Pátá kniha Mojžíšova
Christina Larsson
Ingrid Bergmanová série
1. díl >
První případ inspektorky Ingrid Bergmanové! Ve dvou po sobě následujících nedělních nocích dojde v centru Göteborgu ke dvěma vraždám a jednomu pokusu o vraždu. Oběti spolu na první pohled nijak nesouvisejí a motiv činu je nejasný. Navíc muž, který útok přežil, odejde navlastní žádost z nemocnice dřív, než ho policie stačí vyslechnout. Nezbývá než obrátit se na veřejnost se žádostí o pomoc. Mezi spoustou bezcenných informací se opakovaně objevuje volání anonyma, jenž se označuje za proroka soudného dne...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2011 , MottoOriginální název:
5:e Moseboken, 2007
Nejslabší část série, aneb spousta slov o ničem.
Neustále se střídající popisy porad, reprodukovaná sdělení osoby A osobě B, popis jídelníčku hlavní aktérky a vcelku slaboduchá zápletka.
Linie vyprávění vypadá jako neustálé opakování se vzorce: vražda - porada týmu - výslech svědka.
Konec, který úroveň mohl pozdvihnout na alespoň 2 hvězdy, je naproti tomu odfláknutý, jakoby autorku vyčerpala předchozí vynaložená "kreativita".
Napínavá skvělá severská detektivka.Děj kolem pánů,kteří rádi ženské šaty atd.Bohužel jeden pán to řeší po svém.Hraje si na proroka soudného dne a trestá provinilce.
Taková pohodová detektivka na dovolenou. Téma této detektivky je dost neobvyklé. Tak přemýšlím kdy jsem naposledy četl knihu s tímto zaměřením na určitou skupinu lidí. Přemýšlím marně asi nečetl.
Spíše než detektivka nebo krimi je to popis činnosti kriminalistů na oddělení vražd. Po nic nedělání přijde rádoby strhující závěr. Je to její prvotina u nás, počkám, co ještě autorka doved..
Příběh mě moc nezaujal. Námět sám o sobě je dobrý, nicméně mi v příběhu chybělo jakési napětí a dobrodružství. Bylo to jaksi utahané. Takže tentokrát mě to trochu zklamalo.
Velmi povedená detektivka, která má spád i napětí. Nebýt švédských jmen hlavních propagonistů, těžko bych tipla, že je to severská detektivka. Jsem spokojená až nadšená.
Výborná detektivka. Dobře se čte. Je to druhá knížka, co jsem od Cristiny Larsson četla a už se chystám na další.
Souhlasím s názory, že jde o průměrnou severskou detektivku. To, že je ze severského prostředí není patrné, prostředí ani mentalita lidí - nic z toho není využito v ději. Hlavní linie je sledování vyštřování pátrací skupiny v čele s komisařkou Ingrid.
Čtenáři detektivek nejspíš bude vadit, že často několik kapitol dopředu přijde na to, co pátrací skupině trvá déle než odhalí- možná by autorka tak nemusela podceňovat své čtenáře:-)
Zcela určitě podle mě příběh ke svému konci nedospěl - byl vyloženě utnut. Žádné gradování - a navíc, zatímco jinde, jak jsem poznamenala, čtenář vidí souvislosti i dost dopředu, zde jako kdyby autorka pozdě zjistila, že nedala dost indicií a k závěru přesto musí dospět, tak zvolila dost krkolomný konec.
Velmi povedená severská detektivka, ale rozhodně nečekejte něco ve stylu Jo Nesbo, Stieg Larsson nebo Jussi Adler-Olsen. Děj celkem slušně graduje, je obsažen i jeden překvapivý moment, ale na konci mi trochu vadilo příliš rychlé odhalení pachatele.
Napínavá perfektní detektivka!!Nenudila jsem se ani chvilku,napětí trvá do úplného konce,jedna z nejlepších severských krimi co jsem četla.Vřele doporučuji!!
Je to trochu jiná severská krimi, ne tak thriller, jako klasicky napsaná moderní detektivka. Sympatičtí hrdinové, zajímavý děj, jediné mínus bych viděl v tom unáhleném závěru s odhalením vraha.
Výborná severská detektivka, roztrhl se s nimi pytel, tahle je opravdu skvělá. Už proto, že zpracovává lechtivé téma, o kterém se příliš moc nemluví.
Tak to byl trochu nezáživný thriller, vyšetřování postupovalo fakt pomalu a popisovaly se samé porady, rozdělování úkolů, počty a kvalita vypité kávy, co Ingrid snědla a v kolik šla spát. A ctily se soboty a neděle, to je volno a musí se odpočívat... Styl psaní mi nesedl.