Hvězdy nám nepřály

Hvězdy nám nepřály
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/214700/bmid_hvezdy-nam-nepraly-zSn-214700.jpg 4 7958 7958

Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. „Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor i sarkasmus a díky autorovu vyprávěčskému talentu vyznívá velmi působivě.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Yoli (ČR)

The Fault in Our Stars, 2012

EternityLove
16.03.2017 2 z 5

Téma smrtelné nemoci, velké lásky a charaktery postav... to vše by se dalo tak krásně zpracovat. Dovedu si knihu představit v pojetí spisovatelky J. Moyesové, ale pana Greena ne. Čekala jsem od ní mnoho, bohužel zklamání, velké. Film pěkný, kniha docela o ničem. Nelíbilo se mi její zpracování, špatně se mi četla a autorovy myšlenkové procesy jsem nechápala. Ani jsem si nesedla s jednou postavou. Za mě ne!

Radvana
16.03.2017 4 z 5

Líbil se mi popsaný cynický přístup teenagerů k nemoci- byli smíření a dělali si z rakoviny legraci,na rozdíl od rodičů, pochopitelně.Pracuju na onkologii,a takhle to ,obvykle, nebývá

sporran
12.03.2017 5 z 5

Tato kniha otevřela stavidlo... Stává se vám, že se ve vás hromadí pocity a někdo, něco je najednou pustí ven. Co je vlastně smrt? Konec... Konec má přece všechno, tak proč mít strach? Smrt je tím nejhorším právě pro ty, kteří tady zůstávají. A pro umírající je často vysvobozením ze zoufalých bolestí, ale i ze zoufalého čekání. Smrt patří k životu a rakovina je bohužel v dnešní době bolestnou cestou ke konci života. Kniha, ač aspiruje na velkou americkou romantiku, tak v sobě nese zajímavý příběh, který se klidně mohl stát, protože takhle nemocní lidí, včetně takhle mladých jsou běžně mezi námi a mohlo to tak být. Zajímavé je zapojení knihy, právě knihy mohou být pro nás vodítkem, berličkou i stavidlem, co se otevírá. Každá kniha má svůj čas a tahle našla právě ten můj správný čas.

JmenujiSeZuzla
11.03.2017 4 z 5

Tato knížka se mi dostala do rukou už dřív létě, ale asi jsem na ni ani neměla nálad až do teď. Viděla jsem film (samozřejmě slzička ukápla) a dneškem dočtena kniha.
Abych byla upřímná, asi polovina knihy mi přišla jako obyčejná nadprůměrná knížka, která má zasáhnout kousek člověka a trošku jsem se vzdávala představy o BESTSELLERU. Co mě ale zasáhlo více, byla část, kdy Gus umírá. Přišlo mi to jako velmi realistické a tak jsem s postavami prožívala každičkou vteřinku. Možná by se někomu konec zdál zdlouhavý (a taky že nebyl nejkratší), ale já jsem spokojená s koncem příběhu. Že se spisovatel nebál, vytvořit trošičku více reálný konec s tak hlubokou myšlenkou.
Knížka je pro mne asi spíše zklamáním než objevem, ale jsem ráda, že jsem s knihou přišla do styku a mohla tak okusit, trošku jiný život.

Tlapka
10.03.2017 4 z 5

Ke knížce jsem se dostala možná o pár let později, než jsem měla - už jsem ve svých pětadvaceti asi starší než cílová skupina. Přijde mi dost nepatřičné, když tady teď napíšu, že tohle je fajn "oddechová" knížka. Fakt, fakt divné, a přitom je to pravda.
Dávám 4 hvězdičky,
- jednu za čtivost
- jednu za to, že jsem si trošku zaslzela, což se mi nestává
- jednu za postavu Izáka, protože ten byl přece jen nejuvěřitelnější a nejpřiměřenější (kdo mi lezl na nervy, byla Kaitlin, zjevení spisovatele v autě už se mi taky zdálo trošku moc)
- jednu za... já ani nevím, i když mám mnohé výhrady, tak tři se mi zdají málo. Postavy by to asi nazvaly jako úlitba rakovině. :)
Doufám, že s tímto tématem nezískám zkušenosti, ale třeba to fungování s bombou (až na schody popisované docela normálně) se mi zdálo přehnané. A nechce se mi věřit, že člověk s vědomím smrti v zádech chce hlavně koukat na reality show. Možná v nějaké přechodné fázi? Pochopila bych, kdyby se taková postava zlomila. Pochopila bych, kdyby se vybičovala k zažívání nevšedních věcí, žití naplno s tím, že nemá co ztratit (jako třeba v knížce Veronika se rozhodla zemřít), ale tohle mi přišel jako docela mdlý kompromis.
Láska je tu vykreslená krásně a doháněla mě k slzám - mluvím o pasážích o lásce rodičovské.
Čím menší celek, tím lepší. Některé věty toho obsahovaly opravdu hodně na malém prostoru. Některé scény doléhaly a působily tak, jak měly. Ale jako celek knížka přece jen trochu zaostává. No, užívám si ty detaily, takže proto je mé hodnocení v hvězdičkách pozitivnější než komentář samotný. :-)

KikinkaV
08.03.2017 5 z 5

Kniha mi vedle čistě romantického filmu, připadala o dost zajímavější a emotivnější. Děj měl spád a celkový vývoj mě překvapil... Pár slz samozřejmě taky ukáplo, takže nemohu hodnotit jinak než 5*.

