Izrael už se nevznáší
Paweł Smoleński
Ve více než dvaceti reportážích nás Paweł Smoleński provádí po uličkách izraelských měst, kibucech, plážích, hospodách nebo svatyních. Všude tam, kde je to možné, po salónech i bazarech, hovoří s lidmi a poslouchá jejich příběhy. Izrael je snad více než kterýkoliv jiný stát tvořen sny, strachem a nadějí. Smoleński svým vyprávěním proniká pod povrch dnešní židovské "země zaslíbené". Píše o zvláštní atmosféře Jeruzaléma a jeho "syndromu", o obyvatelích kibucu, rabínech a chasidech, moderní tváři země, cituje z málo známé reportáže Amose Oze. Reportáže jsou spojeny zejména s bouřlivým obdobím likvidace osad v pásmu Gazy v roce 2005, na tomto pozadí ovšem Smoleński představuje stále platné paradoxy a traumata dnešního Izraele a jeho nejistou budoucnost. Paweł Smoleński, reportér a novinář deníku Gazeta Wyborcza, získal za knihu Izrael už se nevznáší prestižní Cenu Beaty Pawlak.... celý text
Literatura faktu Literatura naučná
Vydáno: 2013 , Dokořán , Jaroslava Jiskrová - MájOriginální název:
Izrael już nie frunie, 2011
Ač jsou názory lidí, se kterými jsem se na stránkách této knihy setkala, naprosto různorodé a často navzájem v přímém rozporu, dokážu je (alespoň z toho lidského hlediska) všechny pochopit. Nemůžu zapomenout obzvlášť na setkání Izraelských a Palestinských žen, během kterého jedny druhým řekly: bojíme se vás. Skvěle napsané reportáže. Autor nehodnotí, neodsuzuje, pouze předkládá příběhy a fakta.
Smoleński umně skládá různé střípky, obrazy a lidské příběhy do pestré mozaiky, která dává plastický pohled na současný Izrael. Na zemi konfliktů - mezi ortodoxními židy a liberálními Izraelci, mezi Izraelci a Palestinci, mezi Araby navzájem, mezi otci a syny. Na zemi rozdílů. Na zemi paradoxů. Na zemi, které vládne netolerance, nenávist, násilí a neschopnost kompromisu. Na zemi žijící v permanentní neuróze z palestinských raket a vybuchujících atentátníků v autobusech na jedné straně zdi a z hlídek a kontrol izraelské armády na straně druhé. Neklidnou atmosféru umocňuje fakt, že velká část reportáží vznikla kolem roku 2005, tedy v době jednostranného stažení Izraele z Pásma Gazy, během něhož bylo vystěhováno osm tisíc židovských osadníků k velké nevoli značné části obyvatelstva. Pozoruhodná kniha, která usnadňuje porozumění snad nejsložitějšímu konfliktu v současném světě. (9/10)
"Věřím, že tohle je posvátná země. Kdyby tomu tak nebylo, nic by nemělo smysl. Tohle je kolébka a pramen všeho. Tady to všechno začalo. Pro mě, pro tebe, pro muslimy. A za to, že tady můžu žít, velebím Pána, i když si myslím, že žádný neexistuje. Nebo si mě alespoň nevšímá."
izraelský taxikář
Výborná reportážní kniha, složená z pohledů různých obyvatel Izraele na svět kolem sebe. Autor stojí celou dobu v pozadí a nechává promlouvat tu pestrou směs osobností.
Pokud vás zajímá Izrael, židé, nebo muslimové, určitě stojí za přečtení.
Vyborna kniha pre toho, kto sa chce docitat o Izareli a Palestine veci, ktore v beznych mediach nenajde....pre mna vyborny vhlad do problematiky Pasma Gazy a vztahov medzi Izraelom a ich okupaciou palestinskeho uzemia.
Číst tuto knihu o Izraeli je jako skládat mozaiku - postupně jednotlivé kamínky převracíte v ruce, potěžkáváte a pak se snažíte vložit na to správné místo - výsledkem nebude dokonalá mozaika, ale jakýsi náznak, obraz spíš tušený, bez pevných obrysů a tvarů.
Jednotlivé rozhovory a postřehy někdy připomínají spíš filozofické úvahy, ale přesto čtenář má pocit, že vidí konkrétního člověka, dokáže pochopit jeho postoj a nahlédnutím do jeho životního příběhu pochopit alespoň trochu dnešní izraelskou realitu. Skvělá kniha (a jak jsem ráda přečetla knihu o Izraeli od Jazairové - tohle je vyšší liga)
Při čtení rázem jsem se octla opět v Izraeli. Propojovala jsem si místa i osoby, se kterými jsem se setkala. Nádhera. Kdo se zajímá, čte, hledá, nebo je příznivcem Izraele - velmi doporučuji. Při čtení jsem nejednou pomyslela na Pavlu Jazairovou a její reportáže. Opravdu velmi povedená kniha.
2013 | Izrael už se nevznáší |
2015 | Oči zasypané pieskom |
2015 | Irák. Peklo v ráji |
2015 | Šče ne vmerla i ne vmre |
Naprosto skvěle napsaná reportážní kniha! Smoleński se "zlatnickou přesností a umem" přikládá životní příběhy na misku vah Palestiny a další na misku Izraele.. Závěrem dosáhne naprosté rovnováhy protinázorů a čtenář náhledu, jak těžce jsou ovlivněny běžné životy obyvatel obou zemí a že problém není vůbec černobílý - možná ani ne "šedivý"..