Hvězdy, můj osud

Hvězdy, můj osud
https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92546/bmid_hvezdy-muj-osud-DzA-92546.jpg 4 143 143

Sto sedmdesát dní se bezmocně vznášel v beztvaré temnotě a mrazu vesmíru. Sto sedmdesát dní bojoval o přežití. A teď je Gully Foyle, pomocný mechanik třetí třídy, u konce svých sil. A netuší, že on sám je nejcennější komoditou 25. století. Představte si společnost, v níž je teleportace nedílnou součástí života. Na pozadí kulis a podmínek pro nás naprosto podivuhodných se odehrává klasický příběh křivdy a odplaty. Gully Foyle, rebel a lhář, ale přesto člověk vzbuzující sympatie, je hnán pomstychtivou posedlostí, která ho v průběhu děje změní v nejpozoruhodnějšího člověka ve Sluneční soustavě. Román je srovnáván s klasickým dramatem a vzbudil velké nadšení jak u čtenářů, tak u kritiky ve všech zemích, kde za ta dlouhá léta vyšel. A přestože se po Besterovi mnozí k tématu telepatie a teleportace vrátili, žádná z jejich postav už nedokázala čtenáře fascinovat tak jako Gully Foyle. Hvězdy, můj osud patří do zlatého fondu světové science fiction a u nás vycházejí již podruhé, tentokrát ve zcela novém překladu Milana Žáčka.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)

The Stars My Destination, 1956

józi.odkudkam
14.02.2015 5 z 5

Výborná kniha, až se divím, jak málo tu má hodnotitelů, ale k věci. Gully Foyle je nýmand, který se jednoho dne transformuje ve zlej nasranej bourací stroj, co se s nikým a s ničím nemaže. Je ztělesněním toho, že i ti nejmenší v sobě už mají obsaženo vše, i lásku. Závěrem se dočkáte zcela FAMÓZNÍHO zjištění potenciálu teleportace.

SPOILER: Nakonec získáme možnost rozlézt se do pravěku, do daleké budoucnosti, kde byli a budeme jak kobylky vždykdy a všude, a to vše lusknutím si prstů každého blbého somráka. Gully, ty debile, napříč všemi věky zaneseš vesmír našimi plastovými obaly po jídle...ale to už bychom viděli, takže to tak asi nedopadne.

lazarus
09.02.2015 5 z 5

Pro mě naprosto zásadní kniha, přečetl ji snad už stokrát a pokaždé když ji vemu do ruky, musím znovu. Příběh o síle lidské nenávisti a neskutečné vůli dokončit co si člověk umanul. Příběh o nezlomnosti lidského ducha a cestě k cíli, kterou nic nedokáže zastavit.

karnifex
15.06.2014 5 z 5

Jasně, je to spíš oddechovka - ale radost číst!

Hudis
14.03.2013 4 z 5

Zajímavá kniha, zajímavé myšlenky. Ale konec mi přišel zmatečný. Nemyslím myšlenku dát lidem do ruky zbraň schopnou zničit veškerý život. Ale potom skoky v čase a místě.

kamilen
25.01.2013 4 z 5

Moje první sci-fi. Hned potom následovali Trifidi. Sladké mládí! :)

JP
23.11.2011 4 z 5

Tygře! Tygře! Jak pozoruhodná je cesta tvá za odplatou! Na vydání téhle knihy jsem čekal přes tři roky a Alfred Bester v této filozofické odysee zasazené do sci-fi kulis sice nepředčil svůj majstrštyk 'Zničený muž', ale jak tomu bývá, přidal u akce a dynamiky a stvořil poměrně zběsilé akční sci-fi dílo. Ke Gullymu Foyleovi snad netřeba něco dodávat, každý si udělá ten správný obrázek sám. Na začátku je to buran, vidlák, bez špetky IQ, hnaný jen a pouze pomstou, během příběhu se však změní v pozoruhodného filozofa. Osekat naprosto nicneříkající a nudící části s politickými postavami, určitě by kniha byla lepší. Potenciál měl tenhle příběh daleko větší, i moje představy sahaly přecijen dále, ale tak to dopadá, když si knihu zidealizujete. Škoda, že oficiální název je 'Hvězdy, můj osud', ten alternativní (Tygře! Tygře!), stejně jako Neil Gaiman v předmluvě, považuju za mnohem lepší a výstižnější.

Alfred Bester
americká, 1913 - 1987