Já a holka odvedle

Já a holka odvedle https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379173/bmid_ja-a-holka-odvedle-8ii-379173.jpg 4 116 116

Pokud jste fanoušky Johna Greena nebo Jennifer Nivenové, nachystejte si papírové kapesníčky. Protože tahle love story vám zlomí srdce. Patnáctiletý Matt Wainwright má v hlavě zmatek. Nedovede říct své nejlepší kamarádce Tabby, co k ní cítí, v basketu se mu poslední dobou vůbec nedaří a jediným místem, kde si připadá v pohodě jsou hodiny angličtiny. Psaní esejí a ujetých básniček mu pomáhá vyjádřit složité emoce. Kdyby byl tohle film, Tabby by se do něj zamilovala a všechno by dobře dopadlo. Jenže takhle to nefunguje. Tabby začne chodit s Liamem Bransonem, basketbalovou hvězdou posledního ročníku a po všech stránkách skvělým klukem, a Matt má pocit, že svou kamarádku ztrácí nadobro. Nejde však jen o Tabby, Mattovi hrozí, že kvůli tragické nehodě přijde o všechno, na čem mu kdy záleželo…... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

A Short History of the Girl Next Door , 2017


více info...

Přidat komentář

Andynka
03.09.2022 3 z 5

Kniha, která mě opravdu překvapila, ale neoslnila.
Když jsem se do knihy pustila , zdála se mi naprosto dětinská a už jsem ji chtěla i doložit. Nakonec jsem se hecla a u druhé poloviny knihy, jsem ji vlastně nedokázala odložit. Myslím si , že dokáže překvapit i vás. Já jsem podle toho šíleného začátku, opravdu nečekala, že mě to nakonec chytne. Je tedy pravda, že kdybych si přečetla anotaci, tak bych už tušila, co se v knize stane a zkazilo by mi to kompletně celou knihu . Takže doporučuji si knihu přečíst, pokud nemáte, co číst. Ale jděte do ní naslepo, tak jako já.

kris.docekalova
25.06.2022 4 z 5

Knížka se ze začátku zdála být takovou klasickou romanťárnou pro young adult publikum, ale v průběhu mě hodně překvapila. Pojímá hezkým způsobem přátelství mezi holkou a klukem, zároveň prožívání pocitů zamilovanosti a taky vyrovnávání se se smrtí. Řekla bych, že kniha je spíš pro mladší publikum, ale rozhodně neurazí, není to ta typicky cheezy love story, u které se dá jednoduše předpovědět vývoj a konec příběhu.
Taky se mi líbil vhled do rodinnýho fungování, vztahů a vyrovnávání se s různými situacemi.
Knížka se četla hodně snadno a rychle.


shecoola
31.05.2022 4 z 5

Zaujímavá teenagerská jednohubka o prvom hlbokom priateľstve, zamilovanosti a bežných problémoch v tomto veku. Po knihe som siahla cielene, po sérii náročnejších hrubších detektíviek a thrillerov to bola vítaná odľahčená téma aj napriek tomu, že už nespadám do kategórie young adult... príbeh bol pekný, smutný, dojemný a stojí za to uvedomiť si (a to v každom veku) aký je život krehký.

Lenka2533
19.04.2022 5 z 5

Tak tahle knížka mě fakt dostala! To co se stalo asi v polovině, jsem fakt nečekala a dost mě to překvapilo. Měla jsem na krajíčku, ale jela jsem ve vlaku, tak jsem to musela zadržet :D Bylo to bolestné, ale i zábavné čtení. Každopádně postavy byly naprosto skvělý a děj ubíhal neuvěřitelně rychle. Opravdu jsem jenom otáčela stránky. Neskutečně se mi líbila :) Já rozhodně doporučuji!

Baruš00
11.12.2020

Na tuhle knížku jsem se těšila a myslela si že to bude taková ta klasická, holčičí romantika, kdy jsou dva dobří kamarádi, ona se mu líbí, on jí ne, ona si najde kluka a pak spolu nakonec
stajně budou chodit a bude to happy end. To co se stalo uprostřed knihy jsem absolutně nečekala, Matty mi od začátku přišel moc fajn a Tabby též. Polovinu knihy jsem probrečela a vůbec mi nešlo do hlavy co se stalo. Mně se kniha velmi líbila :)

Nikychlupova
29.09.2020 5 z 5

Nádherná kniha. Ze začátku mě moc neoslovila, možná i kvůli sportu, který mi už potom nevadil. Prostředek příběhu mě dostal. Oblíbila jsem si obě hlavni postavy. Mohu doporučit.

Eliška13
26.09.2020 5 z 5

Někoho tahle knížka možná nenadchla, ale mě úplně pohltila. Původně jsem ji chtěla číst je při cestě autobusem, protože je poměrně skladná, ale nevydržela jsem čekat na další jízdu. A dobře jsem udělala, protože tolik kapesníčků bych s sebou určitě neměla. Vžila jsem se do děje a nemohla se odthnout. Mě se takhle kniha prostě líbila...

Adrim
22.08.2020 4 z 5

Velmi zajímavá a chytlavá kniha. Pro mne asi spíš, že je to první v tomto duchu, kterou jsem kdy četl.

