Italské listy
Karel Čapek
Cestopisné fejetony z dvouměsíční cesty autora za slunnou oblohou a klasickou výtvarnou kulturou jsou nabity kulturně historickými podněty, narážkami, suverénní hrou s ironií a jazykovým humorem. Čapek zde nenuceně přechází od věcí trvalých k okamžitým dojmům, střídá detaily a žánrové obrázky, konfrontuje nejslavnější památky s momentkami z ulice. Mistrně kombinuje názory poučeného cestovatele s výkladem jakoby naivním. Výsledkem je jeden z nejosobitějších pohledů na Itálii. Doporučená školní četba.... celý text
Věděla jsem, že Čapek byl takový renesanční člověk - zvídavý, se spoustou zájmů a chutí objevovat. přesto mě velmi překvapila jeho znalost v umění, kterou promítal do téměř každé kapitoly. zpočátku se Čapek věnoval hodně popisu měst, lidí a pocitů, zhruba v polovině otočil a vyjadřoval se zejména k architektuře a umění obecně. dokonce jsem nabyla pocitu, že pozměnil způsob psaní, později začal velmi používat apostrofy, personifikace a patos, což působilo o něco knižněji než první část knihy.
Pro mně je to zatím, asi jeho nejslabší cestopis. Má i světlé pasáže, kde Čapek popisuje více život lidí a píše o věcech, co se mu líbily a nelíbily, nebo o kráse žen, či vzpomínce na naší vlast. Ale to jsou většinou jen krátké odstavečky. Na můj vkus kniha je, až příliš přehlcená filozofickými monology o umění. Koupi, ale i tak nelituju, jazyk Čapka je pořád krásný a knížečka je navíc velmi útloučká.
Po Anglických listech jsem sáhnul po zápiscích z Itálie a musím říct, že mě tady starej dobrej Karel trochu zklamal. Zatímco atmosféru Anglie můžete na každé stránce téměř cítit, v Italských listech se dočkáte spíše popisu architektury a umění. Snad je kapitola V boží dlani by se dala číst pořád dokola, protože tak nádherně vystihnout podstatu cestování by dokázal jen málokdo a na třech útlých stránkách vám Čapek ukáže, jak výborným spisovatelem je. Právě proto je velká škoda, že svýho umění nevyužil k něčemu hlubšímu než jen k pouhýmu zamyšlení o italské architektuře.
Pro mě velký objev a překvapení. Jasně, stručně a výstižně popsaný Čapkův úhel pohledu na italská zákoutí. Ovšem ten bohatý jazyk, inteligentní humor a ironie, wow. Jeho znalost umění a architektury, respekt. Ta přímočarost Čapkových názorů a vnitřních prožitků mě velmi oslovila. A ačkoliv nerozumím umění ani architektuře, lidskosti a humoru ano :-)
Musím říct, že mě tento cestopis příliš nenatchl. Bylo to pro mě obtížné čtení z více úhlů. Myslela jsem, že mi pan Čapek trochu zpříjemní můj pohled na Itálii, ale ukázalo se, že se Itálie skládá výhradně z pojmů. Dvě hvězdičky kvůli kapitole V boží dlani, která se mi nejvíce líbila.
Nejde o soupis památek, které byste měli bezmyšlenkovitě obdivovat jen proto, že to někdo řekl. Jsou to místa vybraná srdcem. Nechte se inspirovat a vyberte si svoje ;)
Největší utopie jakou kdy Čapek napsal. Kam se hrabe R.U.R., Bílá nemoc a ostatní - Italské listy pojednávají o cestách Čapka po Itálii. Pocud v pořádku. Celý to však má jednu malou chybičku. V textu se ani jednou nevyskytujou špagety.
Nalejme si čistého vína. To je stejný jako psát třista stránkovou esej o Halině Pawlowský a nepoužít slovo chubby. Čiré šílenství, bláznovství a absolutní ignorace. Další cestopisy ani číst nebudu. Pochybuju, že ve Španělských listech bude cerveza, rock'n'roll, corrida Español
nandej mi to señorito por favor. Rád se ušetřím tohoto zklamání. 4/10
Od Čapka jsem četla povídky, romány a divadelní hry, ale z fejetonů byly Italské listy první. Bylo to příjemné překvapení a moc zajímavé povídaní nejen o Itálii, ale hlavně o pocitech, o lidech a o životě. Ohromily mě Čapkovy znalosti malířství a architektury a ač to v závěru knihy píše, tak ostudu si rozhodně neudělal.
Velmi krásná odpočinková knížka. Přelouskala jsem jí cestou v autobuse a bylo to velmi pěkné čtení. Skoro máte pocit, že si s autorem vyměňujete postřehy a své zážitky z Itálie. Velmi pěkné a příjemné čtení.
Čapek mě přesvědčil, že jsem udělala jednu velikou chybu - nechtělo se mi vracet přes celé město do padovského kostela Eremitani. Před rokem 1944 byly Mantegnovy fresky v kapli Ovetari ještě celistvé, ale i ty zbytky by stály za to (s malováním kaple začínal v 17 letech, jeho první freskové dílo!). Ach jo, no, na druhou stranu mám dvě výhody - 1. nemusím nadávat na italské svátky a bídnou Mantovu "... mizerné místo, kam jsem vážil cestu, abych se podíval na fresky velikého, přísného miláčka Mantegny!" Cameru degli Sposi se mi poštěstilo navštívit již dříve, avšak letos - za 2. jsem na bolognském bleším trhu (v ambitu gotického San Francesco) ulovila velikou Mantegnovu monografii za 5 euro! Pravda, jen pro její mnohé reprodukce, ale je to takový taháček ke studiu italštiny...
památky příroda Řím cestování Itálie cestopisy Sicílie církevní památky Benátky jižní Itálie Vicenza (Benátsko, Itálie)
1948 | Bílá nemoc |
2004 | R.U.R. |
2017 | Válka s Mloky |
2009 | Dášeňka čili Život štěněte |
2004 | Matka |
Italské listy, toť zklamání pro mě. Na rozdíl od Obrázků z Holandska mi tato kniha k srdci nepřirostla. Možná to bude tím, jak skepticky, místy pesimisticky, a dokonce si dovolím tvrdit, i sarkasticky Čapek popisoval italskou kulturu a umění. Z knihy sálalo Čapkovo přesycení z umění, jenž viděl v Itálii kolem sebe. Čekal jsem oplývání krásou a nešetření pozitivními přívlastky k italskému umění, s ohledem na autora jsem doufal v návaznost na tak opěvovanou renesanční italskou literaturu, bohužel marně. To mi však nezabrání, abych Čapkovy cestopisy už do rukou nikdy nevzal.