Medová léta
Ivan Kraus
Medová léta - sladká léta mládí a dospívání, ale i léta hořkého poznání dospělých, kteří se octli ve víru padesátých let. Hrdinou knihy je dospívající kluk, snílek, který se vznáší na křídlech představ a kterého jeho platonická první láska unáší daleko od světa dospělých. Při svých mezipřistáních na zemi se tento pilot vlastních snů dívá na ty, kdo spěchají k nezadržitelně lepším zítřkům, a jeho klukovsky prostý pohled tak s neodolatelnou komikou umocňuje absurditu doby.... celý text
Knihy pana Krause mám rád. Jeho vypravěčský styl mi prostě sedí. V této knize se vrací do padesátek a očima zamilovaného puberťáka jen tak bokem podává svědectví o době a hlavně o tehdejším životě. Autor píše nevtíravě lehkým humorným stylem, oceňuji přitom jeho nevšední jazykové obraty a jemnou poetiku. Puberťácké komentování přípravy na pohlavní styk pozorované partičkou dalekohledem z půdy protějšího domu mě dostalo zcela. Jedná se o pohodové čtení s parádním tahem na branku. A nejen pro pamětníky humorné vylíčení temné doby komunistického totáče.
Něžný, milý pohled na temná padesátá léta pohledem obyčejného zamilovaného kluka. Jako doposud v žádné knize mě ani
zde Kraus nezklamal.
feelgood čtení. Kolem zuří padesátá léta, živnostníci a pamětníci starých pořádků jsou ve válce, městečko zažívá každodenní tragédie - tu oběšený hoteliér, tu drogista ve výkladu zostuzen - ale malý Ivan nic z toho nepovažuje za důležité, protože se právě začíná zajímat o pohlavní život a protože se zakoukal do spolužačky Jany.
Není to nic přehnaně originálního nebo světoborného, ale je to mistrně napsané (pokud máte rádi Krausův styl) a plné emocí. Z těch "let" dostáváme spíš jen epizodky, situační komedii nebo malá dramata. U scény, kde chlapci šmírují cizí pohlavní akt a autor to celé popisuje jakoby komentoval kopanou jsem se smál nahlas. U scény, kde občané městečka odřezávají oběšeného hoteliéra a chlapci se do krve pohádají o tomjaký druh sebevraždy je nejlepší, u té vás spíš bude mrazit.
Rozhodně je to vtipné, rozhodně je to plné pravdy a rozhodn je to dobrá knížka. Přečtěte si to, má to jenom pár stránek.
Objev měsíce pro mě!!! Brilantní a snadno uchopitelný popis světa dospívajícího kluka. Každý učitel, který si to přečte, se posune ve svém chápání této cílové skupiny o mnoho dál, než četbou vývojové psychologie od kohokoliv!
Lehké čtení, ale moc nadšená jsem nebyla. Podobných knih je více a tato nijak nevyniká z průměru.
Hraje si to na Poláčkovo "Bylo nás pět", ale chybí tomu charisma, příběh, zajímaví hrdinové a...ach jo, je to docela prázdné. Ono tohle roztomilé, patinou pokryté vyprávění z dob dávno minulých ve stylu výše zmíněné knihy - jenž je u nás tak strašně oblíbené, není automaticky zárukou kvality. Tohle je jen prázdná slupka, v které dlí shnilé jádro rozštěpených historek, které nejsou ani vtipné, ani zajímavé. Ale něco málo literárních a poutavých momentů se tu našlo, takže úplně otravné to nebylo.
Buď mi chybí zkušenost z těch dob nebo mi nesedí autorův styl. Možná oboje. Ale na druhou stranu pár stránek se mi líbilo a chápu, že někomu tento styl sedne a pak se mu bude knížka líbit.
Vybráno zajisté to nejvtipnější co autor při dospívání zažil. Anebo si ještě něco nechal v rukávě?
humor dospívání 50. léta 20. století komunismus mladí lidé humoristické romány
1991 | To na tobě doschne |
1992 | Prosím tě, neblázni! |
2001 | Medová léta |
2007 | Rodinný sjezd |
1998 | Má rodina a jiná zemětřesení |
Nakonec jsem to nedočetla. Líbí se mi jeho humor, jiné knihy. Je znát, že to dopisoval v dospělosti. Na můj vkus je tam moc narážek na tu dobu. Chtěla jsem se smát a ne se zabývat tím, co bylo špatně. Vždy je něco špatně, proto mám raději veselé příběhy. On dokáže tak pěkně a vtipně popsat úplně obyčejné věci. Mnoho lidí si té kritiky třeba ani nevšimne, ale mě to nesedlo. Možná jen špatné načasování, nicméně jsem ji darovala někomu, koho jistě potěší.