Imaginární přítel
Stephen Chbosky
Napínavý hororový příběh od autora bestselleru Ten, kdo stojí v koutě. Kate Reesovou život naučil, že násilníkovi, co přísahá, jak se polepší, není radno věřit. A tak sebere uprostřed noci svého sedmiletého syna Christophera a společně se vydávají hledat nový život. Cesta je zavede až do malého městečka Mill Grove v Pensylvánii, které je tak odlehlé a zapomenuté, že by je tam nikdy nikdo nehledal. Jenže když necháte jedno nebezpečí za zády, neznamená to, že další na vás už nečeká. A přitom se z počátku zdá, že konečně našli klidné místo k životu. Jenže pak Christopher zmizí. Šest dlouhých dní po něm není ani stopy. Dokud zničehonic nevyjde z lesa na kraji města. Není zraněný, je na něm ale něco divného. Nevrací se totiž sám. V hlavě slyší hlas, který mu napovídá, co má dělat. Hlas, který pro něj má jasný úkol. Christopher musí do Vánoc v lese postavit stromový domek. Pokud to nedokáže, stane se všem v Mill Grove včetně jeho milované maminky něco nepopsatelně strašného...... celý text
Literatura světová Horory Romány
Vydáno: 2020 , KalibrOriginální název:
Imaginary Friend, 2019
Osobně jsem vůbec neměla problém s četbou, jak čtu často v hodnocení. Do knihy jsem se pravidelně začetla i na několik hodin v kuse, a i když jsem si od čtení dala několik týdnů pauzu, bez problému jsem se do knihy začetla znovu tam, kde jsem skončila.
Pro mě je Imaginární přítel výborné zvládnutí hororového žánru. Kniha začne tajemně, ale velice realisticky, udržuje čtenáře v napětí, kterou cestou se příběh vidá, jestli to bude dlouhý příběh o duševní nemoci, nebo pořádná duchařina. Co se stalo na konci a co se ve skutečnosti v knize dělo celou dobu jsem vůbec nedokázala předvídat, a i když už to na můj osobní vkus byla dost divočina, stejně jsem si četbu zcela učila a byla napjatá až do úplného konce. Chbosky dokázala vytvořit úžasnou hororovou atmosféru, a scény na konci, které už byly opravdu na hranici fantazie, jsem dokázala vidět jako bych sledovala seriál od Netflixu. Neskutečně mě fascinovalo, že kdykoli jsem si řekla, že šílenější už to být nemůže, Chbosky posunul hranici ještě o něco dál. Na postavách lze vidět velký vliv Stephena Kinga, ale osobně jsem si Chboskyho postavy užila více než Kingovy, především Kate, na které jde vidět, že Chbosky narozdíl od Kinga umí perfektně psát ženské postavy.
Knihu bych doporučila všem, kteří mají rádi horor. Úplně zapomeňtě na Ten, kdo stojí v koutě, knihy jsou dvě zcela rozdílná díla, mějte otevřenou mysl, buďte připravení na všechno a věřím, že si knihu užijete.
Mně se příběh líbil. Nepřišlo mi to zdlouhavé ba naopak, dle mého se dokonale doplňovalo napětí s tzv. omáčkou.
Zajímavé téma o lidské mysli a představivosti.
Těžké hodnotit, není to můj oblíbený žánr, ale knihu jsem přečetla celou a některé dějové linky mě bavily, jindy se to strašně táhlo. Námět byl ale zajímavý.
Bohužel musím konstatovat, že tahle kniha mě vůbec nebavila. Nemohla jsem se začíst. Přišlo mi to až příliš nerealistické a nelíbil se mi ani jazyk a styl autora. Dala jsem jí dvě šance, ale stejně mě nezaujala, takže nedočtenou odkládám.
Posloucháno jako audiokniha, která měla 26 hodin a 8 minut. Knihu načetl Igor Bareš. Co se týče přednesu, tak za mě dobrý akorát kdo čte moje příspěvky, tak víte, že mám radši dva a více autorů, kteří knihu načtou. Co se týče délky knihy a vlastně i obsahu, tak mohla být o hodně zkrácená , příběh je strašně dlouhý a vlastně se děj motá pořád dokola. Vlastně jde o dlouhatánský začátek, kdy jsem měla chuť se na knihu vykašlat a zkusit jinou ale po jedné diskuzi na facebooku s paní, která knihu taky poslouchala jsem zatnula zuby a doposlouchala ji, sice po hodné dlouhé době ale jo mám ji poslechnutou. Zásadní otázka však je, jestli mě bavila nebo ne a odpověď je, že mě bavil jenom konec. Přesně řečeno asi poslední tři nebo čtyři hodiny. Na začátku se vlastně jen seznámíte s hlavními hrdiny, kteří jsou propleteni jedním osudem a hlavním poselstvím knihy je náboženství a že je ho tam hodně, hromadu prostě vážně plno. Kniha mi strašně připomínala pohádku Koralína a svět za zavřenými dveřmi, jelikož je tam podobná dějová linie akorát zde jde o imaginární svět, který je za zavřenými dveřmi v domku na stromě, jakmile otevřete dveře jste ve světě ze kterého jde až hrůza. Docela dost se tady dozvíte o životě po smrti a jak je to vlastně s duchy. Konec knihy vás docela překvapí ale pokud koukáte aspoň občas na horory s démony tak vás vlastně nepřekvapí, jelikož už jste tenhle konec viděli v každým druhým hororu. Suma sumárum dávám 3* a to fakt jenom za konec knihy. Mrzí mě, že čekáte bestseler, který je označen i zlatým kolečkem na knize a dostanete náboženskou dlouhou nudu a překvapivým koncem.
