Dokonalá tma
Helen Fields
Inspektor Luc Callanach / Luc Callanach a Ava Turnerová série
Inspektor Luc Callanach se vydává do Francie, aby s Interpolem rozkryl síť obchodníků s bílým masem. Když se ale v Paříži najde tělo skotského občana, kterému někdo odebral vnitřnosti, musí se Callanach spojit se svou šéfinspektorkou Avou Turnerovou v Edinburghu. Té však v márnici také přibývají těla znepokojivou rychlostí. Záhy se ukáže, že jejich starosti mají společného jmenovatele… a sebemenší chyba ve vyšetřování může zničit desítky dalších životů. „Dokonalá tma je dalším napínavým thrillerem z pera vynikající autorky. Tento nefalšovaně temný i dojímavý příběh nebudete moct odložit.“ Isabel Ashdown, bestsellerová autorka thrillerů Little Sister a Beautiful Liars „U čtení Dokonalé tmy ani nedýcháte. Tento podmanivý a odvážný díl nemá žádná hluchá místa, je výborně promyšlený a spočívá na silných faktografických základech.“ Essie Fox, autorka románů The Last Days of Leda Grey, The Goddess of the Thief... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2022 , Kniha ZlínOriginální název:
Perfect Kill, 2020
Na mě tedy asi nejbrutálnější díl. Souhlasím s komentářem od Šánky . Z počátku jsem nějak nechytala a pátrala v hlavě, co se vlastně stalo minule, ale pak stránky ubíhaly dost rychle. Zajímalo by mě, kam spisovatelka na tu brutalitu chodí :-D. Kanibalismus a prasata a tak dále jsem nečekala. Často jsem u knížky říkala ,, fuj ,,. Čekala bych větší zápletku s Lucem a Avou, která mě zklamala hned na začátku. Probíhání z Francie do Skotska bylo taky fajn. Nemůžu se dočkat dalšího dílu, kdy snad už ti dva,….. Seržant Lively poskočil na žebříčku oblíbenosti a překvapil, konečně i on ukázal své srdce. Tyto řady knížek jsou opravdu DOKONALÉ a Helen to umí čím dál tím lépe psát.
Dobře se čte, velmi zajímavě je zpracované téma obchodu s lidmi, jinak je to klasická bestsellerová detektivka bez hlubšího podtextu, která nijak nevybočuje z řady.
Nemůžu jinak, ale dávám jen 3*, protože za mě to byl nejslabší díl ze série. Sice to bylo napínavé, akce tomu taky nechyběly, ale mě ten příběh nenadchnul a nebavil.
To, že mě ale tato knížka tentokrát nesedla neznamená, že si další díl nechám ujít.
(SPOILER)
Ve čtvrtině jsem vzdala: opravdu nechci číst o obchodu s bílým masem (a tu a tam i s orgány), nejen pro prostituci, ale určeným i pro - autorkou přepečlivě popisované - úchylné "zábavy", které snad ani ve skutečnosti nikde nepěstují, jen se odehrávají v autorčině(?!) hlavě.
Hlavní hrdinové mne taky nijak neuchvátili.
A korunu tomu nasadila mrňavá písmenka nehodící se pro četbu.
Brrrrr, další skvělý díl, stránky utíkali jedna za druhou. Skvěle propracované, na sebe navazující, už aby vyšla další kniha.
Další z neodložitelných dílů této série. I tentokrát hodně brutální, kruté, kdybych nevěděla, že to napsala žena, neuvěřím. Stylově podobné carterovkám, ale to už jsem psala. Jenže je to velmi napínavé, také dojemné i vtipné a dokonale napsané, ale ne čtení pro každého. Popravdě u popisu ,,závodu" jsem to skoro vzdala, ty popisy byly už na mě moc.
Souběžně se vyšetřují dva případy ve Skotsku a ve Francii, které se v závěru propojí. A i tentokrát Lively v mém žebříčku oblíbenosti vede. A kam se posunuli Ava s Luckem? Tak to ani nechtějte vědět :-), nebo si to raději přečtěte sami.
Bohužel také jdu proti proudu... Mě tato kniha přišla nejslabší z celé série... Poprvé jsou Luc a Ava rozděleni.. A oba příběhy jsou takové... no nebavilo mě to... Většinou se od jejich knížek nemůžu odtrhnout, vždy mě příběh naprosto pohltil... Ale tady nebyl žádný chytrý vrah, všechny příběhy postav, ať už padouchů nebo obětí byly takové lehké, nezajímavé... a vztah Luc a Ava to už mi připomíná nějakou blbou jednoduchou telenovelu :D
Helen to rozhodně umí líp.. tak snad za rok přijde opět s nějakou peckou!