Makaja
06.08.2020 3 z 5

Koupila jsem pro neteř, ale možná jí ji ani nedám. Nemá vztah ke sportu a myslím, že by jí to moc nebavilo. Vlastně ani mě to moc nebavilo, já mám sport ráda a závodně jsem hrála jiný míčový sport, takže ten basket mi nevadil, ale jinak......nějak jsem se nemohla se stylem autora srovnat. První půlka nuda, pak zvrat celkem nečekaně a pak zas víceméně nic, navíc mi hrdina začal lézt na nervy, i když se to dalo pochopit. Takový průměr, neurazí, nenadchne.

Ivka14
05.07.2020 3 z 5

Kniha mě moc nezaujala, pro mě to bylo takové nijaké,podle komentářů jsem nečekala nějakou Wow knihu. Za mě průměr.

bookwoman
05.03.2020 3 z 5

Kniha mě asi tak do první půlky ničím moc nezaujala, ale takový zvrat jsem nečekala. Líbilo se mi, že to bylo napsáno z pohledu kluka, který popisuje své myšlenky a pocity. Protože nejsem basketbalový fanoušek, tak tam na mě bylo až moc takových úryvků. Jak jsem psala, takový zvrat mě překvapil, myslím, že to nikdo nečekal. Kniha tak nekončí úplně klasickým, dobrým koncem, zaujalo mě, jak se s tím Matt vyrovnával.

KláriM
15.12.2019 4 z 5

Z téhle knížky si asi nikdo na zadek nesedne, není to úplně typ u kterého si po dočtení řeknete WOW. Na druhou stranu nejedná se o klasickou klišé knížku, za což u mě má plusové body. Někomu by mohly vadit rozsáhlé pasáže o basketu, mně se naopak docela líbily, ale NEfanouškům basketbalu bych ji nedoporučovala.
Za mě milá knížka, zase s trochu jiným příběhem, než jsem doteď četla.

oblakaknih
19.07.2019 3 z 5

Od této knihy jsem čekala daleko víc.
Moc se mi líbí, že anotace téměř nic neprozrazuje, přestože díky ní očekáváte tuctový YA příběh. Postupně jsem zjistila, že je v tom o něco víc.
Měla jsem problém ztotožnit se s postavami, protože je jim patnáct. Právě kvůli jejich věku jsem měla pocit, že nejsem cílovka.
Kniha se četla dobře, autorův styl psaní není náročný.
Bohužel mě první půlka knihy vůbec nebavila, nic se tam nedělo, děj mi připadal nudný a bezvýznamný. Kniha je dobře zakončená, ale znova bych ji nečetla.

silvinka12
11.07.2019 4 z 5

Ze začátku mě kniha moc nebavila. Čekala jsem, že Tabby a Matt budou mezi sebou více komunikovat a většinu knihy byla o basketu (mám basketbal ráda, ale v knize ho tolik zase nemuselo tolik být), a nebo o Mattových naštvaných náladách kvůli toho, že Tabby chodí s Bransonem.
Pak ale přišel ten zlom a kniha získala mnohem větší potenciál. Scéna s dědečkem a Mattem, kdy dědeček odhaluje tajemství z minulosti, mě chytilo a srdce a přesvědčilo, že kniha není rozhodně tak špatná, jak jsem si na začátku myslela. Došlo i na slzy, protože během malé chvilky se stalo něco nečekaného. Jako další plus navíc této knihy je pak usmíření mezi Bransonem a Mattem, kdy Matt zjistí, že Branson není tak hrozný, jak si myslel. A to právě bylo vyjímečné na knize- všichni asi totiž známe klišé z knih, kdy přítel vaší kamarádky / přítelkyně vašeho kamaráda je totálně nejpříšernější osobnost na světě.

Denda884
03.07.2019

Kniha mě velmi zaujala tím, že byla napsaná pohledem kluka.. vždy jsem totiž četla příběhy psané holkou. Ale bohužel, mě kniha docela nudila a ani jsem ji nedočetla.. věřím, že třeba ke konci byla lepší, ale pořád se děj motal kolem basketballu a vůbec mě to nebavilo...

anibeni
31.03.2019 4 z 5

Podle zdejších komentářů se kniha buď líbí a nebo vůbec nelíbí... Mě ta kniha dojala... svým příběhem, svým zvratem, svým koncem. A nevadil mi ani basket, ani vulgarita.. To totiž k životu patnáctiletých puberťáků patří...

warca
02.03.2019 2 z 5

Nudné, nedočteno.

miska209
23.02.2019

S knihami mám myslím velkou trpělivost ale tahle mě vůbec nezaujala a teď lituju toho, že jsem si ji koupila. Za mě je tahle kniha špatná ale netvrdím, že se nikomu nemůže líbit...

Ana72154
10.02.2019 3 z 5

Nejvíc mě v knize vytáčel Matt svým chováním po zvratu, který nastal. Chápu, že ho to zdrtilo, ale mohl se k lidem v okolí,kteří se mu snažili pomoct, lépe chovat a ne myslet jenom na basketbal a dělat "průsery"

KellyHALT
09.02.2019

Tato kniha byla opravdu smutná, výstižná a srdcervoucí. Tabby jsem měla hned ráda, takže jsem se s následujícím zvratem smiřovala opravdu těžce.

Štítky knihy

pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy knížky

Jared Reck
americká
2018  71%Já a holka odvedle