Hvězdy nám nepřály
John Green
Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. „Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor i sarkasmus a díky autorovu vyprávěčskému talentu vyznívá velmi působivě.... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2017 , Yoli (ČR)Originální název:
The Fault in Our Stars, 2012
chvílemi se mi příběh zdál moc takový ubrečený, moc depresivní, ale o tom to vlastně je. :) Ty malé nedostatky mi vynahradilo to, jak to autor pojal a zformuloval do úžasných vět a od té doby miluji metafory. Tahle kniha je důkaz, že ne vždy vše končí happy endem, jak už vlastně většiny knížky jsou. Nikomu bych tohle nepřála, i kdybych ho sebevíce nenáviděla :)
Knihu můžu doporučit strašně se mi líbila ta kniha jak vypráví o opimismu,smrti,lásce.
Film je jako opravdu podle té knihy,opravdu doporučuji přečíst aspon se začtete jak to má s onemocněním a jak si ti nemocný žijou .
DOPORUČUJI
Naprosto dojemný příběh,nejdřív jsem přečetla knížku a potom jsem viděla film,obojí je super,můžu doporučit:)
Jako první jsem viděla film a hned jsem věděla, že si přečtu i knihu. Knížka se mi líbila moc. Nedalo se od ní odtrhnout. Určíte se k ni vrátím.
Kniha opravdu stojí za přečtení, je napsána lehce, dobře se čte.
I když je děj od začátku trochu předvídatelný, je kniha velmi zajímavá.
Krásně podává vztah dvou mladých lidí, a to jak žijí svůj život s nadhledem, i přes mnohé komplikace, a navíc, to jakým způsobem Green popisuje pocity, je neuvěřitelné. Postavy jsou propracované tak, jako by jste je znali, jako kdyby to byli vaši sousedi, nebo tak.
Od Greena jsme četla ještě Hledání Aljašky, ale nedokážu říct, které z těchto dvou knih je lepší. Každá má své kouzlo, svůj nápad, svou jedinečnost. Každá je v něčem lepší.
Nejvíc na knize se mi líbilo to, jak si Hazel a Gus dokázali dělat srandu ze svého smrtelného onemocnění.
Knihy mohu jen doporučit. Krásně se čte, děj je rozhodně zajímavý a líbí se mi, že i přes to, že hlavní hrdinové umírají, tak si dokáží dělat srandu ze své nemoci. Ale pokud se chcete podívat na film, nejprve si přečtěte knihu.
půjčovala jsem si jí od kamarádky s tím, že jí nejspíš číst nebudu, čekala sem nějaký milostný smutný románek... Ale naprosto mě to ohromilo, ty rozhovory mezi Hazel a Augustem.... no prostě dokonalé, tolik úžasných myšlenek. musela jsem se často smát, ale přiznávám, že i na slzy došlo... Taky se mi hrozně líbilo, jak byla kniha přirozená... bprostě skvělé
Knihu mám ráda, vyvolala u mne neskutečné emoce a nabrala spád, který jsem nečekala. I přes to si však myslím, že je tato kniha přeceňována. Osobně mě kniha Hledání Aljašky od Greena zaujala více. Hvězdy jsou už od začátku svým způsobem smutné, proto si je lidé oblíbí a už se nesoustředí na ostatní věci. Vidí hlavně to, že jak Hazel tak Augustus mají těžký život a tak s nimi soucítí. Ale jak jsem řekla, i já ji mám ráda a myslím, že se k ní ještě jednou vrátím:)
Tuto knihu jsem si jak asi tady všichni hrozně přála. Hlavně kvůli tomu že všichni okolo už ji měli za sebou a já jsem se teprve dívala na film. Souhlasím že je mnohem lepší přečíst si knihu až potom juknout na film já jsem to udělala naopak a možná toho i lituji že jsem byla nedočkavá.
Kniha mne velmi zaujalala takovými těmi vyřčenými myšlenkami nahlas. Je trochu zvláštní jak až spisovně spolu mluvili Hazel a August. Ale velmi mě chytlo za srdce že i při tak těžkých chvílích se dokázali něčemu zasmát či aspoň pousmát.
Čekala jsem možná více děje v knize ale najednu stranu málokdy se podaří aby ve filmu bylo skoro všechno z knihy.
Mnohonásobně lepší než film. Příběh u mě sice nevyvolal nějak extra silné emoce (narozdíl od ostatních čtenářů), ale z filozofického hlediska je knížka napsaná na jedničku a dává člověku mnoho podnětů k přemýšlení. Postava Augusta Waterse je skvěle propracovaná. Ještě si od Johna Greena určitě přečtu více, výborně se čte.
Nádherná kniha. NIc víc k tomu dodat nejde. Někteří si myslí, že byl konec až moc smutný, ale mi to tak nepřišlo. Byl realistický a tak to v životě chodí. Smrt nikdy nebude nikoho šetřit a v této knize to bylo nádherně popsané.
Od této knihy jsem čekala trochu více- získala si mě, to sice ano, ale ne takovým způsobem, jak jsem čekala. Četla se mi dobře, zamilovala jsem se do Greenových metafor a citátů, které mě budou doprovázet ještě dlouho. Schopnost, s jakou dokázal tento příběh zpracovat mě ohromila. Hlavně obdivuji to, že i v těch nejsmutnějších částech máte důvod pro úsměv.
Nepopsatelné!!!! Z této knihy se budu muset ještě dlouho vzpamatovávat! Byla úžasná, strhující a meskutečně dojemná. Posledních cca 20 stránek jsem probrečela
Právě dočteno,jsem naprosto nadšená.Pan Green to vážně umí.Dostal mě tam,kam chtěl-semtam úsměv,pláč a hluboké zamyšlení se nad pomíjivostí života.
Doporučuji nejdříve přečíst knihu a pak až film.... Já jsem nejdříve viděla film a poté jsem věděla jak kniha dopadne a už to nebylo tak emotivní... Kniha se mi, ale stejně líbila a určitě doporučuji!
Knihu jsem s velkým očekáváním koupila ale nenadchla mě...Na to, jaký to má téma, mě děj nějak nevztáhl do sebe. Krásná a dobře napsaná knížka, ale nemám moc chuť si to přečíst znova.
Kniha ani nenadchla, ani neurazila. Pravda je, že jsem měla asi také příliš vysoké očekávání, čekala jsem něco silně útočícího na emoce, byť s pokusem napsat to "lehčeji". Vskutku, ony ty některé dialogy byly zábavné, bylo to psáno "bez lítosti", ale rozhodně to nijak neútočilo na mé emoce. Přečetla jsem si to, ale emoční zážitek to pro mne nebyl, nedojalo mě to, přestože existují knihy, které mne dojaly až k slzám a smrt nemusela být tématem po celý čas knihy.
láska zfilmováno rakovina, nádory Anne Frank, 1929-1945 první láska smrtelné choroby smutek pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2013 | Hledání Aljašky |
2014 | Papírová města |
2015 | Sněží, sněží... |
2015 | Příliš mnoho Kateřin |
2018 | Jedna želva za druhou |
Velmi čtivé, hřejivé a lidské. Autor přesně ví, jak na čtenáře zapůsobit. Moc se mi líbily dialogy. Taky doporučuju :)