Fííí hááá, tak tohle byl tedy případ, ale myšleno v dobrém slova smyslu :-) Prostě nářez…se zatajeným dechem jsem doufala a přála si šťastný konec pro Barta, Sky a Elenutu. Místy jsem to musela rozdýchat..jako to chování k nim byla síla, jako k dobytku :-( Mým hrdinou tohoto příběhu byl Lively, předvedl se jako formát. Tato série je vážně DOKONALÁ!
Tuto sérii jsem si zamilovala. Nevím čím to je, ale autorka umí velmi dobře sladit jak temnou stránku, tak tu jemnou, lidskou s trochou romantické linky.
Hlavní postavy Luc a Ava jsou velkými tahouny, protože jsou velice sympatičtí a i když vám občas můžou lézt trochu na nervy, tak rozhodně patří mezi detektivní dvojice, kterým vždycky a za všech okolností budete držet pěsti.
V tomto šestém díle je opět drženo schéma dvou případů a tentokrát se podíváme i do Francie. Bylo to velmi dobře propletené, vykreslené a místy vám běhá mráz po zádech, protože tušíte, že zrovna toto není až tak daleko od pravdy, že se tyto věci opravdu dějí.
Za mě je toto opravdu velmi povedený díl a fakt nemůžu jinak než 5 hvězd. A těším se, že bude další díl.
Tato série mě baví jak číst, tak poslouchat. Oboje naprosto dokonalé!
Napínavé a velmi čtivé. Námět se zotročenými ženami a kupčení s orgány je sice trochu ohraný, ale série je stále skoro Dokonalá.
Tuhle sérii mám moc ráda. Příběh s Natashou má asi svoje opodstatnění, ale ten mi tam nesedl, už tak toho tam bylo dost. Zato Lively mě teď hodně překvapil, super týpek, měla jsem o něho strach. A Ava s Lucem, no to asi vypadá na nekonečný příběh ..
Tak to byly 2 případy naráz. Luc je už naštěstí zpátky ve Skotsku. A Ava se, doufám, uklidní.
Při čtení tohoto dílu série Inspektor Luc Callanach jsem kladl otázku, proč je vlastně do této série zařazena? Luc byl v předchozím díle odklizen do Francie a v tomto díle si taky mnoho "nezahrál". Hned úvod knihy a Avin úlet s kolegou byl pro mě šokem a ani další děj mě nijak nenadchl. Nebyl úplně špatný, ale oba souběžné případy nebyly nijak zvlášť zajímavé. Nerad bych tyto skutky zlehčoval, ale mě příliš nebavily. Na konci jsem ale byl přece jen spokojený, jak to vše dopadlo. Teď jenom držet palce Nataše...
Ach jo, zřejmě půjdu proti proudu, ale pro mne asi nejslabší díl z celé série - mám raději detektivky, kde je inteligentní zločinec, po kterém se pátrá, a nemám ráda detektivky, které vykreslují každodenní práci detektivního sboru - jako to bylo zde. Trošku mi to přišlo moc "marsonsovské" (příběhy Kim Stone), takže abych pravdu řekla, pokračovat budu spíše kvůli hlavním protagonistům, které mám ráda - ale i zde byl jejich vztah trošku upozaděn.
Dokonalé, dva propojené případy, jeden napínavější než druhý. Těším se na další dokonalost v mé oblíbené sérii :)
Napínavá kniha, i když tedy děj místy hodně drsný, hrubý, vulgární. Obdivuji fantazii autorky a pevně věřím, že se jednalo jen o její fantazii a ne o reálný základ. Luc, Ava a Lively jsou mi sympatičtí a držela jsem palce všem zúčastněným, aby veškerou surovost přežili ve zdraví.
detektivní a krimi romány napětí
2018 | Dokonalé stopy |
2018 | Dokonalá kořist |
2020 | Dokonalé ticho |
2019 | Dokonalá smrt |
2021 | Dokonalý zločin |
V sérii "Dokonalosti" nelze vynechat žádný díl.
Tato "Tma" je tmou v nejistotě pro zklidnění před nadcházející kruťárnou.
Postupem času se dá přijmout děj, ale konečný virbl šokuje.
Hrátky v představě, že se skutečnosti třeba jen kapku podobají je děs.
Výdělečnost na životovábivé hlouposti je další surovost.
To vše zabaleno v originální Dokonalosti.
Citace:"To co v týhle práci vidím ...pokaždý, když si myslím, že už to horší být nemůže, někdo se zas sakramentsky předvede a dokáže mi opak."
Superčtivo.