory Sharpové |
Devoře je jen dvacet tři let, ale prožila toho víc, než jiní za celý život. Ztráta nejbližších, traumatický zážitek a samota ji v pubertálním věku dohnaly k partě lidí, se kterou společně utvořili novou rodinu. Nyní už jsou každý někde jinde, ale Devora stále napravuje chyby, kterých se tehdy dopustila. Jenže život jí uštědří další krutou ránu a své plány bude muset rychle změnit.
Kniha je vyprávěna v er formě. Prvních několik kapitol se střídá současnost s minulostí, kdy nahlédneme do toho, čím vším si Devora prošla. Zjistíme, co stálo za jejími traumaty, proč došla až do stádia, ve kterém samotný příběh začíná. Seznamujeme se hlavně s Neddym, který ji do party přivedl a především s Nathanielem, který její život ovlivnil nejvíce. Tato část příběhu mě hodně bavila, protože jsem si tu k postavám vytvořila vztah a pochopila jejich jednání.
Devora se mihla už v prvním díle, ale až tady bylo vysvětleno, proč Cornelie není jediná, co získala nadlidské schopnosti. Propojení s prvním dílem se mi moc líbilo a vše do sebe zapadlo. Celkově proces zvykání si na nové schopnosti a jejich používání bylo za mě lepší a víc mě vtáhlo do děje. Jen trochu pomalejší mi přišla část, kdy se už o Devoře vědělo, až do závěrečné zápletky.
Romantická linka mě také oslovila o něco víc. Nejspíš kvůli té společné minulosti, co Devora s Neddym měli, a že byl stále jejím přítelem, i když se musel dívat, jak se ničí. V tom byl i zajímavě vyobrazen vztah s Nathanielem, jak moc dokáže někdo s druhými manipulovat a dokud si to v sobě ten člověk nesrovná sám, ostatní s tím nic nenadělají.
Konec mě vůbec nenapadl a doslova mi vyrazil dech. Ačkoliv jsme dějově hodně v budoucnosti, na lidi jako je Nathaniel můžeme narazit i v současnosti a z té představy až mrazí.
4,5*