Italské listy přehled
Karel Čapek
Cestopisné fejetony z dvouměsíční cesty autora za slunnou oblohou a klasickou výtvarnou kulturou jsou nabity kulturně historickými podněty, narážkami, suverénní hrou s ironií a jazykovým humorem. Čapek zde nenuceně přechází od věcí trvalých k okamžitým dojmům, střídá detaily a žánrové obrázky, konfrontuje nejslavnější památky s momentkami z ulice. Mistrně kombinuje názory poučeného cestovatele s výkladem jakoby naivním. Výsledkem je jeden z nejosobitějších pohledů na Itálii. Doporučená školní četba.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Italské listy. Přihlašte se a napište ho.
Italské listy byly poslední, které mi chyběly k tomu, abych měla přečtené všechny Čapkovy cestopisy.
Je to typický čapskovský styl, krásná čeština, neuvěřitelný pozorovací talent a schopnost popsat banalitu tak, že čtenáři spadne brada.
Nepovažuji Italské listy za nejlepší Čapkův cestopis, ale tohle hodnocení mi přijde nízké.
Krásná knížka, kterou bych doporučila těm co milují cestování, ale i těm co třeba nemají možnost cestovat a rádi se dozvídají, aspoň touto cestou o každičkém kousku světa.
V této knížce Vám vypráví sám pan Karel Čapek o Itálii. Procestujete Benátky, ale i třeba San Marino, Florencii, či Řím. Dozvíte se i o kostelech..., projdete se Itálií a budete vidět tuto zemi očima pana spisovatele.
Tato útlá knížka rozhodně stojí za přečtení, mně se cestování s panem Čapkem moc líbilo.
"Člověk obyčejně dělá něco jiného, než chce. Nechtěl jsem vůbec cestovat, a zatím jsem jezdil jako blázen, všemi myslitelnými vehikly a ponejvíce pěšky, a když už jsem stál u moře Afrického, chtěl jsem jet i do Afriky, nechtěl jsem napsat nic, a zatím jsem toho napsal celou tuto knížku..."
„Divné pak a silné jest umění vůbec.“
Kniha Italské listy v seznamech
památky příroda Řím cestování Itálie cestopisy Sicílie církevní památky Benátky jižní Itálie Vicenza (Benátsko, Itálie)Autorovy další knížky
1948 | Bílá nemoc |
2004 | R.U.R. |
2017 | Válka s Mloky |
2009 | Dášeňka čili Život štěněte |
2004 | Matka |
Italské listy jsem si koupil v před-dovolenkovém nadšení a s naivní představou toho, že se bude jednat o milé, lehké čtení. Mýlil jsem se.
Čapek sice uvádí, že dílo nelze považovat za cestopis, avšak oproti jeho ostatním cestám, listům a obrázkům cestovatelsky-popisný element jako by neexistoval. K věcem přistupuje pesimisticky, někdy až s opovržením, což mohlo být dáno jeho ambivalentním rozpoložením v té době. Do Itálie “utíká před volbou mezi jeho budoucí manželkou Olgou Scheinpflugovou a Věrou Hrůzovou. Kdo ví. Nicméně je nutné ocenit jeho schopnost popisu každodenních, na první pohled nezajímavých a samozřejmých, činností a věcí, kterých si všímá.
Pokud toužíte po tematickém čtení na nějaké Italské pláži, radši hledejte dál, ať nejste tak zklamaní jako já. Nebo vůbec nejezděte do Itálie a dopřejte si výlety po České republice s Obrázky z domova, cestu do Anglie s tamějšími listy, nebo jednotlivé scény z Obrázků z Holandska.