Iluze pravdy
Michal Vaněček
Strhující thriller z nedaleké budoucnosti. Šéf odboru kybernetické kriminálky, plukovník Marek, se chystá na odchod do penze. Těší se na klidné časy na svém statku v Posázaví. Před odchodem na odpočinek si nechá ještě odoperovat koleno u svého kamaráda ze studií. V nemocnici se však dějí podivné věci. Dojde k náhlému výpadku elektřiny, následně Marek dostává jiné prášky, než má. Poněkud zvláštním způsobem jej kontaktuje bývalá vedoucí oddělení informačního systému. Marek je proti své vůli zatažen do spletité hry, v níž zjišťuje, že pravda prakticky neexistuje, že téměř všechno, co se dá najít na internetu, prochází důslednou kontrolou a zejména úpravami a zkreslováním. Zjišťuje, že pravda je pouze to, čemu jsou lidé ochotni uvěřit. Pouští se do posledního pátrání ve svém životě, kde jde jemu i poněkud excentrické šéfce nemocničního IT doslova o krk. Jedinou záchranou pro ně zůstává, že i jejich protivníci budou nuceni uvěřit tomu, co jim tito dva profesionálové připraví za realitu. Příběh se odehrává v neurčitě nedaleké budoucnosti a vyvolává úvahy i obavy o tom, kam až může zajít manipulace s informacemi.... celý text
Po Mlýnu další skvělé čtení. Pan Vaněček mě prostě baví. Více v recenzi od Kniha za knihou.
Rychlý spád, jednodušší děj, ale hlavně téma, které se dotýká nás všech. Po přečtení této knihy se člověk musí zamyslet, jestli se to doopravdy netýká I nás. Je pravda to co se píše, co nám noviny, internet a další média servírují pod nos, nebo je to jen upravená verze? Oddechové čtení, přečteno za jeden večer.
Téma příběhu je moc dobře vymyšlené až znepokojující, že by to opravdu tak mohlo být. Zpracování je typicky české, musí se s tím počítat. Je to poznat . Přesto mě to hodně bavilo. Kniha má rychlý spád. Několik zajímavých zvratů. A opravdu na mě působí téma věrohodně a znepokojivě. Přečteno za jeden večer.
Celková zápletka mě bavila. Příběh je napsaný jednoduše, s triviálními dialogy. Byla jsem zvědavá, kam až se při pátrání hlavní postavy dostanou i jakým způsobem přelstí záporáky. Vyprávění má rychlé tempo až na úkor lepšího vykreslení charakteru postav. Rozsahem i zpracováním hodnotím jako příjemnou oddychovku.
2018 | Mlýn |
2019 | Iluze pravdy |
2017 | Co má vědět správný Čech : 111 velkých vyprávění o malé zemi |
2010 | Chceš-li pobavit Boha, seznam jej se svými plány |
2016 | Staré pověsti české pro děti |
Dobře napsaný krimithriler z českého prostředí. Uvěřitelné. Čtivé.