DadaRac
06.03.2017 1 z 5

Nevím proč ale prostě mě tato kniha nijak nezaujala. Možná velkým problémem bude, že jsem jako první viděla film a tomu dávám najednou větší přednost. Kniha mě nijak extra nezaujala.

Bonnet
05.03.2017

Tři léta od nákupu uběhly a já začala se čtením. No. Možná jsem ani nemusela, protože bych si mohla nalhávat, že tvorba pana Greena není tragická. Je. A to z prostých důvodů - slabá a předvídatelná linka děje, který se vyvíjí až moc rychle, takže se čte sice pěkně, ale k čemu to je, když si člověk po odložení knihy nic neuchová a ještě slabší postavy. A hlavně ten hloupý motiv rakoviny a umírání, je toho zapotřebí? Přečteno v originále, na český překlad hozeno očkem a následně přetrpěn tik v oku. (Jo a věta my lungs suck at being lungs úspěšně konkuruje vnitřní bohyni z odstínů, tolik k mému váhání mezi žádnou a jednou hvězdičkou.)

Lokina
05.03.2017 5 z 5

Nad touhle knihou jsem dlouho přemýšlela jestli si přečíst nebo ne. Nakonec jsem si ji vzala k maturitě a i když jsem z ní nebyla zkoušená, tak toho nelituji. Díky dojemnému, citlivému příběhu se kniha četla sama. Film jsem viděla až po knize, i ten se mi moc líbil :)

IvusP
24.02.2017 3 z 5

Nejprve jsem viděla film a až poté četla knížku... A ač jsem u filmu řvala jako želva, knížka ve mně ani z daleka nevyvolala takovou vlnu emocí, a to v podstatě žádnou...

Elisbooks
16.02.2017 5 z 5

Krásná kniha u které mi nejednou ukápla slza a v závěru jsem si pěkně poplakala. Knihu hodnotím jako skvěle napsanou s dojemným příběhem. Člověk může mít všechno, ale zdraví si prostě nekoupí. Hazel s Gusem k nemoci přistupovali s nadhledem a na svůj věk díky tomu byli velmi vyspělí a pokorní. Líbily se mi také životní citáty z knihy a nejvíc Gusův: ,,Jsem na horský dráze, která jede jenom nahoru, kamaráde." Určitě doporučuji přečíst, ale připravit si taky kapesníčky :-)

bubblebut
15.02.2017 5 z 5

Špatně se četla z jednoho důvodu - první jsem totiž viděla film. Nedělejte to! Zkazí vám to celkový dojem a budete stále srovnávat knihu s filmem, a to je škoda :)

Vlajdula
13.02.2017 3 z 5

Docela pěkná kniha. Ale neplakala jsem :-(.

slaska77
12.02.2017 4 z 5

Hezký příběh, ale nevím, jestli přinesl něco nového. Knihy s podobnou tématikou se píšou podle téměř identického mustru, takže ničím moc nepřekvapil. Holt jsem to četla těsně po "Než jsem Tě poznala" a "Vypravěčce" a neubráním se srovnání.

Sarka25
11.02.2017 5 z 5

Jelikoz jsem zdravotnik tak tao kniha pro mne byla zajimava .. krasny pribeh o tom ze ikdyz je clovek nemocny tak muze najit lasku .. nekolikrat jsem i plakala ..opravdu krasna kniha..

hadenka
09.02.2017

tato kniha se mi strašně líbila ,ale do dalších knih jsem se nemohla už začíst, nebavilo, nemohla jsem se prokousat dějem

Zuzpospi
09.02.2017 5 z 5

Od strany 164 slzy...Ale krásná knížka..

Gabetina
08.02.2017 5 z 5

Film jsem viděla dříve než jsem četla knížku. Je to příběh u kterého snad každému ta slza musí ukápnout. Hazel Grace a Gusovi hvězdy sice nepřály, ale Johnu Greenovi teda sakra přály a povedl se mu napsat nezapomenutelný příběh!

Bebe_0897
07.02.2017 5 z 5

Jeden z nejsilnějších příběhů, co jsem četla. Na romantiku moc nejsem, ale tohle je romantické takovým svým způsobem.
Dojala mne k slzám a ráda ji čtu znovu a znovu a pokaždé to ve mě zanechá stopy.
S klidným srcem mohu říci, že je to nejlepší knížka od tohoto autora a myslím, že ji už jen tak znovu nepřekoná.

Hufendy
06.02.2017 5 z 5

Knihu jsem dostala k narozeninám pro zpříjemnění času. Já osobně mám radši horory nebo thrillery, ale zkusila jsem jí dát šanci. Knihu jsem přečetla za 3 dny a to je na mě neobvyklé :D. Příběh vám dovolí se znovu zamilovat a ano vím, že to končí špatně, ale co by to bylo za život, kdyby jsme si neuměli užít i poslední chvilky svého života že? Určitě doporučuji přečíst a jestli vás nebaví číst tak alespoň zkouknout film :)