Úžasné. Četla jsem a četla a děj se svíjel a klikatil, až jsem lapala po dechu. Určitě doporučuju všem vnímavým čtenářům.
Tohle je přesně moje gusto ! Číst to byl požitek a občas i mrazení v zádech . Miluju tenhle styl .
Chápu proč jsou z téhle knihy lidé tak rozčarovaní,ale mně to neskutečně sedlo.Jasně, ten příběh má v podstatě tři části a kdo čekal prvoplánový horor,ten musel být od druhé poloviny určitě otrávený.Mě naopak bavilo jak se příběh vyvíjel,ani chvíli jsem se nenudil.Velmi čtivé,a to říkám s vědomím,že kniha je přirovnávána k stylu psaní S.Kinga, kterého já osobně moc nemusím.Zajímavě bylo využito i náboženských témat (tady si myslím,že asi většina čtenářů ani možná nepochopila postavu a význam syčící paní například). Nicméně Chboského vize pekla je děsivá,a trochu mi přijde inspirovaná Dantovo peklem.Nikdy bych si nemyslel, že slova "epický" a "horor" mohou být v jednom spojení,ale tady se to povedlo.Bavilo,až sám jsem překvapen jak moc.
První půlka byla fajn a pak to začalo... doteď jsem úplně nepochopila, co knihou autor chtěl říct. Konec prekombinovany, zvraty mne nebavili a atmosféra pro mne nebyla nejak strasidelna. chtěla jsem to uz mít docteny. Škoda času, ale alespoň mi kniha uvolní místo v knihovne.
Ze začátku jsem byla nadšená, kniha se mi četla dobře a bylo to napínavé. Bohužel jsem se ke konci začínala nudit a hodně mě zklamal konec. Ubrala bych pár stránek, klidně by to šlo zredukovat na polovinu a pak si myslím, že by to bylo skvělé.
Zbytecne dlouhy, nebavilo me to. Uz od strany 250 jsem se ke cteni musela nutit... nakonec ani nevim, jak to dopadlo, protoze jsem nedocetla :( Za me nejhorsi kniha, kterou jsem kdy cetla a jedina, kterou jsem kdy nedocetla. Pardon autorovi.
V hlavní roli igelitka, která vlastně nemá žádný vyšší smysl? Děj strašně dlouhý, podle popisu byli všichni alespoň 4x mrtví. S žádnou knížkou jsem se tak neprala. Nikde není psáno, že jde o absolutní sci-fi slátaninu. Epilog už jsem musela úplně vynechat. Vlastně je mi jedno jak to dopadlo.
Všimla jsem si, že tento příběh si buď zamilujete nebo jej odsoudíte. Já se rozhodně řadím k první skupině. Příběh mě pohltil hned od prvních stránek: zajímavý vypravěč (v poslední době jsem si dětské vypravěče dost oblíbila), neobvyklé prostředí, výstřední postavy, šokující zvraty a překvapivé momenty, nechybí všudypřítomná hororová atmosféra, napětí a mnohdy až pozoruhodné scény. Autor měl příběh dokonale promyšlený, vše postupně do sebe zapadalo. Kniha je rozdělena na několik částí, které odpovídají současnému stavu/místu, kde se zrovna příběh odehrává. Trochu jsem se bála autorova zakončení, ale nakonec jsem spokojená. Šest set stran překvapivě rychle uteklo, což bylo hlavně tím, že mě příběh vtáhnul a nechtěla jsem imaginárního přítele a celý svět vůbec opustit. Na konci mi bylo i líto, že už je po všem. Byla to ta správná hororová jízda, která mi přišla v tu chvíli vhod.
Četlo se samo. Po autorově prvnotině "ten, kdo stojí v koutě" opět velice povedená kniha.
Já vůbec nevím co mám napsat, mám rozpoluplné pocity. Většina knihy se mi líbila a vzbuzovala ve mně velkou představivost, všechno jsem si přehrávala v hlavě a běželo mi to jako film. Čekání na vyvrcholení děje bylo opravdu čekání, když už jsem si řekla jo teď to přijde, tak zase nic a objevil se zase "problém" a ne a ne přijít konec. To jsem se už přistihla při tom, jak protáčím oči a přeju si ať už to skončí. To jak mě kniha na začátku nalákala na tento žánr, tak mě ke konci zase trošku odradila. Toho božství tam na můj vkus bylo taky dost. Za mě dávám průměr 3*.
Je to dlouhý, fakt jo. Začátek hodně dobrý, potom sešup. King je cítit z každé stránky. Nebylo to špatný, ale zázrak se taky nekoná. Slabší průměr.
První polovina přečtená jedním dechem, zajímavý příběh. Posledních 200 stran čteno trošku s donucením. Konec byl za mě moc překombinovaný.
přátelství americká literatura zrada rodina horory parta dětí nadpřirozené schopnosti dobro a zlo
Dočetla jsem asi do třetiny a knihu odložila. Přitom se mi četla dobře, je napínavá, postavy jsou dobře napsané... Ale prostě mě to nechytlo. Jako bych to už všechno četla nebo viděla. Možná, že by mě v dalších částech autor něčím originálním překvapil, ale prostě jsem neměla chuť to zjišťovat.